Janša po kriznem sestanku: Smo na prelomni točki (VIDEO)

Ponovno so predlagali aktivacijo člena 37 a o obrambi. Šarec pred sejo sveta za nacionalno varnost zahteval odstavitvi Jelka Kacina in Milana Kreka.
Fotografija: Janša je drugič v treh dneh spregovoril o stanju v državi. FOTO: RTV Slovenija, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Janša je drugič v treh dneh spregovoril o stanju v državi. FOTO: RTV Slovenija, posnetek zaslona

Premier Janez Janša je sklical svet za nacionalno varnost, na katerem so govorili o širjenju novega koronavirusa in nezakonitih migracijah. Janša je po seji nagovoril javnost in povedal, da so ocenili, da smo v tem trenutku na neki prelomni točki, ko lahko še z mehkimi ukrepi brez ustavljanja javnega življenja in gospodarstva ustavimo širjenje virusa in na ta način preprečimo, da bi za ta virus plačali enako visoko ceno kot spomladi.Svet za nacionalno varnost poziva vse državljanke in državljane, da sprejete ukrepe upoštevajo v celoti, kajti od tega bo odvisno, ali bodo ukrepi dejansko prijeli. Svet tudi ocenjuje, da pri sprejetih ukrepih ni nobenih razhajanj med vlado in stroko. Ocenjuje, da so primerni, uravnoteženi in da so sprejeti načrti za spopad z virusom dobro pripravljeni, je povedal Janša in dodal: »V tem trenutku nismo pred dilemo, ali bomo sposobni ustaviti širjenje virusa, to smo sposobni, to vemo. Ne nazadnje smo to dokazali ob bistveno manjših resursih že spomladi. Vprašanje je, kakšno ceno bomo plačali za to. Ta cena pa ni odvisna od vlade – ta je sprejela ukrepe, ki so primerni –, ampak ali bomo te ukrepe upoštevali vsi. Dejstvo je, da pet odstotkov prebivalstva teh ukrepov ne upošteva, onemogoča njihovo učinkovitost in ogrozi ali omalovažuje odgovorno ravnanje 95 odstotkov ostalega prebivalstva.«

Na mejo želijo poslati vojsko

​O nezakonitih migracijah je povedal, da je svet za nacionalno varnost v celoti podprl predlog policije, da se zaradi stanja, ki postaja bolj kritično, ponovno predlaga aktiviranje člena 37 a zakona o obrambi, ki omogoča aktiviranje vojske za varovanje slovenske schengenske meje med Slovenijo in Hrvaško. Apeliral je na opozicijske stranke, da tokrat to aktivacijo podprejo. »Vlada ima dolžnost, da zavaruje varnost vseh prebivalcev v državi, in za našo vlado je varnost ljudi sredi Ljubljane enako pomembna kot varnost državljanov v Ilirski Bistrici, Črnomlju in kateri drugi občini ob meji,« je dejal premier. Za aktivacijo tega člena je potrebna v državnem zboru dvotretjinska večina in torej sodelovanje najmanj dela opozicije.
 
Preberite tudi:

Tega si res ne želimo: to so ukrepi, če bo razglašena epidemijaPred dvema dnevoma smo izračunali, da bi lahko, sodeč po vladnem načrtu oziroma parametrih, ki so jih postavili, epidemijo v Sloveniji ponovno razglasili v štirih dneh, če bi bilo povprečno dnevno število okužb najmanj 300. Zadnja dva dni je bilo novih pozitivnih testov krepko več, tako da je, sodeč po številkah, razglasitev epidemije le še vprašanje časa.

V Sloveniji je trenutno potrjenih 2.865 aktivnih primerov okužbe, po ocenah pristojnih pa naj bi bilo dejansko okuženih še najmanj trikrat toliko ljudi. Incidenca okužb v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev je 137, v bolnišnicah je 138 pacientov, od tega 22 na intenzivni negi. Meja za razglasitev epidemije je sicer pri 360 pacientih na covid 19 oddelkih, od tega 60 pacientov na intenzivni negi.
 
Preberite tudi:

Znova vrtoglava številka okužb, inšpektorji bodo delali s polno paro
V veljavi novi ukrepi, policija bo poostrila nadzor
Epidemiologi na robu zmogljivosti: državljane pozivajo k pomoči

Karantena v šolah in vrtcih: to so zadnji podatki

Komentarji: