Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Razno

Ali je to najlepše javno stranišče?

Toalettbygget pĺ Ureddplassen ved fylkesveg 17 i Gildeskĺl, Nordland, Nasjonal turistveg Helgelandskysten. 
Arkitekt for bygget: Haugen/Zohar Arkitekter. 
Landskapsarkitekt: Inge Dahlman / Asplan Viak AS

ŠFoto: Steinar Skaar / Statens vegvesen Foto Steinar Skaar (ss), Turistveg Steinar Skaar (ss), Turistveg
Toalettbygget pĺ Ureddplassen ved fylkesveg 17 i Gildeskĺl, Nordland, Nasjonal turistveg Helgelandskysten. Arkitekt for bygget: Haugen/Zohar Arkitekter. Landskapsarkitekt: Inge Dahlman / Asplan Viak AS ŠFoto: Steinar Skaar / Statens vegvesen Foto Steinar Skaar (ss), Turistveg Steinar Skaar (ss), Turistveg
Deloindom
4. 10. 2019 | 11:36
4. 10. 2019 | 14:05
1:42
Na norveški razgledni poti Helgelandskysten je nastalo novo počivališče za turiste in druge obiskovalce, ki potujejo in raziskujejo čudovito naravo te skandinavske dežele. Na prvi pogled največ pozornosti vzbuja javno stranišče, ki se skriva v steklenem objektu z valovito streho iz betona.
Arhitekti iz biroja Haugen/Zohar Arkitekter so se skupaj s krajinsko arhitektko Inge Dahlman iz biroja Landskapsfabrikken AS lotili prenove počivališča Uredd. To se ponaša s čudovitim razgledom na hribe in na Norveško morje ter omogoča opazovanje severnega sija. Namen prenove postajališča za turiste je bil vzpostaviti kakovostno arhitekturo na priljubljeni razgledni poti in omogočiti uporabo javnega prostora.


Prenovljeno postajališče obsega betonsko teraso, obrnjeno proti morju, ki se nadaljuje stopnišče v obliki amfiteatra. Slednje deluje, kot bi se prelivalo v morje. Na terasi so še klopi za sedenje, ki so izdelane iz lokalnega marmorja.
Javno stranišče je v zgradbi z valovito streho iz betona, ki se kot val začne in nadaljuje iz terase.
Ob tem so prenovili tudi spomenik žrtvam s podmornice "Uredd" iz 2. svetovne vojne, ko je podmornica zapeljala na mino in je v njej umrlo 42 mornarjev. Spomenik so postavili leta 1987, zdaj pa so ga obnovili, tako da so na novo izdelali osnovo iz marmorja.
A. Z.
Več na deloindom.si

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine