Kapetan novega kova

Za Harryjem Kanom je najboljša sezona, v kateri je zabil 41 golov v vseh tekmovanjih.
Fotografija: Nekaj nasvetov angleškemu kapetanu Harryju Kanu je pred začetkom SP dal tudi britanski princ William. Foto Reuters
Odpri galerijo
Nekaj nasvetov angleškemu kapetanu Harryju Kanu je pred začetkom SP dal tudi britanski princ William. Foto Reuters

Harry Kane nadaljuje tradicijo odličnih napadalcev Anglije, zibelke nogometa, kot so bili od leta 1990 naprej Gary Lineker, Alan Shearer, Michael Owen in Wayne Rooney. Slednji, rekordni strelec za reprezentanco treh levov (53 golov), ki je stoti nastop (od 116) vpisal proti Sloveniji na Wembleyju leta 2014, je sicer pravo nasprotje zdajšnjega kapetana Kana. Če ne bi bil nogometaš, bi imeli varuhi reda z njim verjetno veliko dela, ko bi ga vlekli iz puba v modrem, Evertonovem delu Liverpoola.
Londončan Kane je v primerjavi z njim pravi aristokrat, prav dobro bi se znašel v Windsorju kot gost na poroki soimenjaka, princa Harryja, sicer zapriseženega navijača Arsenala. Bil je celo povabljen, a takrat je bil na dopustu na Bahamih z ljubeznijo iz otroštva Katie Goodland, s katero sta zaročena in pričakujeta drugega otroka. Kane ne popiva in ne ponočuje, zaposlil je celo osebnega kuharja, ki skrbi za njegovo zdravo prehrano, rad igra golf.

Za njim je najboljša sezona, v kateri je zabil 41 golov v vseh tekmovanjih, s 30 v premier league (dva manj od Salaha) je bil najbolj zaslužen, da je Tottenham osvojil tretje mesto in si znova zagotovil mesto v ligi prvakov, v kateri je bil edini, ki je nadigral Real Madrid (v skupini je bilo 3:1 in 1:1). Klub iz severnega Londona je dal nekaj najbolj znamenitih reprezentantov, kot so Glenn Hoddle, Chris Waddle, Paul Gascoigne, Sol Campbell, Gary Lineker, Teddy Sheringham in drugi. Tokrat ima pet reprezentantov, največ med vsemi.

Harry Kane je izvedel, da bo prevzel kapetansko vlogo na SP že marca, ko mu je to v reprezentančnem hotelu povedal selektor Gareth Southgate, vendar je bila novica kar dva meseca stroga skrivnost. Kane bo tako s 24 leti in 10 meseci najmlajši angleški kapetan na svetovnih prvenstvih. Kljub temu že deluje kot vodja, kakršnega je Anglija pogrešala že nekaj časa, na Rooneyju je bilo preveč bremena. Kane bo prvič nastopil na mundialu, potem ko mu prvo veliko tekmovanje ne bo ostalo v lepem spominu. Anglija je na predlanskem euru senzacionalno izpadla v osmini finala proti Islandiji in osramočena zapustila Francijo.
 

Na EP 2016 še v stranski vlogi


Kane je imel stransko vlogo, bil je zadolžen za izvajanje kotov (!?). Zdaj je čas, da zgodbo prevzame rod, rojen na začetku 90. let – Kane, Eric Dier, Dele Alli, Raheem Sterling, John Stones in Jordan Henderson, katerega bi mnogi raje videli v vlogi kapetana. Kane je bolj karizmatičen, takoj je vztrajal, da lahko Anglija osvoji prvenstvo, ob tem pa požugal tudi večnim kritikom in skeptikom. Na Otoku so namreč najbolj nabrušena peresa … »Opraviti moramo z mentaliteto poražencev. Vedno nas je strah govoriti o tem, da želimo kaj osvojiti. Bojimo se, da nas bodo mediji raztrgali, navijači zmerjali in nam očitali nešportno, razkošno življenje. Zapiramo se kot školjke. Nočem, da nas je sram reči, da želimo zmagati na SP. Moramo biti pogumni!« je ob začetku priprav po mizi udaril Kane: »Rad imam izzive, rad komu dokažem, da je bil v zmoti. Seveda bodo na SP tudi težki trenutki, ko bomo zaostajali z 0:1 ali branili krhko vodstvo. Ko vidim, da nekdo potrebuje pomoč in spodbudo, želim biti ta človek na igrišču. To je zame naravno, tako sem bil vzgojen,« je dejal Kane, ki se je sicer aprila znašel pod plazom očitkov, da ni »timski« človek, ker si je na eni tekmi Tottenhama pripisal zasluge za gol, ki ga je dosegel soigralec Christian Eriksen, da bi postal kralj strelcev. »Ni šlo za to, prisežem pri svoji hčerki, da me je žoga oplazila,« se je branil.

Ima dva labradorca, Toma in Wilsona, po zvezdnikih iz NFL Tomu Bradyju in Russllu Wilsonu. Je namreč velik navijač Bradyja, ki je bil leta 2000 izbran šele v šestem krogu nabora in je potem šestkrat osvojil superbowl: »Vsem je pokazal, da so ga po krivici odpisali. Je pravi vodja, najboljši pod pritiskom. Upam, da bom tudi jaz imel tako dolgo in uspešno kariero.«

Nekateri Kana primerjajo z Davidom Beckhamom. Ni naključje, oba sta iz četrti Chingford na SV Londona, hodila sta v isto šolo ...: »Beckham je pravi vzornik, človek, ki ne kriči, ampak vodi. Takšen želim postati tudi jaz.«

Komentarji: