Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Sobotna priloga

Rekordno leto 2023 je še izboljšalo odpornost bančnega sistema

Slovenskim banka se godi dobro, ugotavljajo v Banki Slovenije. Bo vsega lepega enkrat konec?
Posebno tveganje za bančni sistem predstavljajo kibernetski napadi. Ti so lahko povezani tudi z geopolitičnimi razmerami v svetu. FOTO: Alešš Černivec
Posebno tveganje za bančni sistem predstavljajo kibernetski napadi. Ti so lahko povezani tudi z geopolitičnimi razmerami v svetu. FOTO: Alešš Černivec
Primož Dolenc, Meta Ahtik
11. 5. 2024 | 05:00
17:29

V nadaljevanju lahko preberete:

Svetovno gospodarstvo je lani ob številnih negotovostih in geopolitičnih napetostih doseglo šibko gospodarsko rast. Tudi v evrskem območju je bila gospodarska aktivnost šibkejša kot v preteklih letih, pa vendar relativno ugodna glede na vse dejavnike tveganja, ki smo jim bili izpostavljeni.

V Sloveniji so bile lani gospodarske razmere ugodnejše od svetovnega ali evropskega povprečja. Inflacija, ki je sicer vrh dosegla na prehodu v leto 2023, se postopoma umirja, v Sloveniji sicer nekoliko počasneje kot v povprečju evrskega območja. Ob tem se zdi, da se negotove gospodarske razmere niso odrazile v finančnem sektorju: ne glede na umirjanje gospodarske rasti je poslovanje finančnega sektorja, tako v Sloveniji kot na širšem območju, ugodno.

Bančni sektor v Sloveniji je, podobno kot v večini evropskih držav, v preteklem letu dosegel zgodovinsko dobre rezultate poslovanja. Dobiček bank v Sloveniji je presegel dvakratnik dobička iz leta 2022. Po naši oceni se je tako splošna raven tveganj za finančno stabilnost ponovno znižala. Nasprotno pa analiza v našem rednem Poročilu o finančni stabilnosti kaže, da se utrjujejo tveganja, ki izvirajo iz zunanjega okolja bančnega sektorja.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine