Kričali, kot bi jim šlo za življenje

Rokometaši so se z enim porazom poslovili od SP 2021 v Egiptu. Selektor Ljubomir Vranješ je bil ponosen na močan značaj fantov.
Fotografija: Klemen Ferlin je bil z 18 obrambami tragični junak odločilne tekme. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/Reuters
Odpri galerijo
Klemen Ferlin je bil z 18 obrambami tragični junak odločilne tekme. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/Reuters

Teden prej, kot so upali in načrtovali, so se sinoči slovenski rokometni reprezentanti vrnili s svetovnega prvenstva v Egiptu. Mnogim je bilo še vedno slabo zaradi zastrupitve s hrano na predvečer ključne tekme. Na njej jim je za uvrstitev v četrtfinale zmanjkal gol proti gostiteljem, s katerimi so se razšli s 25:25 (12:8), potem ko so v drugem polčasu vodili že s 15:10.

Kljub razočaranju, ker niso pokazali vsega, kar znajo, so ostali enotni. Odločeni, da se bodo že aprila spet veselili. Kot je povedal kapetan Jure Dolenec, je pred njimi še pomembnejši izziv: olimpijske kvalifikacije, na katerih si bodo v Berlinu utirali pot v Tokio.

»Težko je, ko ostaneš brez treh igralcev, ko polovica ekipe preživi dan na stranišču. Jaz zaradi poškodbe nisem mogel narediti spremembe smeri, a glede na položaj mi ni preostalo drugega, kot da stisnem zobe in pomagam po najboljših močeh. Kljub vsemu smo odigrali odličen prvi polčas, na koncu nas je pokopala nezbranost v treh, štirih minutah, ko smo igrali brez vratarja, izgubljali žoge in prejemali zadetke v prazna vrata. Škoda, tako smo dovolili, da pridejo v ospredje tudi nekatere druge stvari, o katerih ne bom govoril,« je po tekmi povedal Dolenec, ki si je na prejšnji tekmi proti Švedski nategnil prepono.
Klemen Ferlin je bil z 18 obrambami tragični junak odločilne tekme. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/Reuters
Klemen Ferlin je bil z 18 obrambami tragični junak odločilne tekme. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/Reuters

Če Dolenec ni želel govoriti o drugih stvareh (morda je imel v mislih tudi pristransko sojenje Nemcev), pa se je dan po tekmi oglasila Rokometna zveza Slovenije in izpostavila stvari, ki se na SP ne bi smele dogajati. »V Egiptu smo imeli ogromno težav, najprej z Urhom Kastelicem in Tilnom Kodrinom, ki sta bila brez pravega razloga, saj sta že v Sloveniji prebolela koronavirus, zaprta v hotelu. V zadnji noči in na dan tekme so nas pestile zdravstvene. Absolutno ne moremo biti zadovoljni z organizacijo SP. Po odigrani tekmi in uradni prijavi zaradi zdravstvenega stanja igralcev so se nam oglasili z egiptovskega ministrstva za zdravje, a bistvenih sprememb ne pričakujem, dokler bo Mednarodna rokometna zveza delovala tako, kot deluje,« je zapisal generalni sekretar RZS Goran Cvijić, ki ni izključil možnosti, da je nekdo namerno »začinil« večerjo v hotelu.
 

Dolenec ponosni kapetan


Kot je dodala RZS, se je kar 12 reprezentantov zastrupilo s hrano. »Pa to ni bila virozica. Fantje so kričali od bolečin, bruhali in hiteli na stranišča, kot bi jim šlo za življenja. Čez noč sta obležala Staš Skube in Dragan Gajić, tik pred tekmo se je v garderobi od bolečin in bruhanja sesedel in bil prepeljan nazaj v hotel Blaž Blagotinšek. Kar devet fantov se je kljub slabemu počutju odločilo boriti za barve domovine.«

Dolenec je medtem uprl pogled tudi naprej. »Sem razočaran, vse smo imeli v svojih rokah, a hkrati sem ponosen, da sem kapetan te reprezentance. Pristop in borbenost sta bila prava. Že v kratkem nas čaka nov izziv, še večji in še pomembnejši. Če bomo nadaljevali na takšen način, tudi uspeh ne bo izostal,« pravi Škofjeločan. Selektor Ljubomir Vranješ ni prsta uperil v nikogar, niti vase, čeprav bi se v drugem polčasu lahko bolje odzval ob težavah. Slovenija ni izkoristila kar 18 obramb Klemna Ferlina.

»Vsa čast fantom, neverjetno, kako so se borili in pokazali močan značaj. Ni nam bilo lahko. Pol ure pred tekmo smo morali spremeniti taktiko. Lahko bi zmagali, ampak nekaterih stvari nismo dobro opravili. Razočaran sem, imeli smo priložnost za četrtfinale. Na celotnem turnirju smo izgubili samo eno tekmo. Škoda, gremo naprej,« je povedal Šved, ki ga kaj kmalu čaka novo soočenje z rojaki, aprila v Berlinu.
 

Komentarji: