Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Rusi odprli hišo navijačev in jih povabili na mundial

V ruskem centru znanosti in kulture veleposlanik Doku Zavgajev, predsednik NZS Radenko Mijatović in najboljši slovenski sodnik Damir Skomina.
Takole so si izmenjali simbolična darila (z leve) najboljši slovenski sodnik Damir Skomina, ki bo aktiven tudi v Rusiji, predsednik NZS Radenko Mijatović, ruski veleposlanik Doku Zavgajev in direktor ruskega centra znanosti in kulture Jurij Meteljev.
Takole so si izmenjali simbolična darila (z leve) najboljši slovenski sodnik Damir Skomina, ki bo aktiven tudi v Rusiji, predsednik NZS Radenko Mijatović, ruski veleposlanik Doku Zavgajev in direktor ruskega centra znanosti in kulture Jurij Meteljev.
8. 5. 2018 | 06:00
13. 6. 2018 | 10:24
5:13
Ljubljana – Dober mesec pred začetkom 21. svetovnega prvenstva v nogometu so organizatorji predstavili turnir tudi pri nas, četudi slovenske reprezentance ne bo na mundialu. Turnir bo spektakularen, udeleženci pa navdušeni nad organizacijo in gostoljubjem Rusov. To je navzočim v ruskem centru znanosti in kulture zagotovil tudi ruski veleposlanik Doku Zavgajev.

Težko pričakovani živžav bodo odprli 14. junija z uvodno tekmo med Rusijo in Saudovo Arabijo na moskovskem štadionu Lužniki, ki bo 15. julija tudi prizorišče finalne tekme. Enomesečni festival vrhunskega nogometa bo prvič obiskal vzhodno Evropo, vseh 64 tekem pa bodo igrali zahodno od gorske verige Ural, torej bodo navijačem prikrajšani najdaljši leti denimo v sibirska mesta Krasnojarsk, Novosibirsk, Irkutsk ali Omsk. Najboljše reprezentance na svetu bodo gostovale v enajstih ruskih mestih in igrale na dvanajstih štadionih, ki so povečini novozgrajeni ali vsaj temeljito prenovljeni, zato se obeta navzočim vrhunski nogomet v odličnem vzdušju – prodanih je večina vstopnic – in v sodobnih objektih.
 

»Vladimir Putin osebno nadzira priprave«


»Vse to vam želimo predstaviti v ruski navijaški hiši, kjer bo možno spoznati vsa prizorišča prvenstva, se bolje približati ruski kulturi in si v neposrednih prenosih ogledati večino zanimivih tekem,« je ob odprtju hiše v ruskem centru znanosti in kulture zatrdil ruski veleposlanik pri nas Doku Zavgajev in dodal: »Odprtje hiše sovpada z velikim dnem za našo državo, z inavguracijo Vladimira Putina na položaj ruskega predsednika. To izpostavljam zato, ker je prav Putin zaslužen za gostovanje mundiala v Rusiji. Osebno nadzoruje priprave na svetovno prvenstvo. Po nedavnem sprejemu predstavnikov vseh enajstih mest pri Putinu lahko zagotovim, da bo turnir izpeljan na visoki ravni. Reprezentance in navijači bodo zanesljivo spoznali rusko gostoljubje.«
 

Ob Rusih kupili največ vstopnic Američani in Kitajci


Elitno nogometno druženje bi lahko minilo v pristnem vzdušju. Navijači so namreč kupili že 89 odstotkov razpoložljivih vstopnic oziroma natančno 2,374 milijona lističev (petkov podatek), kar namiguje na to, da naj bi vseh 64 tekem igrali na polnih štadionih. Rusi so denimo doslej kupili 46 odstotkov vstopnic, tujci 54 odstotkov, med slednjimi prevladujejo privrženci nogometa iz ZDA, Kitajske, Kolumbije, Mehike in Argentine. Zanimivo: največ tujih navijačev bo prišlo iz dveh držav, katerih reprezentanci se nista uvrstili na svetovno prvenstvo ...



Nogomet pač predstavlja magnet za različne navijače, ob tem bo prav Rusija kot naslednja gostiteljica šampionata država z najbolj pisanim reliefom doslej, kar je nemara mikavno tudi za manj zagrete nogometne privržence. Tudi med včerajšnjim enournim dogodkom na Ciril-Metodovem trgu 1 v središču Ljubljane so se lahko navzoči prepričali o bogatem geografsko-kulturnem opusu največje države na svetu. V kratki videopredstavitvi enajstih prizorišč so Rusi pokazali mesta, prepletena z mogočnimi rekami, sodobne štadione in klasične znamenitosti teh središč. Predstavitev se je dotaknila tudi Radenka Mijatovića, predsednika Nogometne zveze Slovenije.
 

3000 km od Kaliningrada do Jekaterinburga


»Slovenijo in Rusijo povezujejo številne stvari, tudi vsakoletni praznik prijateljstva ob Ruski kapelici pod Vršičem, kjer se spominjajo ruskih vojakov, ki jih je zasul snežni plaz med gradnjo ceste čez gorski prelaz Vršič,« je pojasnil Mijatović. »Državi povezuje tudi nogomet. Naši reprezentanci sta se srečali petkrat, prvič smo igrali leta 1996, najbolj pa si bomo zapomnili dodatne kvalifikacije za svetovno prvenstvo leta 2010. Sanjska zmaga nas je popeljala v Južno Afriko. Slovenske reprezentance letos ne bo v Rusiji, zato pa bodo tam naši sodniki na čelu z Damirjem Skomino, na kar smo pri NZS zelo ponosni. Navijači si bodo izbrali svoje favorite, sam pa bom z zanimanjem spremljal tudi vašo, rusko reprezentanco,« je napovedal Mijatović, ki je z zaključnimi stavki v ruščini požel glasen aplavz.

V Rusiji so torej 37 dni pred prvenstvom nared za odprtje nemara največjega letošnjega dogodka na svetu. Kot je sporočil veleposlanik Doku Zavgajev, bodo šli organizatorji na roko tudi navijačem. Ti bodo lahko brezplačno uporabljali javni prevoz na vseh prizoriščih SP od Kaliningrada in Jekaterinburga, ki ju loči približno 3000 km, in od Sankt Peterburga do Sočija, ki sta oddaljena 2400 km.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine