Boksarji ne dajo Rusa

Prvi mož Mednarodne boksarske zveze ostaja Umar Kremlev. Njegovega protikandidata zavrnila komisija za integriteto.
Fotografija: Rusov se v mednarodnih športnih organizacijah otepajo, a pri Mednarodni boksarski zvezi so za novega, starega predsednika potrdili Umarja Kremleva. FOTO: Denis Balibouse/Reuters
Odpri galerijo
Rusov se v mednarodnih športnih organizacijah otepajo, a pri Mednarodni boksarski zvezi so za novega, starega predsednika potrdili Umarja Kremleva. FOTO: Denis Balibouse/Reuters

Rus Umar Kremlev je bil danes na izrednem kongresu v Istanbulu izvoljen za nov štiriletni mandat na čelu predsednika Mednarodne boksarske zveze (Aiba). Kremljev je bil edini kandidat za predsedniški položaj, potem ko je komisija za integriteto njegovega tekmeca razglasila za neustreznega.

Kremljev je na čelu zveze Iba, ki so jo zaradi več prekrškov suspendirali z olimpijskih iger, od leta 2020. V času njegovega mandata mu je uspelo izničiti dolgove v višini več kot 15 milijonov dolarjev (14,4 milijona evrov), potem ko v šport kot enega glavnih sponzorjev pritegnil ruskega energetskega velikana Gazprom, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Nacionalne zveze upajo, da bodo njegovi ukrepi skupaj z drugimi reformami pomagali zvezi Iba priti nazaj na olimpijske igre. Boksanje je sicer bilo del lanskih olimpijskih iger Tokio 2020, vendar pod okriljem Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) in ne krovne zveze.

Sprva se je v boj za predsedniški stolček želel podati tudi Nizozemec Boris van der Vorst, vendar je njegovo kandidaturo v četrtek zavrnila komisija za integriteto mednarodne zveze. Van der Vorst je že napovedal pritožbo na mednarodno športno arbitražo (Cas) v Lozani.

Preberite še:

Komentarji: