V aferi Koprivnikar odpuščen nezakonito

Policista Miho Sakača morajo vzeti nazaj v službo in mu povrniti za dobrih 90.000 evrov plač. Takratnega ministra za javno upravo hoteli ujeti pijanega za volanom.
Fotografija: Miho Sakača (drugi z leve) morajo vzeti nazaj.
Odpri galerijo
Miho Sakača (drugi z leve) morajo vzeti nazaj.

Notranje ministrstvo mora v petnajstih dneh na delovno mesto pozvati nezakonito odpuščenega koprskega prometnega policista Miho Sakača. Priznati mu mora tudi vse pravice iz pogodbe o zaposlitvi, vključno z nadomestilom plače in regresom za letni dopust za čas od nezakonitega prenehanja delovnega razmerja do poziva na delovno mesto, se glasi sodba koprskega delovnega sodišča.

V zaprti FB-skupini

Sakač, namestnik koprskega predstavnika Sindikata policistov Slovenije (SPS), je skupaj s štirimi policisti krivdno letel iz službe, ker naj bi se z novomeškim funkcionarjem SPS Dušanom Rajem, predsednikom SPS Zoranom Petrovičem, sindikalnim zaupnikom za ljubljansko regijo Vojkom Margučem in kranjskim predstavnikom Denisom Kadirićem dogovarjal, da bodo ustavili takratnega ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, mu nastavili past in ga ujeli pijanega za volanom. Tako naj bi se zarotili policijski sindikalisti v času, ko so ti od tedanje Cerarjeve vlade zahtevali 35 odstotkov višje plače za policiste, toda prav minister jim je v njenem imenu sporočil, da višje plače ne bo.

Vedeli naj bi, da ima Koprivnikar 28. novembra 2015 v Škofji Loki koncert s svojo skupino OF, bojda prepričani, da bo vozil pijan, da ga bodo ustavili, ko se bo vračal domov. Ponudili bi mu alkotest in ga po potrebi odpeljali na treznjenje. Akterji naj bi se dogovarjali v zaprti facebook skupini. Marguč naj bi tako tisti dan pisal Kadiriću, Raju, Petroviču in Sakaču, kje bo Koprivnikar igral, ter pripisal, da se koncert konča ob enih zjutraj. Kadiriću naj bi tudi predlagal, da pošlje policiste Policijske postaje Škofja Loka v zasedo, naj mu sledijo, ga ustavijo ter odredijo preizkus alkoholiziranosti, nasvete pri tem pa naj bi prispevala tudi Sakač in Kadirić: »Probaj Ločane (policiste PP Škofja Loka, op. a.) v zasedo poslat, zihr bo pihnu ... Če ga ujamejo in napiha, dam za večerjo patrulji. Vsi damo za večerjo ... Klanjam se temu, ki ministra zjebe ... Patrulja naj vrže oko na sovražnika.«

Petrovič naj bi bil ta, ki je priskrbel fotografijo ministrovega avtomobila, škofjeloška policista David Oblak in Dejan Kelemen pa sta nekaj minut pred drugo zjutraj res ustavila Koprivnikarja, ko se je peljal s koncerta. Po facebook zapisih sodeč je sledilo razočaranje. Sakač je objavil fotografijo rezultata alkotesta, na katerem je bila vidna številka 0,12 (v mg/l): »Nimamo sreče ... Kaj pa droga? Ker ni glih gladek ... Škoda, da je bilo premalo ... Je na muhi ... Jebe nas, zdaj pač naj razmišlja.« Minister je takrat pokasiral 600 evrov kazni in osem kazenskih točk.
Odvetnik Franci Matoz FOTO: Marko Feist
Odvetnik Franci Matoz FOTO: Marko Feist

Korespondenco, za katero so bili prepričani, da bo ostala med njimi, je pozneje nekdo, ki se je podpisal kot Jezni policist, razkril. V občila je razposlal fotografije dopisovanja, nakar so ukrepali specializirani državni tožilci in zoper »Koprivnikarjeve policiste«, ki so izgubili službo, vložili obtožbo.

Sojenje še ta mesec

Nekdanji policisti na predobravnavnem naroku marca lani krivde niso priznali. Sakač in Kadirić sta obtožena kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, Marguč in Petrovič pomoči pri istem kaznivem dejanju, Raj pa dajanja daril za nezakonito posredovanje. V tem mesecu se bo začelo sojenje. »Naroki za glavno obravnavo so razpisani za 12., 14., 21. in 28. oktober,« nam je potrdila Mateja Jazbec, uradna govorka ljubljanskega okrožnega sodišča. Za člana škofjeloške patrulje je sodišče posledično izdalo sklep o zavrženju po tem, ko je pristojna tožilka posebnega oddelka pri specializiranem tožilstvu zanju umaknila zahtevo za preiskavo, tožilstvo pa preganja le sindikaliste, saj ministra »policista nista ustavila zaradi zagotavljanja varnosti cestnega prometa ali prekrška, temveč zaradi interesa sindikatov«.

Da je bila krivdna odpoved vsem razen Sakaču, ki ga zastopa odvetnik Franci Matoz, zakonita, je odločilo vrhovno sodišče. Sakaču je namreč na višjem sodišču uspelo s pritožbo, da mu je bila kršena pravica do zagovora, ker da poskusi vročitve pisne obrazložitve izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi in vabilo na zagovor niso bili opravljeni skladno z zakonom o upravnem postopku. V ponovljenem delovnem sodnem postopku je višje sodišče v Ljubljani izdalo sodbo, da je bil Sakač odpuščen nezakonito. Državnemu odvetništvu je nato sicer uspelo z zahtevo za revizijo postopka, a so višji sodniki znova odločili, da je bil Sakač odpuščen nezakonito. O tem, ali ga mora notranje ministrstvo znova zaposliti kot prometnega policista in mu izplačati vse plače za nazaj, so odločali na koprski delovni sodniji.

Senat v sestavi predsednice Marinele Maras, Vanese Mars in Saše Rističa je notranjemu ministrstvu zdaj naložil vrnitev na delovno mesto, izplačila plač od marca 2016 do avgusta 2020 ter še nadomestilo plače do vrnitve na delovno mesto, odvesti morajo vse davke in prispevke. Samo do letošnjega avgusta jih bodo Sakačeve plače stale 91.015 tisoč evrov bruto, regres dobrih 3800, poleg tega pa so mu dolžni še obresti in povrnitev sodnih stroškov v višini dobrih 2700 evrov.

Sicer pa ima Sakač po naših neuradnih podatkih zoper državo še en zahtevek, in sicer terja 5000 evrov zaradi dolgotrajnosti sojenja ravno v delovnem sporu, v katerem je izpodbijal zakonitost izredne odpovedi. 
Zdaj že nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar FOTO: Mavric Pivk
Zdaj že nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar FOTO: Mavric Pivk

Komentarji: