Srbi trčili v brazilski zid

Brazilci so prvo mesto v skupini E potrdili z zmago z 2:0 nad Srbijo, Švica in Kostarika brez zmagovalca (2:2).
Fotografija: Thiago Silva je potrdil brazilsko zmago. Foto Grigor Dukor/Reuters
Odpri galerijo
Thiago Silva je potrdil brazilsko zmago. Foto Grigor Dukor/Reuters

Moskva – Brazilski nogometaši so še štirinajsti dvoboj zapovrstjo ostali neporaženi, z zmago nad Srbijo z 2:0 v tretjem kolu svetovnega prvenstva v Rusiji so potrdili prvo mesto v skupini E in se bodo na prvi stopnici izločilnih bojev, v osmini finala, pomerili z Mehiko. Srbi so danes nujno potrebovali vse tri točke, a so ostali brez sleherne, potem ko je v prvem polčasu njihovo mrežo zatresel Paulinho, v drugem pa še Thiago Silva. Pred odhodom na glavni odmor so priložnosti nizali izključno poznejši zmagovalci, v nadaljevanju izbrancem Mladena Krstajića ni preostalo drugega kot popoln napad, a so bili v zaključni fazi medli, zmogli so namreč en sam strel v okvir tekmečevih vrat.

Brazilci so že v osmi minuti ostali brez poškodovanega Marcela. Foto Maksim Šemetov/Reuters
Brazilci so že v osmi minuti ostali brez poškodovanega Marcela. Foto Maksim Šemetov/Reuters


Že 13. zapored skozi skupinski del


Brazilci so z zmago še podaljšali izjemen niz na svetovnih prvenstvih, na katerih so se že trinajstič zapovrstjo (!) – vselej od leta 1970 naprej – prebili v izločilne boje. Thiago Silva je prispeval svoj drugi zadetek na mundialih, tudi pred štirimi leti proti Kolumbiji ga je dosegel po akciji iz kota in podaji Neymarja, ki je bil v zadnjih 18 nastopih v majici z državnim grbom vključen v kar 19 golov, desetkrat kot strelec in devetkrat kot podajalec. Izbranci selektorja Titeja so za nameček prekinili urok dvobojev z evropskimi nasprotniki, od katerih so bili v prejšnjih sedmih mundialskih obračunih uspešnejši zgolj enkrat – pred štirimi leti so Hrvaško odpravili s 3:1.

Josip Drmić je takole matiral Keylorja Navasa. Foto Lucy Nicholson/Reuters
Josip Drmić je takole matiral Keylorja Navasa. Foto Lucy Nicholson/Reuters


Kostarika kot zadnja do gola


Drugo mesto v skupini E so zadržali Švicarji, ki jim je za preboj v končnico zadostoval že neodločen izid s Kostariko (2:2), ki je prvič v Rusiji zadela in se tudi razveselila prve točke. Izbranci Vladimirja Petkovića so dvakrat vodili, tekmeci pa v drugem polčasu dvakrat izenačili. V drugo že globoko v sodnikovem dodatku, ko je imel Bryan Ruiz na voljo najstrožjo kazen, a je zatresel zgolj prečko, žoga se je odbila nazaj v polje, a nesrečno zadela hrbet vratarja Yanna Sommerja in vendarle prečkala ciljno črto. Sommer je postal šele tretji čuvaj mreže z doseženim avtogolom v zgodovini mundialov, po Andoniju Zubizarreti (1998) in Noelu Valladaresu (2014). Kostarika je tako postala še zadnja reprezentanca na tem turnirju z doseženim zadetkom. 




SRBIJA : BRAZILIJA 0:2 (0:1)


Štadion Spartaka, gledalcev 44.190, sodnik Alireza Faghani (Iran).

Strelca: 0:1 - Paulinho (Coutinho, 36.), 0:2 - Thiago Silva (Neymar, 68.).

Srbija: Stojković, Rukavina, Milenković, Veljković, Kolarov, Matić, Milinković-Savić, Tadić, Ljajić (od 75. Živković), Kostić (od 82. Radonjić), Mitrović (od 89. Jović); Brazilija: Alisson, Marcelo (od 10. Filipe Luis), Miranda, Thiago Silva, Fagner, Casemiro, Paulinho (od 66. Fernandinho), Neymar, Philippe Coutinho (od 80. Renato), Willian, Gabriel Jesus; streli: 10:13; na vrata: 1:6; posest žoge v %: 44:56; podaje: 458 (78 %) : 634 (87 %); koti: 5:9; prekrški: 13:7; pretečeni km: 114:105.


ŠVICA : KOSTARIKA 2:2 (1:0)


Štadion Nižnij Novgorod, gledalcev 43.319, sodnik Clement Turpin (Francija).

Strelca: 1:0 - Džemaili (Embolo, 31.), 1:1 - Waston (Campbell, 56.).

Švica: Sommer, Lichtsteiner, Schär, Akanji, Rodriguez, Behrami (od 60. Zakaria), Xhaka, Shaqiri (od 81. Lang), Džemaili, Embolo, Gavranović (od 69. Drmić); Kostarika: Navas, Oviedo, Waston, Gonzalez, Acosta, Gamboa (od 90. Smith), Colindres Solera (od 81. Wallace), Guzman (od 90. Azofeifa), Borges, Ruiz, Campbell; streli: 12:14; na vrata: 3:6; posest žoge v %: 60:40; podaje: 589 (87 %) : 345 (81 %); koti: 6:5; prekrški: 9:14; pretečeni km: 103:103.


 

Komentarji: