Kekova naveza s Hrvaško je tesna

Slovenski nogometni selektor ima pri Dinamu, Rijeki in Osijeku štiri kandidate.
Fotografija: Petar Stojanović (levo) ima pri Dinamu najvišjo letno plačo od slovenskih igralcev na Hrvaškem, 550.000 evrov. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
Odpri galerijo
Petar Stojanović (levo) ima pri Dinamu najvišjo letno plačo od slovenskih igralcev na Hrvaškem, 550.000 evrov. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters

Pri Olimpiji so se v jesenskem delu zanašali na hrvaški strokovni štab in igralce. Ljubezen med klubom in tretjerazrednimi, a za slovensko ligo še vedno dovolj kakovostnimi sosedi je trajala le do novega leta. Toda slovensko-hrvaška nogometna naveza deluje tudi v obratni smeri, a je razpršena in jo pozorno spremlja tudi selektor Matjaž Kek.

Damjan Bohar in Mario Jurčević pri Osijeku, Adam Gnezda Čerin pri Rijeki in Petar Stojanović pri Dinamu so naše igralske ladje v hrvaškem klubskem nogometu, v katerem pa je prvi kapetan trener, Simon Rožman, ki uspešno krmari klub s Kvarnerja.

Zgodnji štart drugega dela prvenstva se je začel z imenitnim reškim poglavjem in zmago v derbiju v Zagrebu. Po porazu v naslednji tekmi v Varaždinu je Rožman že zaplul v manj mirno plovbo.
Današnja prva – lokalni derbi z Istro v Pulju – od treh zaostalih tekem za vodilnim Dinamom in štirih za Osijekom, ki je s serijskim prvakom po točkah poravnan (po 36), že sodi v kategorijo ene od ključnih v boju za drugo ali tretje mesto.

Četrta Rijeka (23 točk) je bila od nekdaj po malem slovenska, zdaj je še bolj. V njej trenerske izkušnje in znanje nabira eden od najboljših slovenskih strokovnjakov mlajšega rodu, ki povrhu skrbi za igralski razvoj nadarjenega 21-letnega članskega reprezentanta Gnezdo Čerina. Idrijčan je pod posebnim drobnogledom, saj ga pozorno spremljata oba selektorja, članski Kek in do 21 let Milenko Aćimović.

Kdo ga bo izbral? Skušnjava je velika, morda sta selektorja tudi že sklenila dogovor o tem, za koga bo koristnejši, saj se za Slovenijo A in Slovenijo do 21 let 24. marca začenja letošnji prvi in glavni vrhunec reprezentančne sezone. Kekovi proti Hrvaški v Stožicah (20.45) začenjajo kvalifikacije za svetovno prvenstvo, Aćimovićevi pa odpirajo evropsko prvenstvo v Ljudskem vrtu (18) proti branilcu naslova Španiji. Gnezda Čerin je letos igral na obeh tekmah.

Pod Kekovim drobnogledom bosta tudi osiješka reprezentanta 29-letni Bohar in 25-letni Jurčević. Pod taktirko enega od najbolj cenjenih hrvaških trenerjev Nenada Bjelice sta med osrednjimi možmi renesanse kluba z madžarskim lastništvom in veliko denarja. Osijek se že bliža za naše razmere nedosegljivemu proračunu 20 milijonov evrov. Bohar, za katerega je Osijek plačal pol milijona evrov odškodnine, se je pri Keku že uveljavil kot zelo uporaben in hvaležen adut s klopi, Jurčević pa še čaka na vidnejšo priložnost, a ima status prvega rezervista za menjavo Jureta Balkovca na položaju levega bočnega igralca. Bohar je igral 12 od 17 tekem in dosegel štiri gole, Jurčević 13 od 17.

Štiri leta je bil Stojanović nepogrešljiv mož v začetni enajsterici prvaka Dinama in najdražji (dva milijona evrov je zanj prejel Maribor) slovenski nogometaš v HNL, peto bo najbrž tudi zadnje. Petindvajsetletni Ljubljančan, ki pri Dinamu na leto zasluži 550.000 evrov, je na prodaj. Jeseni je igral 10 ligaških tekem in v povprečju dobro uro, na letošnjih prvih dveh tekmah pa ni dobil priložnosti.

Če še Stojanovića ne bo v moštvu tudi v današnjem največjem derbiju proti Hajduku, ki ima novega trenerja v Italijanu Paolu Tramezzaniju, potem bi ga lahko prekrižal tudi Kek.
In še to: po prvih izračunih je imel Dinamo v letu 2020 kar za 47 milijonov evrov prihodkov, dobiček pa naj bi znašal 2,8 milijona evrov.
 

Več iz te teme:

Komentarji: