Gostitelji mundiala nad 32 let star urok

Težko bi bilo najti dovolj močan argument v prid morebitni senzaciji na prvi tekmi 21. mundiala, kar bi bila denimo zmaga Saudske Arabije nad Rusijo.
Fotografija: Gostitelji mundiala še nikdar niso izgubili prve tekme na turnirju. FOTO: AP
Odpri galerijo
Gostitelji mundiala še nikdar niso izgubili prve tekme na turnirju. FOTO: AP

Moskva – Kaj bodo opravili gostitelji svetovnega prvenstva Rusi, ki bodo danes krenili v boj kot najnižje uvrščena reprezentanca-udeleženka mundiala? To je vprašanje za 200 milijonov navijačev »zbornaje komande« in celotno nogometno družino pred tekmo Rusije in Saudske Arabije. Gostitelji SP namreč še nikdar niso izgubili svoje prve tekme na turnirju.

Težko bi bilo najti dovolj močan argument v prid morebitni senzaciji na prvi tekmi 21. mundiala, kar bi bila denimo zmaga Saudske Arabije nad Rusijo. Gostitelje, ki jim je osebno zaželel srečo tudi predsednik Vladimir Putin, bo krasil visok motiv za uspešen začetek šampionata, v majicah premorejo daleč večjo kakovost od Arabcev, bogatejše izkušnje in ne nazadnje njihova reprezentanca na trgu velja natančno desetkrat več kot arabska. Za Ruse govorijo tudi »podrobnosti«: v povprečju so za 9 cm višji od današnjih tekmecev, kar bi lahko unovčili ob prekinitvah, in starejši za leto dni, kar bi lahko vplivalo predvsem na potek drugega polčasa.


Nazadnje v Mehiki 1986


Nogometašem iz največje države na svetu resda ne gre vse po načrtu. Brez zmage so na sedmih zaporednih (prijateljskih) tekmah, s čemer so zrušili tako sovjetski kot ruski rekord. Ker jim ni bilo treba igrati v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, dejansko nihče povsem ne ve, kako visoko lahko seže izbrana vrsta, ki je nazadnje napredovala iz skupinskega dela mundiala pred davnimi 32 leti v Mehiki! Ni čudno, da se podajajo Rusi na pot s 70. mesta na lestvici Fife, najnižje med vsemi na turnirju. Tri mesta nad njimi kotirajo tudi njihovi prvi tekmeci, katerih imena in priimke poznajo le nogometni navijači na Arabskem polotoku.

Spored svetovnega prvenstva.
Spored svetovnega prvenstva.


»Razumem ostre kritike, toda vse skupaj moramo obrniti v še večjo odločnost na igrišču. Vsaj tako sem svetoval fantom, ki izkazujejo napredek iz treninga v trening. Dobro se namreč počutimo, ujeli smo formo, ki smo jo načrtovali, pri tem pa ohranili sveža telesa, zato sem zelo zadovoljen,« je na zadnjem druženju z mediji zatrdil ruski selektor Stanislav Čerčesov. Ta naj bi poslal nad Arabce zasedbo v postavitvi 4-1-4-1, potem ko je zaradi poškodb ostal brez svojih udarnih štoperjev in posledično resne alternative. Bomo videli, ali bo Čerčesov napadel tekmece tudi s prvim umetnikom v zasedbi Alanom Dzagojevom.


Slovenci poznajo vzdušje


Saudska Arabija ima v svojih vrstah tri legionarje, toda Salem Al-Dawsari (26, desno krilo Villarreala), Yahya Al-Shehri (27, ofenzivni vezist Leganesa) in Fahad Al-Muwallad (23, desno krilo Levanteja) so v minuli španski sezoni skupaj zbrali 59 minut igre. Vse naj bi torej namigovalo na prve tri točke za gostitelje, če bodo ti zdržali strahovit pritisk uvodne tekme pred svojimi navijači. Rusi na polnem štadionu Lužniki pogosto igrajo kot v transu, kar so med drugimi novembra 2009 občutili tudi Slovenci, ki so se tedaj izvlekli s pozneje resda mundialskim porazom 1:2 ...

Komentarji: