Ana verjame, da bi Kayla premagala tudi Habiba, prvaka združenja UFC

Ana Velenšek med vročimi slovenskimi aduti na evropskih igrah v Minsku, kjer bo branila bronasto kolajno iz Bakuja
Fotografija: Ana Velenšek (v modrem kimonu) je še zmeraj v stiku z ameriško šampionko Kayla Harrison (levo), zdaj vzhajajočo zvezdnico v mešanih borilnih športih (MMA), ki ji je pred tremi leti na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru zadala edini poaz. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ana Velenšek (v modrem kimonu) je še zmeraj v stiku z ameriško šampionko Kayla Harrison (levo), zdaj vzhajajočo zvezdnico v mešanih borilnih športih (MMA), ki ji je pred tremi leti na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru zadala edini poaz. FOTO: Reuters

Podčetrtek – Slovenska judoistična reprezentanca se je s krstnih evropskih iger leta 2015 v Bakuju vrnila domov kar s tremi posamičnimi kolajnami. Ob srebrni Tini Trstenjak (do 63 kg), ki ji je odhod v Minsk preprečila poškodba kolena, in bronastem Roku Drakšiču (do 73 kg), ki je medtem prestopil med trenerje, se je pred štirimi leti na zmagovalni oder povzpela tudi Ana Velenšek (do 78 kg), ki bo na tokratnih evropskih igrah v širšem krogu favoritinj v kategoriji nad 78 kilogramov.

»Tempirani smo za dan tekme, jaz za ponedeljek, ko bo tudi jasno, kako dobro sem pripravljena. Zadovoljna bom, če bom dala vse od sebe in si bom na koncu dneva lahko rekla, da sem se potrudila in prikazala najboljše možne borbe,« je svoja pričakovanja pred odhodom v Belorusijo razgrnila Velenškova in pristavila, da bi rada tudi na največjih tekmah, kakršne so evropske igre, ki imajo v judu status prvenstva stare celine, dokazala, da se je medtem navadila na obračune v kategoriji nad 78 kg, da se lahko bolj ali manj enakovredno tepe z najtežjimi tekmicami in da jih lahko na takšnih turnirjih tudi premaguje.
 

Odličja ima že z vseh turnirjev


Kategorijo nižje, v kateri se zdaj bori njena polsestra Klara Apotekar, si je Ana izbojevala odličja na vseh (velikih) turnirjih – z evropskega prvenstva ima ob bronu iz Bakuja še drugo mesto iz Budimpešte '13 ter tretji iz Istanbula '11 in Čeljabinska '12, kjer je bila dve leti pozneje bronasta tudi na svetovnem prvenstvu, s katerega ima še srebro iz Astane '15. Najodmevnejša pa je bila nedvomno bronasta kolajna s prejšnjih poletnih olimpijskih iger pred tremi leti v Riu de Janeiru, kjer ji je edini poraz zadala ameriška zvezdnica Kayla Harrison, ki je nato ubranila zlato lovoriko iz Londona '12.
Ana Velenšek je na evropskih igrah v Minsku tempirana za ponedeljek. FOTO: Mavric Pivk
Ana Velenšek je na evropskih igrah v Minsku tempirana za ponedeljek. FOTO: Mavric Pivk


Šampionka iz Ohia se je potem poslovila od juda in se s tatamija preselila v kletko, v kateri je nanizala že štiri zmage v mešanih borilnih športih (MMA), v katerih so dovoljeni tako rekoč vsi meti, prijemi in tudi udarci. »Kayla je prav poseben človek. Ko si nekaj vbije v glavo, gre prek živih in mrtvih ter to tudi izpelje. Vedno gre do konca. Tako je tudi v MMA. Želela je, vztrajala in domala zahtevala, da tudi ženskam ob koncu leta omogočijo, da se borijo za milijon dolarjev, kar je dosegla. Verjamem, da bo to nagrado tudi pospravila v svoj žep,« je Velenškova povedala o Harrisonovi, s katero je še zmeraj v stiku in se z njo občasno tudi sliši.
 

Po šolsko bi si dala oceno 3-4


Na vprašanje, kako komentira nedavno Kaylino drzno izjavo, da bi po judoističnih pravilih ugnala še neporaženega ruskega mojstra mešanih borilnih športov Habiba Nurmagomedova (27 zmag, 17 s k. o.), ki je med drugimi prisilil k vdaji tudi irskega zvezdnika Conorja McGregorja, je 28-letna borka iz Šmartnega v Rožni dolini odvrnila, da bi verjetno Harrisonova v judu res premagala prvaka združenja UFC.

»Kakor mi je znano, Habib bolj uporablja druge borilne veščine, medtem ko je njegovo znanje juda osnovno. Če bi se spoprijela po judoističnih pravilih, menim, da bi ga Kayla spravila v parter in tam dosegla zmago,« je prepričana Velenškova, ki ima v letošnji sezoni dve (bronasti) kolajni s turnirjev za svetovni pokal – tretja je bila tako na januarski veliki nagradi v Tel Avivu kot tudi pred dobrim mesecem dni na grand slamu v Bakuju. »Za zdaj sem zadovoljna s sezono, čeprav bi lahko na določenih tekmah pokazala še malo več in se odrezala še bolje. Po šolsko bi si dala oceno 3-4,« je še dejala judoistka najuspešnejšega slovenskega kluba Z'dežele Sankaku.

Preberite še:

Komentarji: