Anže Peharc in Mia Krampl skozi kvalifikacije balvanov

V japonskem Hačiodžiju se je začela sezona svetovnega pokala.
Fotografija: Anže Peharc nadaljuje tekmovanje na Japonskem. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Anže Peharc nadaljuje tekmovanje na Japonskem. FOTO: Uroš Hočevar

V Hačiodžiju, ki je del tokijskega metropolitanskega območja na Japonskem, se je danes s kvalifikacijami začela uvodna tekma svetovnega pokala v športnem plezanju v disciplini balvani. Dva Slovenca od sedmih sta se uvrstila v polfinale, Anže Peharc s sedmim in Mia Krampl z desetim dosežkom. Peharc je od petih balvanov v treh osvojil vrh, v drugih dveh pa je zadržal oprimek, ki označuje cono oziroma sredinsko točko balvanskega problema. Tržičan se bo v moškem polfinalu boril za uvrstitev med najboljšo šesterico, ki se bo merila za prvo zmago sezone.

Peto mesto moških kvalifikacij je sicer osvojil član slovenske narodnostne skupnosti na avstrijskem Koroškem Nicolai Užnik. Za končni izkupiček šteje tudi, koliko poskusov v predpisanem času za en balvan je tekmovalec potreboval, da je osvojil vrh oziroma cono posamičnega balvana. Zan Lovenjak Sudar je bil 37., kar ni bilo dovolj za nastop med najboljšo dvajseterico v nedeljskem moškem polfinalu.

Čoparjevo ločilo eno mesto

Jernej Kruder, ki je pred uvodno tekmo sezone zmagal na slovenskem državnem prvenstvu, je bil tokrat na 41. mestu daleč za pričakovanji. Luka Potočar, ki sicer blesti v težavnostnem plezanju, je balvansko sezono odprl s 65. mestom.

Edina slovenska predstavnica v sobotnem ženskem polfinalu bo Mia Krampl, ki je v kvalifikacijah rešila štiri balvanske probleme od petih. Za Golničanko je nerešljivo uganko predstavljal tretji balvan, čeprav je v devetem poskusu le prišla do cone.

Sara Čopar je tekmovanje sklenila na 22. mestu. Od polfinala jo je ločilo zgolj eno mesto, saj so si tri tekmovalke delile 19. mesto. V ženskem polfinalu se bo tako merilo 21 tekmovalk. Katja Debevec je slovenske nastope zaokrožila na 31. mestu.

Uvodno azijsko turnejo svetovnega pokala v športnem plezanju je zaradi poškodbe palca na levi nogi izpustila olimpijska, svetovna in evropska šampionka Janja Garnbret, ki se bo karavani svetovnega pokala predvidoma pridružila junija v Pragi.

Komentarji: