Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Razno

Zamude s plačami v Tomosu

Zaposleni v Tomosu so septembrske plače prejeli z enomesečno zamudo, podjetnik Iztok Pikl pa je moral v zameno za 550.000 evrov posojila pri SID Banki zastaviti koprsko družbo, je poročal časnik Dnevnik. Pikl je za STA zanikal, da bi bila družba v težavah.
Jože Suhadolnik
Jože Suhadolnik
21. 11. 2017 | 06:00
21. 11. 2017 | 06:03
2:52

Celjski podjetnik Iztok Pikl je prek svojega podjetja MPO Kabel prišel do lastništva Tomosa novembra 2015 in takrat kot svoj cilj napovedoval podvojitev proizvodnje dvokoles.

Kot je v petek poročal Dnevnik, pa trenutno stanje ni tako spodbudno. Avgusta je Piklovi družbi MPO Moto uspelo pridobiti sveža dolžniška sredstva, v zameno za pridobitev posojila v višini 550.000 evrov pa je moral pri SID banki zastaviti Tomos, sklicujoč se na pridobljeno dokumentacijo navaja časnik.

Za posojilo, ki mora biti vrnjeno do leta 2023, je bila dogovorjena dokaj visoka obrestna mera v višini 6,77 odstotka. Iz pojasnila k izkazom o lanskoletnem poslovanju je razvidno, da ima Skupina Hidria za svoje terjatve v višini 430.000 evrov vknjiženo zastavno pravico na osnovnih sredstvih, dodaja Dnevnik.

Kljub zadostnemu številu naročil je zaradi odsotnosti zadostnih sredstev za financiranje proizvodnje Tomosu pred meseci zmanjkovalo materiala, povrhu pa je imela družba od začetka aprila do konca junija 40 dni blokirane transakcijske račune, nazadnje enajst dni v juniju. Transakcijske račune je v istem času imela blokirane tudi družba MPO Moto, po kateri Pikl obvladuje koprskega izdelovalca mopedov.

Poleg tega zaposleni 18. oktobra niso prejeli septembrskih plač, pač pa so bile izplačane šele prejšnjo sredo, torej z enomesečno zamudo. Pod vprašajem naj bi bilo tudi pravočasno izplačilo oktobrskih plač.

Pikl je za STA priznal, da so »malo zamudili s plačami«, da pa so sicer z zadevami na tekočem. V preteklosti so res imeli težave, zaradi česar so tudi najeli kredit pri SID Banki.

Kot je še poudaril celjski podjetnik, je šlo za namenska sredstva za nakup repro materialov. Dodal je, da težav ni mogoče sanirati »od danes na jutri«, ampak da se bodo učinki zadnjih ukrepov poznali šele v nekaj mesecih.

Lani je Tomos sicer ustvaril 1,8 milijona evrov prihodkov od prodaje. Stroški dela so znašali 478.000 evrov, denarni tok iz poslovanja (EBITDA) pa 96.000 evrov. Čisti dobiček družbe je znašal 44.000 evrov. V Tomosu je trenutno zaposlenih okoli 20 delavcev, je še spomnil Dnevnik.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine