V zdravstvu dekret: Delavci ne gredo v karanteno, ampak bodo delali

V Sloveniji se soočamo s hudo kadrovsko podhranjenostjo zdravstvenega osebja. Temu po novem ne bo več treba v karanteno le zaradi tveganega stika.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen, Delo

Razmere so vse bolj resne. Virus se širi, vse več ljudi je hospitaliziranih. Ker je zdravstvenega kadra premalo, so zanj sprejeli spremembe, da mu ni treba več v karanteno zgolj zaradi tveganega stika.

Slovenska družina je obiskala zdravstveni dom v Ljubljani, da bi opravila samoplačniški test na koronavirus, ki ga je potrebovala za prestop meje, a se je na presenečenje vseh izkazalo, da je so bili vsi štirje člani pozitivni. Medicinska sestra je torej, ne da bi vedela, bila v stiku z okuženimi. Če je še nedavno veljalo, da mora delavec zaradi tveganega stika v karanteno, so v zdravstvu v torek sprejeli spremembe.

»Odslej se v karanteno napotuje le tiste kontakte, ki so bili v dolgotrajnejšem nezaščitenem stiku. Karanten, odrejenih pri Nijz, ne skrajšujemo,« so nam odgovorili z UKC Ljubljana.
Preberite tudi: Medicinske sestre na robu obupa: pred nami je državna katastrofa (VIDEO)
Tudi glavna medicinska sestra UKC Ljubljana Zdenka Mrak je pojasnila, da zdravstveno osebje, ki je bilo v tveganem stiku z obolelim, po novem ne gre v karanteno, ampak bodo še naprej delali. Bolniška in karantena jim bosta odobreni le ob pojavu simptomov.

Vladni govorec Jelko Kacin je sicer pred dnevi pojasnil, da se virus najhitreje širi med zdravstvenim osebjem in zaposlenimi v šolah, a kot kaže, so v zdravstvu kljub vsemu sprejeli nekoliko bolj blag ukrep pri odrejanju karanten.

Komentarji: