Vsakdanje navade uspešnih ljudi: Jure Longyka

Avtor glasbene oddaje Izštekani na Valu 202, ki jo uspešno vodi že skoraj 25 let, je vsestranski kulturnik, prejemnik treh viktorjev in eden najprepoznavnejših radijskih glasov v Sloveniji.
Fotografija: Ljubo Vukelič
Odpri galerijo
Ljubo Vukelič

Prav njemu je naša država lahko hvaležna, da nas uči prepoznavanja in poslušanja kvalitetne glasbe, ki jo po njegovem mnenju težje najdemo na komercialnih radijskih postajah. 

Kako začenjate dan?

Vstajam ob različnih urah, vendar imam svojo kaotično jutranjo rutino. Včasih traja uro, včasih dve. Popijem toplo limonado, skuham kavo in si pripravim zajtrk, mešanico zrn, superhrane in sadja. A ga še ne pojem, prej naredim niz tibetanskih vaj. Te pa je bolje izvajati ogret, zato razgibam telo z banalnimi opravili, zložim posodo iz stroja, pospravim perilo in podobno. Vse seveda ob zvokih radia.

Igrate kakšen inštrument ali pojete?

Ne, žal ne. Sem muzikaličen, imam posluh in ritem, a se igrati ali peti nikoli nisem naučil. Najbrž sem nerealiziran glasbenik in s svojim poklicem to kompenziram.

Kako se izštekate iz vsakodnevne rutine?

Grem v hribe. Na sprehod na Rožnik, berem, tečem, plavam, hodim v savno. Pa vse to niti ni beg iz rutine, saj te nimam, moj dan res ni dnevu enak. Bolj se umaknem od stalnega pritiska, da nekaj moram, da me nekaj neodložljivega čaka. Vse lahko počaka. Še smrt, če smo dovolj prepričljivi.

Izraz »izštekani« je vse bolj privlačen za večino ljudi, ki so siti bombardiranja z informacijami in neprestane povezanosti. Kaj menite o preslikavi ideje izštekanih na druge življenjske ravni?

Narediti nekaj drugače, se podati v neznano, si postaviti nov izziv, iti na pot. Sodelovati, biti pozoren.

Merilo je preprosto: če človek, ki ima zaposlitev in pošteno dela, ne prejema dovolj za dostojno življenje, je s sistemom nekaj hudo narobe.

Se lotiti podviga zaradi podviga samega, vedoč, da lahko s tem dobiš največ, kar je možno. Vse to so Izštekani. Je pa tudi temna plat, Rok Lunaček iz zasedbe Flirrt jo je pred leti osvetlil v pesmi Izštekani: »Namerno smo izštekani, utišani na pravi način ...« Vse več je odrinjenih na rob, kapitalizem, ki ga živimo, je brezobziren. Pa ne bi smelo biti tako. Merilo je preprosto: če človek, ki ima zaposlitev in pošteno dela, ne prejema dovolj za dostojno življenje, je s sistemom nekaj hudo narobe. Imamo več dobrin kot kdaj prej – in obenem večji delež revnih kot pred desetletji. Kaj je narobe z nami? Ko začno nabijati, da bo dvig minimalne plače ogrozil gospodarstvo, mi zavre kri.

Velik del denarja, ki so ga včasih glasbeniki dobili s prodajo plošč, počasi odpada. Kakšni so sodobni viri zaslužka današnjih glasbenikov?

Od prodaje plošč je zelo dobro živela predvsem razvejena diskografska industrija. Danes je glavnina denarja v živih nastopih. Kar je v bistvu v redu, glasba tu zares šteje in blef tekmo izgublja.

Bo radio, medij, kot ga poznamo, še dolgo aktualen ali ga čaka zaton?

Poslušamo lahko v gibanju, to je večna prednost radia oziroma vseh zvočnih medijev. Ki seveda ne bodo izumrli, če se bodo le naučili preživeti na novih tehnoloških platformah in ob novih navadah poslušalcev.

Vpliv digitalizacije na zvok?

Danes razmišljati o digitalnem v nasprotju z analognim je že velik anahronizem. V zvoku in glasbi digitalno ni prihodnost, temveč sedanjost, že lep čas. Če želite res analogno izkušnjo, vzemite akustično kitaro, sedite k tabornemu ognju in zapojte. Vse drugo že vključuje tehnologijo, ki je danes pač digitalna.

Kakšni koncerti so vaši najljubši?

Težko izberem najljubši tip, obiskujem vse od Filharmonije do Metelkove. Včasih v enem večeru tudi tri. To je treba dobro načrtovati in organizatorje velikokrat nadlegujem z vprašanji, kdaj se bo koncert zares začel.

Pivo ali vino?

Vino. Pivo pa vse pogosteje brezalkoholno. Upam, da bodo mali pivovarji začeli razvijati tudi ta segment.

Kako preživljate večere?

Redko sem doma.

Lahko bi oživili vlogo mecenov.

Poleg glasbenega prizorišča spremljam film, gledališče in druge uprizoritvene umetnosti. Gibljem se v novinarskih, medijskih, oglaševalskih krogih. Na vsa ta področja sega moje delo, z eno nogo sem novinar, z drugo odrski performer, moj glas se pojavlja v reklamah in v medijskih vsebinah, vodim najrazličnejše prireditve. To pomeni, da tudi ko grem zvečer ven, vselej malo tudi delam. A to imam veliko raje kot ždenje pred televizorjem, tega res ne počnem.

Bi gospodarstveniki lahko kakorkoli pozitivno vplivali na razvoj glasbene kulture v Sloveniji?

Lahko bi oživili vlogo mecenov. Namenili dobremu glasbeniku, ki ga trg premalo ceni, rento.

Oddajo Izštekani ste vodili že na Radiu Študent. Ste idejni vodja te oddaje? Ste Izštekane morda zaščitili kot blagovno znamko? Kako se je oddaja skozi leta spremenila?

Sem, že pred dvajsetimi leti. Oblika oddaje ni nič posebnega in se ne spreminja, nastop glasbenikov v živo s pogovorom, to bi težko avtorsko zaščitil. Zato sem zaščitil ime, ki označuje vsebino, izštekano, predrugačeno glasbo. Danes je to znamka, ki ji ljudje zaupajo. Koncert Izštekanih 10 smo denimo letos razprodali v treh dneh. To je plod mojega dela ter predvsem dela vseh, ki so v oddaji doslej nastopili in postavili visoke standarde

Komentarji: