»Začetek konca transmaščobnih kislin«  

Svetovna zdravstvena organizacija je danes razkrila načrt za prepoved transmaščobnih kislin, ki vsako leto zakrivijo več kot 500.000 smrti.
Objavljeno
16. maj 2018 10.40
Posodobljeno
16. maj 2018 14.01
Omejitev transmaščob bo tudi v središču prizadevanj WHO za zmanjšanje smrti zaradi nenalezljivih bolezni za tretjino do leta 2030. FOTO: Leon Vidic
Be. B., STA
Be. B., STA
Ženeva – V okviru kampanje želijo dobre prakse iz bogatejših držav razširiti na revnejše. Industrijsko proizvedene transmaščobne kisline, kot so margarina in strjene rastlinske maščobe, so med proizvajalci hrane priljubljene predvsem zaradi nizke cene in dolgega roka trajanja, vendar povzročajo srčno-žilne bolezni in so tako krive za več kot 500.000 smrti na leto, podatke WHO navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je tako danes razkrila načrt za prepoved transmaščobnih kislin.
 

Napredek bogatejših razširiti na revnejše države


Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je ob tem dejal, da so bogatejše države pri prepovedi teh maščob naredile napredek, kar je treba razširiti po svetu. Nadzor nad transmaščobnimi kislinami je v državah z nizkimi in srednje visokimi prihodki slabši.

Vodja posebne skupine Resolve to Save Lives, ki sodeluje z WHO, Tom Frieden je povedal, da je bistvo projekta, da gre za »začetek konca industrijsko proizvedenih transmaščob«. Dodal je, da je uspeh mestnih oblasti New Yorka, ki so pred desetimi leti prepovedale te maščobe v restavracijah, dokazal, da jih je mogoče izločiti, ne da bi vplivale na okus, dostopnost in ceno hrane.

V okviru strategije za izločitev transmaščob, ki so jo naslovili Replace (oziroma Nadomesti), opozarjajo na nevarnosti in se zavzemajo za zakonodajne ukrepe na tem področju.


Omejitev transmaščob bo tudi v središču prizadevanj WHO za zmanjšanje smrti zaradi nenalezljivih bolezni za tretjino do leta 2030, kar je eden od ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov. Adhanom je dodal, da se bodo borili tudi proti drugim povzročiteljem teh bolezni, kot je predelani sladkor.