Pijan poskušal umoriti šefa

Prepir na praznovanju abrahama se je končal s poskusom umora. Koprčan je nadrejenega zabodel v glavo in hrbet.
Fotografija: V idilični vasici ob Vrbskem jezeru si je Primorec zakompliciral življenje. FOTO: St-jakob-rosental.gv.at
Odpri galerijo
V idilični vasici ob Vrbskem jezeru si je Primorec zakompliciral življenje. FOTO: St-jakob-rosental.gv.at

Usoda številnih Slovenk in Slovencev, ki odidejo s trebuhom za kruhom prek severne meje, se lahko trajno spremeni. Prenekateri izmed rojakov si tam ustvari nov dom in življenje; razmere se lahko izboljšajo, a ne za vse.

Zabodel je šefa, od marca je v celovškem priporu.<br />
FOTO: Boštjan Fon
Zabodel je šefa, od marca je v celovškem priporu.
FOTO: Boštjan Fon
To bo nemara spoznal 54-letni Slovenec z območja Kopra, ki si je po poročanju tamkajšnjih medijev vsakdanji kruh služil v restavraciji in piceriji Francobollo v Šentjakobu v Rožu na avstrijskem Koroškem. A namesto v restavraciji je Slovenec že osem mesecev v celovškem priporu, proti njemu pa je tamkajšnje tožilstvo nedavno vložilo tudi obtožnico – in to zaradi poskusa umora šefa!
 

Najprej tekel alkohol, nato kri


Pred osmimi meseci, točneje sredi marca letos, so tudi v Avstriji imeli omejitev gibanja in prepoved zabav – toda kot kaže pričujoča zgodba, se tudi severni sosedje radi ognejo koronapredpisom. Slovenčev delodajalec, torej lastnik restavracije oziroma picerije, je slavil prihajajočega abrahama; alkohol je – po poročanju avstrijskih medijev – tekel v potokih, zabava pa se je z zasebnega vrta preselila v picerijo, kjer pa se je vzdušje skalilo. Slavljenec in 54-letni slovenski kuhar sta se sprla, nemara so maligani prispevali k vse bolj srboriti razpravi udeležencev, ki sta se hotela zgrabiti tam, kjer sicer delata.

Policija je ugotovila, da je bil Slovenec napadalec z nožem, in ne žrtev. FOTO: Karl Schober/Polizei
Policija je ugotovila, da je bil Slovenec napadalec z nožem, in ne žrtev. FOTO: Karl Schober/Polizei
Ura je kazala polnoč, ko se je še 49-letni slavljenec odpravil proti domu, Primorec pa je očitno šel za njim. Srečala sta se na glavnem trgu v Šentjakobu pri Rožu, tam pa se je spor zaostril: Slovenec je nenadoma presenetil delodajalca z nožem – neuradno naj bi šlo za večji kuhinjski nož – ter Avstrijca najmanj dvakrat zabodel v glavo in hrbet. Lastnik je obležal v krvi s smrtno nevarnimi poškodbami, preživel naj bi zaradi nujne operacije, po kateri je še nekaj časa preležal v deželni bolnišnici v Beljaku.


V isto ustanovo je prišel tudi naš rojak, ki je prav tako imel poškodbe po pretepu. Policistom naj bi sprva natvezil, da je bil žrtev uličnega ravsa. Toda po poizvedovanju policistov ter spoznanju o hudih poškodbah njegovega delodajalca so Slovenca prijeli, uklenili ter odpeljali v pripor. Koprčan sprva ni hotel dati izjave o dogodkih, ki so deloma ostali zaviti v tančico skrivnosti. »Obdolženi je še vedno v preiskovalnem priporu,« je za Slovenske novice potrdil Markus Kitz s celovškega državnega odvetništva.
 

Tudi dosmrtna keha za umor


Kmalu se bo spremenil status pripornika – iz obdolženega bo postal obtoženi, saj je tamkajšnje tožilstvo vložilo obtožnico zoper 54-letnega Slovenca, ki je napadel delodajalca. Zdaj zdomca bremenijo poskusa umora. Ni še razpisanega datuma glavne obravnave, saj obtožnica še ni pravnomočna; glede na dokaze pa jo bo najbrž sila težko spremeniti. Na glavni obravnavi se bo predvidoma razkril tudi vzrok za prepir, ki se je končal v krvi, s skorajda usodnimi posledicami za enega in z bivanjem za zapahi za drugega udeleženca.


Slednji bo – če bo spoznan za krivega – v prihodnosti spoznal tudi razliko v strogosti zapornih kazni pri nas in pri severnih sosedih. V Avstriji kazenski zakonik namreč za umor predvideva dosmrtno zaporno kazen ali 10–20 let zapora. Nemara lahko Slovenec le upa, da bo sodni senat do njega kaj prizanesljivejši, ker je ostalo pri poskusu umora, saj je napadeni preživel. Toda glede na očitano zahrbtnost dejanja ga čaka niz let za zapahi, po prestani kazni pa si bo zagotovo moral poiskati novo službo. 

Komentarji: