Finale v polfinalu: Brazilija – Francija!

Gostujoči strokovnjak Tonči Žlogar o četrtfinalistih
Fotografija: Angliji se je v lažjem delu žreba odprla pot do finala, toda tudi Hrvaški, Rusiji in Švedski. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Angliji se je v lažjem delu žreba odprla pot do finala, toda tudi Hrvaški, Rusiji in Švedski. FOTO: Reuters

Osmerica je znana, zaradi izpada favoritov, kot so bili Nemčija, Argentina, Portugalska, so se odprla vrata finala tudi nekaterim nepričakovanim četrtfinalistom.

Četrtfinalni pari nakazujejo finalista. Francija je v dvoboju z Urugvajem favorit. Na prvenstvu jo odlikuje čvrsta obramba, ki je sicer prejela tri gole proti Argentini, ampak je 80 minut nadzirala igro in je bila prepričljiva, celo bolj kot v skupinskem delu tekmovanja. Zvezna vrsta je gibljiva, napadalna, raznolika. Olivier Giroud zadržuje žogo, Kylian Mbappe in Antoine Griezmann napadata v globino. Trojček tvori idealno kombinacijo in ta Francija je najbolj podobna Zidanovi s SP '98. Urugvaj je zanimiva reprezentanca, uigrana, z dvema vrhunskim napadalcema. Objektivno je Urugvaj slabši od Francije in brez Edinsona Cavanija nima možnosti. Bo trd nasprotnik, ki ima v starem selektorskem mačku Oscarju Tabarezu zaradi njegove bolezni še močnejšega aduta. Ne vidim pa, kako bi Diego Godin in drugi lahko zdržali še eno takšno branjenje, kot so ga proti Portugalski. Dihali so na škrge.

Brazilija je kot Francija. Organizirana, ima čvrsto obrambo na čelu s Thiagom Silvo in odličnim vratarjem Alissonom Beckerjem, ki zna igrati z nogo. Med tehnično dovršenimi Brazilci izstopa Neymar. Tri mesece se je zdravil in kaže, da je igralec za velike tekme. Ni le »divjak«, marveč se trudi še v obrambi. Ta Brazilija deluje evropsko, a ohranja svoje naravne danosti. Belgija bi bila v drugem delu žreba zelo blizu finalni tekmi, je med najboljšimi evropskimi moštvi, a v primerjavi z Brazilijo nima izkušenj s tako pomembnimi tekmami. Kaj ji manjka? Lukaku, ki bi zabijal odločilne gole.

Hrvaška je bila prepričljiva v skupinskem delu tekmovanja, veliko manj v dvoboju z Dansko. Vprašanje je, ali je bila manj prepričljiva podoba posledica psiholoških dejavnikov ali slabše telesne pripravljenosti. Toda takšne zmage vlivajo še več samozavesti in moči. Hrvaška ima vrhunske posameznike in lahko preseže bronasti rod '98. V dvoboju z Rusijo je favorit, deluje konkretnejše in je močnejša v igralcih. Ne verjamem Rusiji, a je ne bi podcenjeval. Vedno pa je treba upoštevati dejavnik domačega igrišča. Navdih so navijači. Rusija je presegla svoje načrte, uvrstitev med osem je zanjo fenomenalen podvig.

Švedska je imenitno opravila s sindromom Ibrahimović. Brez njega je moštvo okrepilo agresivnost in moštveni duh, v dodatnih kvalifikacijah proti Italiji pa dobila neverjetno infuzijo samozavesti. Njena uvrstitev v četrtfinale je tudi obliž na rane za »azzurre«. Švede odlikuje prepričanje, da ni nepremagljivih. Toda v četrtfinalu bo favorit Anglija. Angleži imajo konkretnost, niso pa všečni. Taktično dobro stojijo na igrišču, na najboljši možni način so izkoriščali svoje potenciale. Nekoliko slabši so v obrambi, a imajo kakovostne in hitre napadalce.

Komentarji: