Predstavitvena informacija

Zima je pravi čas, da se posvetite svojemu telesu

Zima je čas, ko smo zaradi krajših dni manj aktivni na prostem in več časa preživimo doma. Vsak strokovnjak za oblikovanje telesa pa vam bo povedal tudi, da je to pravi čas, da začnemo delati na svoji »poletni postavi«.
Fotografija: Foto: Linea Snella
Odpri galerijo
Foto: Linea Snella

Hiter življenjski tempo in na splošno nezdrav način življenja botrujeta dejstvu, da se vse več ljudi srečuje s težavo uravnavanja telesne teže. Prekomerna telesna teža in nezadovoljstvo s telesom negativno vpliva tako na zdravje kot tudi na samopodobo. Hujšanje za številne posameznike predstavlja projekt, ki sčasoma postane kar del vsakdanjega življenja.
 
Naj hujšanje ne postane vaš vseživljenjski projekt!

Če tudi vas obremenjuje previsoka telesna teža, ste v želji po lepši postavi rešitev najprej iskali med številnimi dietami, potem pa obupali, ko obljubljenih rezultatov ni in ni bilo. Splošno znano je, da ljudje želimo doseči zastavljene cilje v čim krajšem času, zato popolnoma enak miselni vzorec uporabljamo tudi pri odločitvi, da bomo hitro shujšali. Če ste torej tudi sami že kdaj poskušali na hitro izgubiti odvečne kilograme, potem veste, da bližnjic na tej poti v resnici ni. Če želite do poletja doseči lepo oblikovano postavo, je pravi čas za korenite spremembe zdaj!
 
In če ne želite, da hujšanje postane vaš vseživljenjski projekt, nekaj, česar se ciklično in brez dolgoročnega uspeha lotite vsake toliko časa, potem morate poznati ključne razlike med dieto ter zdravo, uravnoteženo prehrano.
 
Ključne razlike med zdravo, uravnoteženo prehrano in dieto

Dandanes je priljubljenih veliko različnih diet, ki se večinoma osredotočajo na omejitev dnevnega vnosa kalorij, bodisi iz enega vira hranil (kot na primer diete brez ogljikovih hidratov) bodisi v celoti, na dnevni ravni.
 
Kljub njihovi splošni priljubljenosti pa nutricionisti opozarjajo, da je takšne diete dolgoročno praktično nemogoče vzdrževati, zato imajo praviloma vedno jojo učinek. Čeprav sprva dajo hitre in lahko tudi zelo drastične rezultate, se izgubljena teža skoraj vedno povrne. Strokovnjaki opozarjajo tudi na številne nezdrave vidike tovrstnega hujšanja. Zavedati se namreč moramo, da diete zelo stresno delujejo na človekovo telesno in duševno zdravje. Na dieti ljudje postanemo nervozni, razdražljivi, nezadovoljni, posledično pa se zmanjša tudi naša delovna storilnost. Ker je telo oslabljeno, smo hitreje utrujeni in vedno bolj hrepenimo po hrani, ki si jo v času diete odrekamo. Zato nobene diete, ki temelji na odrekanju eni vrsti živil, ne moremo vzdrževati dalj časa. Takoj, ko to skupino živil znova vključimo v prehrano, se vrnejo tudi izgubljeni kilogrami (in po navadi še kakšen več).
 
Je hujšanje lahko zdravo?

Zdravo hujšanje je dolgoročen projekt, ki pomeni počasno, postopno izgubo telesne mase, ki jo dosežemo s primerno uravnoteženo prehrano in redno telesno aktivnostjo. Zdrava, uravnotežena prehrana nikakor ne pomeni diete v smislu odrekanja, pač pa pomeni pravilno izbiro zdravih živil v primernih količinah, ki jih zaužijemo v več manjših dnevnih obrokih. Ključnega pomena je ustrezna hidracija telesa in seveda redna telesna aktivnost.

Foto: Linea Snella
Foto: Linea Snella

 
Ne le, kaj jemo, pač pa tudi, kako jemo, je sestavni del zdravega hujšanja

Strokovnjaki za prehrano priporočajo predvsem redno prehranjevanje: bistveno je, da posameznih obrokov ne izpuščate in da kar najbolj uravnoteženo kombinirate živila v posameznem obroku. Za zdravo prehranjevanje je pomembno še, da hrano temeljito prežvečite, da jeste počasi, saj tako tudi pojeste manj, in da se ustavite, še preden začutite sitost v trebuhu.
 
Zdravo hujšanje in telesna vadba

Telesna aktivnost je ključnega pomena za pravilno delovanje vseh telesnih funkcij. Če pa želite izgubiti odvečno telesno težo, je redna telesna aktivnost nujna, da zagotovite povečano porabo energije v telesu.
 
Za učvrstitev in oblikovanje celega telesa je treba kombinirati kardio vadbo in vaje za moč. Vsakodnevno (vsaj eno uro na dan) se priporoča lahko gibanje v obliki hoje in izvedba kratkih vaj za moč, dva- do trikrat tedensko pa intenzivnejša kardio vadba (hitra hoja, tek, hoja v hrib, aerobika ipd.). Kardio vaje skrbijo za zdravje srca in ožilja ter pospešujejo presnovo zaužitih kalorij, vaje za moč pa pomagajo oblikovati ključne dele telesa in spodbujajo telo, da kalorije porablja tudi takrat, ko se ne gibate.
 
Še boljše in hitrejše rezultate pa lahko dosežete z eno od treh inovativnih vadb v centrih Linea Snella: vibracijska vadba na napravi Powertrainer, Thermobike vadba in Thermoslim vadba. Z uporabo sodobnih naprav, ki s pomočjo infrardeče svetlobe, temperature ali vibracij omogočajo progresivno hujšanje in 3- do 4-krat hitrejšo porabo maščob, boste svoje telo oblikovali hitreje in brez velikega napora, vendar telesu prijazno, zdravo, pod nadzorom strokovnjakov in s celostnim pristopom k oblikovanju telesa, ki vam bo omogočil, da pridobljene rezultate tudi dolgoročno ohranite.
 
Pozitivno razmišljanje je ključ do uspeha!

Sprememba življenjskega sloga terja nekaj privajanja in ima svoje vzpone in padce. Poskusite razmišljati pozitivno in se veselite napredka, ki ga boste lahko opazili čez mesec dni, pol leta, eno leto. Fotografirajte se, da boste hitro opazili napredek, ki bo najprej viden na telesu in šele nato na tehtnici. In ne pozabite, da ni nič narobe, če se tu in tam pregrešite. Stremite na splošno k bolj zdravemu načinu prehranjevanja, ne k popolnosti. Jedilnik prilagodite svojim potrebam po energiji in tistim živilom, ki jih imate radi, hkrati pa ga uskladite tudi z ustreznimi količinami dnevne aktivnosti.
 
Pri iskanju ravnovesja vam bomo z veseljem pomagali tudi v centrih Linea Snella, kjer nam zaupa že na stotine zadovoljnih uporabnic, med katerimi so tudi slovenske estradnice Tinkara Kovač, Ana Marija Mitič, Saša Lendero, Nuša Derenda in Helena Blagne.