Na vrhu Putin in Američani

Pred finalom veliko polemik, kdo je resnični zmagovalec svetovnega prvenstva
Fotografija: Vladimir Putin je z organizacijo SP svetu vnovič dokazal, da največja država na svetu brez večjih težav spravi pod streho tudi največje logistično-varnostne izzive. Foto Yuri Kadobnov/Afp
Odpri galerijo
Vladimir Putin je z organizacijo SP svetu vnovič dokazal, da največja država na svetu brez večjih težav spravi pod streho tudi največje logistično-varnostne izzive. Foto Yuri Kadobnov/Afp

V Rusiji se niso polegle polemike o tem, kdo je resnični zmagovalec svetovnega prvenstva. Nekateri so si priigrali neulovljivo prednost dolgo pred zadnjim dejanjem, torej prej kot bosta najboljši reprezentanci na svetu krenili v boj za prestižni pokal Julesa Rimeta. Da bi zmagal nogomet, je preveč klišejsko.

Za ene je resnični zmagovalec Rusija na čelu z njenim voditeljem Vladimirjem Putinom, ki je svetu vnovič dokazal, da največja država na svetu brez večjih težav spravi pod streho tudi največje logistično-varnostne izzive, kakršen je nogometni mundial. Za druge so postali prvaki prostovoljci, ki odlično opravljajo svoje delo – zgolj v prvem mesecu se je na Fifin razpis za 15.000 mest prijavilo 60.000 fantov in deklet z vsega sveta.

Po mnenju tretjih si prvi zaslužijo pohvalo Japonci, ki so preživeli najbolj izenačeno skupino na 21. svetovnem prvenstvu, nato pa na prvi stopnici nesrečno izpadli proti Belgiji, a kljub temu očistili svoj del štadiona in slačilnico. Zmagovalcev je več, med njimi so tudi gradbinci, ki so pobrali levji delež od enajstih milijard evrov, kolikor so jih investirali v posodobitev infrastrukture enajst mestnih oblasti in ruska vlada.

Med poletom iz St. Peterburga v Moskvo me je pritegnil tudi zanimiv članek o novih milijarderjih (rubeljskih) v drugem največjem ruskem mestu. To sta postala Vladimir Samarin in Andrej Kejl, lastnika podjetja Trest-36, pred razpadom Sovjetske zveze med mojstri, ki so gradili stanovanja v Leningradu, pozneje sta postala večinska lastnika istega podjetja iz St. Peterburga. Za tiste s prostim kapitalom: kvadratni meter stanovanja v njuni novozgrajeni soseski na severu mesta stane zgolj 1000 evrov ...Nizu zmagovalcev ni videti konca. Eno od bolj zanimivih bitk sta bila tudi proizvajalca športne opreme Nike in Adidas. Na mundial naj bi krenila izenačena z izidom 11:11, v resnici je šlo za 12:10 v prid Nemcev. Američani so namreč zaradi sankcij Donalda Trumpa proti Iranu umaknili dobavo športne opreme iranski reprezentanci, kar je unovčil Adidas. To je bila odmevna bitka, podjetji skupaj premoreta 130.000 zaposlenih po vsem svetu in sta lani ustvarili dobrih 50 milijard evrov prihodkov (31:21 v prid ameriške korporacije). Ni čudno, da svojim ambasadorjem (Nemčiji, Franciji, Španiji, Angliji, ...) namenjata po 40 milijonov evrov letno in več.

Nike bo dobil tudi letošnjo bitko na igrišču. V Rusiji je poslal v ogenj pet velesil (Anglija, Francija, Hrvaška, Brazilija in Portugalska), enako Adidas (Belgija, Argentina, Nemčija, Španija in Rusija). Po predzadnji tekmi mundiala ob Finskem zalivu je postalo znano, da bosta v finalu igrali reprezentanci, oblečeni v majice iz enakega materiala, Američani se bodo vrnili na vrh prvič po letu 2002 – Italijane je 2006. opremila Puma –, ko so igrali v ritmu sanjske naveze Rivaldo-Ronaldo-Ronaldinho. Na isti, zmagoviti strani mundialske bitke bodo torej Putin in Američani.

In tudi slovenska reprezentanca bo krenila v septembrski ciklus Uefine lige narodov v ameriški opravi, morda bo v naslednjih letih veslala v ritmu novih svetovnih prvakov ...

Komentarji: