ZDA hočejo Juliana Assangea za zapahi

Ameriško pravosodno ministrstvo začenja s kazenskim pregonom WikiLeaksa in njegovega ustanovitelja Juliana Assangea. Bo avstralski aktivist res obsojen zaradi razkritja sicer tajnih, a resničnih informacij širši javnosti?
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

WikiLeaks je mednarodna neprofitna medijska organizacija, ki preko interneta objavljala nedostopne, anonimne in močno varovane državne dokumente. Bila je ustanovljena leta 2006 s strani Assangea in drugih novinarjev, tehnologov, po določenih informacijah tudi kitajskih disidentov. Spletna stran je pritegnila največ pozornosti leta 2010, ko so medije preplavile razkrite zaupne informacije o ameriški vladi, vojni v Afganistanu in Iranu ter zbrani podatki o drugih državah sveta. Razkrito je bilo mnogo zarot, kraj, kršitev, vohunstev in podobno.

Assange, trenutno živeč v Londonu, je bil med mandatom prejšnjega ameriškega predsednika Baracka Obame, zaščiten oziroma nepreganjan, saj je bil le-ta mnenja, da bi bil lov za WikiLeaksom in podobnimi novinarskimi organizacijami, ki objavljajo tajne in vladi nevšečne podatke, težko izvedljiv in kompliciran. CNN pa poroča, da se zna situacija spremeniti pod državno taktirko novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Državni tožilec Jeff Sessions se je po Trumpovi izvolitvi javno zavzel za primer in obljubil prizadevanja, da kaznujejo Assangea. »WikiLeanks še vedno objavlja tajne podatke in situacija je postala zelo resna. Naša prioriteta je spraviti ljudi, ki so nepooblaščeno dostopali do tajnih podatkov, za zapahe. Organizacija je prodrla v različne državne elektronske naprave, kot so računalniki, mobilniki tablice ipd.,« je povedal prejšnji teden na konferenci.

Reuters
Reuters

Predstavnik ameriške civilne liberalne skupnosti Ben Wizner je nad duhom časa v ZDA ogorčen, saj še nikoli v zgodovini ni bil noben novinar sodno preganjan zaradi razkritja resničnih informacij. »Vsaka končna sodna obtožba WikiLeaksa pomeni nove nevarnosti, da bodo ZDA pod Trumpom začele preganjati tudi ostale novičarske organizacije, ki bodo objavljale informacije, ki vladi niso po godu.«

O novi sodni misiji pa ima svoje mnenje tudi Julian Assanage, ki je na Twitterju Centralno obveščevalno agencijo (CIA) označil za neinteligentno agencijo, ki je pomagala pri ustanovitvi terorističnih organizacij kot so al-Qaeda, ISIS, Iran & Pinochet.

Komentarji: