Vseobs(n)ežna zabava – če le ni gneče

Rogla se zaradi raznolikih prog in ponudbe ob njih pozimi brez zadrege ponaša z nazivom družinam prijazno smučišče
Fotografija: Otroški snežni park Uniorček. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Otroški snežni park Uniorček. FOTO: Brane Piano

Družina iz Celja s predšolskima dečkoma se s transportnega traku, ki je zaščiten s prozorno streho, pripelje do vrha otroškega poligona Uniorček. Oče na vprašanje, kako jim je všeč na Rogli, odgovori, da je za otroke res dobro poskrbljeno. »Le včasih je malo preveč gneče,« doda. Mama medtem otrokoma sname smuči in ob koči Zlodejevo – v njej animatorke prebirajo pravljice in se igrajo z najmlajšimi, da se lahko starši enkrat ali dvakrat po smučiščih zapeljejo sami – nato vzamejo snežne blazine ter se začno dričati.

Okoli poldneva se na zbirno mesto pri zgornji postaji sedežnice Planja s štiri- in petčlanskimi skupinicami fantkov in punčk vračajo vaditelji in vaditeljice Šole snežnih športov Rogla. Na sankah v breg vlečejo smuči svojih tečajnikov in jim vztrajno prigovarjajo, da jim sledijo, starši svojo mladež že čakajo.

Rekreacijsko-turistični center Rogla, ki s Termami Zreče sestavlja turistično podjetje Unitur, nadaljuje vlaganje v ponudbo. To zimo so pričakali s prenovljenim hotelom Rogla, na smučiščih so uvedli še nekaj novosti, za konec poletja in za prihodnjo zimo napovedujejo konstrukcijo, ki bo dvignjena nad krošnje pohorskih smrek omogočala kilometer dolg razgledni sprehod.

Prejšnjo zimo so na Rogli v sto smučarskih dneh našteli 202.000 smučarjev. Aleš Slapar, ob Barbari Soršak eden izmed dveh izvršnih direktorjev Uniturja, pove, da so tokrat sezono začeli 1. decembra, 20. decembra pa so bila zasnežena in so delovala vsa smučišča. Zato pričakujejo še boljši obisk.

Postajališče za 40 avtodomov

Po besedah Roberta Kejžarja, vodje hotelirstva in gostinstva, nadaljujejo nakupe snežnih topov in žiraf in bodo lahko kmalu vseh 15 kilometrov prog na stotih hektarih površin ob suhih zimah zasnežili v petih dneh. Kejžar poudari, da za dokončanje zasneževanja celotnega območja ne bodo potrebovali dodatnih akumulacij vode, saj je imajo dovolj. Ta čas je na Rogli do 105 centimetrov kompaktnega in naravnega snega, saj je v zadnjih tednih večkrat snežilo.

Za pokriti tekoči trak za začetnike, deskarje in gibalno ovirane v otroškem snežnem parku Uniorček so dali 0,4 milijona evrov, posodobili so kočo pri Uniorčku, uredili postajališče za 40 avtodomov z vsemi priključki in sanitarijami ter kupili avtomatiziran stroj za servisiranje smuči. Ko je decembra prizidek koče na Mašinžagi uničil ogenj, so ga na novo postavili v dveh tednih.

»Smo do družin prijazno smučišče, saj imamo dovolj prog vseh zahtevnostnih stopenj, v parku na Uniorčku pa ponudbe za otroke vsako leto nadgradimo. Tam imajo otroci na voljo zabavni poligon z ovirami, pravljične figure, pohorsko vasico, vrtiljak, sankališče, ki je odprto tudi v času nočne smuke …« našteva Kejžar.

Za otroke gostov v hotelih, bungalovih in apartmajih pa tudi za dnevne obiskovalce organizirajo vožnjo s pasjimi vpregami, animatorji pa ob večerih pripravijo vožnjo s tubami, raziskovalne sprehode s krpljami po Škratovi poti in z lučkami na glavi. Na Ranču Kaja in grom pri Koči na Pesku lahko otroci spoznajo lipicance in se z njimi podajo na spoznavanje narave z vleko na smučeh. »Naši mladi gostje si zimske počitnice zapomnijo prav po takšnih doživetjih,« je prepričan Kejžar.

Zlodej in Zlodejevo

Najmlajše lahko ob dopoldnevih prevzamejo vaditelji njihove šole smučanja in deskanja ter jih učijo prvih ali zahtevnejših zavojev na snegu. Ob petkih, sobotah in nedeljah med poldnevom in drugo uro po smučišču Uniorček kolovrati vražiček Zlodej, ki otroke vabi k zabavnim snežnim igram in peki vafljev. Otroci do šestih let v spremstvu odraslega ne potrebujejo smučarske vozovnice, če so z vaditeljem, pa jo. Z njo dobijo brezplačno vožnjo na vijugastem adrenalinskem sankališču Zlodejevo, kjer se z varnimi sankami spustijo po jekleni progi.

Gostinsko ponudbo (na smučiščih je pet okrepčevalnic) so uskladili s hotelsko kulinariko Okusi Rogle, ki vsebuje pretežno lokalno ali v bližnji okolici pridelana živila in posodobljene pohorske tradicionalne jedi. V vsaki izmed koč je hrana nekoliko drugačna, posebej pa je poskrbljeno za družine z majhnimi otroki. V ponudbi ostaja njihov pici podoben sendvič na bageti, otrokom teknejo tudi cesarski praženec, vaflji in goveja juha. To zimo ob koncih tedna otrokom predstavljajo nekatere starejše in še vedno priljubljene domače blagovne znamke jedi in pijač.

Odgovorni turizem

Že pred nekaj leti so poskrbeli, da odplake iz koč ne onesnažujejo okolja; od leta 2009 od prodaje dnevnih smučarskih vozovnic v Sklad za naravo Pohorje prispevajo po en cent, od tekaških kart pa desetino prihodka. Sklad so ustanovili skupaj z občino Zreče in s strokovno podporo Zavoda RS za varstvo narave, saj bi radi razvijali tako imenovani odgovorni turizem, ki poudarja pomembnost ohranjanja naravne dediščine. Z zavodom usklajujejo posege v naravo, občina, ki je lastnica večine zemljišč na Rogli, pa s prostorsko politiko podpira trajnostni in sonaravni razvoj območja.

Doslej so denar sklada porabili predvsem za informacijske in označevalne table, ureditev informativne sobe v Hotelu Planja, za organiziranje poletnih raziskovalnih taborov na Rogli, za fotografski natečaj Narava Pohorja skozi letne čase ter za koledarje in razglednice z nagrajenimi fotografijami. Večina aktivnosti je bila tako namenjena izobraževanju in ozaveščanju mladih.

Komentarji: