Vročina lahko povzroči številne škodljive vplive na zdravje

Začenja se prvi vročinski val v letošnjem poletju. 
Fotografija: FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Pred nami je po napovedih vremenoslovcev prvi vročinski val v letošnjem letu, ko bodo najvišje dnevne temperature krepko nad 30 stopinjami Celzija.

Nekateri se, sploh po do zdaj zelo muhastem poletju, se vročine veselijo, spet drugi pa imajo zaradi nje težave. Vročina v okolju namreč lahko povzroči številne negativne vplive na zdravje, še posebej so občutljivi starejši, otroci in bolni. Kot navajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) lahko daljše vroče obdobje povzroči kožne izpuščaje, vročinske krče, izčrpanost, omedlevico in vročinsko kap. 

Težave preprečimo tako, da zmanjšamo obremenitev telesa. Umaknemo se v senco ali hladnejše prostore, omejimo fizično aktivnost, uživamo lahko prebavljivo hrano, posežemo po zračnejših oblačilih, piti pa moramo tudi dovolj tekočin. 

Na NIJZ še poudarjajo, da nikoli nikogar ne puščamo v zaprtem parkiranem avtomobilu. »V primeru pregretja osebo umaknemo na hladno (v senco ali hladen prostor). V primeru vročinske kapi takoj pokličemo zdravniško pomoč, obolelega ves čas hladimo. Z zdravnikom se posvetujemo tudi, če imamo neobičajne težave, ki ne minejo ali se večajo.«

Komentarji: