V Nemčiji sprejeli zakon o obveznem cepljenju

V primeru kršenja zakona so predvidene tudi denarne kazni v višini do 2500 evrov. 
Fotografija: Za ohranjanje kolektivne imunosti mora biti cepljenega vsaj 95 odstotkov prebivalstva. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Za ohranjanje kolektivne imunosti mora biti cepljenega vsaj 95 odstotkov prebivalstva. FOTO: Tadej Regent/Delo

Nemški parlament je po večmesečnih razpravah danes z večino sprejel zakon, po katerem bo od 1. marca prihodnje leto za sprejem otrok v šolo in vrtec cepljenje proti ošpicam obvezno. Proti sprejetju zakona je glasovala le skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD). 

V primeru kršenja zakona lahko nemške državljane doleti tudi denarna kazen v višini do 2500 evrov. Za otroke, ki so že v vrtcu, morajo starši do 31. julija 2021 predložiti dokaz, da so bodisi že bili cepljeni ali so ošpice preboleli, poroča nemški časnik Der Spiegel. Obvezno cepljenje velja tudi za vse zaposlene v vrtcih in šolah. 
 

​Letos že več kot 500 primerov 


V Nemčiji ter drugod po Evropi beležijo vse več primerov obolelih z virusom ošpic. Po podatkih nemškega raziskovalnega inštituta Roberta Kocha so zgolj v letošnjem letu v Nemčiji zabeležili že 501 primer okužb z virusno boleznijo. V zadnjih dveh letih je bilo zabeleženih okoli 1500 primerov okužb. 

​Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) je zgolj v prvi polovici lanskega leta v Evropi zaradi okužbe z ošpicami umrlo 37 ljudi. Za ohranjanje kolektivne imunosti mora biti cepljenega vsaj 95 odstotkov prebivalstva. V tem primeru se ob pojavu bolezni ta ne more razširiti, saj ni dovolj necepljenih ljudi, ki bi prenašali okužbo. 

V Nemčiji naj bi bilo po podatkih SZO zadostno cepljenih 92 odstotkov prebivalcev. 97 odstotkov naj bi jih prejelo le prvi odmerek cepiva. Na podlagi javnomnenjske raziskave, ki so jo v Nemčiji izvedli konec oktobra, naj bi bil vsak deveti otrok v državi nezadostno cepljen. 

Preberite še:

Komentarji: