Onesnažen zrak povečuje tveganje za splav

Raziskovalci so ugotovili, da je še posebej škodljiv nosečnicam dušikov dioksid.
Fotografija: Raziskovalci so zaključili, da povišani nivoji dušikovega dioksida povečajo tveganje za splav za 16 odstotkov. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Raziskovalci so zaključili, da povišani nivoji dušikovega dioksida povečajo tveganje za splav za 16 odstotkov. FOTO: Reuters

Onesnažen zrak nosečnicam škoduje podobno kot kajenje in povečuje tveganje za spontani splav, ugotavlja študija univerze v Utahu, objavljene v reviji Fertility and Sterility. Že do zdaj je znano, da onesnažen zrak negativno vpliva na plod, saj so že ugotovili povezavo s prezgodnjimi rojstvi in nizko težo otrok pri rojstvu. Nedavno so onesnaževala našli tudi v posteljicah nosečnic, navaja Guardian.

Že do zdaj se je več študij osredotočalo na ugotavljanje vplivov umazanega zraka na tveganje za spontani splav. Študije v Braziliji, Italiji in Mongoliji so našle povezavo, številne druge ne. Zadnja študija pa je preučevala vpliv kratkotrajne izpostavljenosti onesnaženemu zraku. Raziskovalci so zaključili, da povišani nivoji dušikovega dioksida (viri so motorji z notranjim zgorevanjem, termoelektrarne in kmetijstvo) povečajo tveganje za splav za 16 odstotkov.

Matthew Fuller z univerze v Utahu je za Guardian pojasnil, da lahko raziskavo, izvedeno v ameriškem Salt Lake Citiyju, posplošijo na večino mest s podobnimi koncentracijami dušikovega dioksida, kot sta Pariz in London. Fuller je raziskavo začel zaradi osebne izkušnje, ko je članica družine leta 2016 splavila v obdobju, ko je bila kakovost zraka izjemno slaba. Nato je kot zdravnik opazil povečano število v splavov ravno v obdobjih z najbolj onesnaženim zrakom, poroča Guardian.

S kolegi so preučili podatke o onesnaženosti v obdobjih, ko je več kot 1300 žensk od leta 2007 do 2015 splavilo. Še posebej v opazen je bil dvig koncentracije dušikovega dioksida. Niso pa v tej študiji, kot še navaja Guardian, našli statistično pomembne povezave med splavom in povečanimi koncentraciji trdnih delcev.

Komentarji: