Čeh z rekordom gladko v finale

Udarni svetovni metalec diska z odliko opravil kvalifikacije v Münchnu, izpadli Agata Zupin in Neja Filipič.
Fotografija: Kristjan Čeh je vrhunsko opravil prvo polovico dela na evropskem prvenstvu. FOTO: Ezra Shaw/AFP
Odpri galerijo
Kristjan Čeh je vrhunsko opravil prvo polovico dela na evropskem prvenstvu. FOTO: Ezra Shaw/AFP

Svetovni prvak Kristjan Čeh se je tretji dan evropskega prvenstva v atletiki v Münchnu gladko uvrstil v petkov finale meta diska. Bil je v kvalifikacijski skupini A in je kot osmi po vrsti z 69,06 metra prvi presegel avtomatično kvalifikacijsko oznako 66 m. Dosegel je tudi rekord evropskih prvenstev. »V prvem metu sem šel na lahko, da le pridem v finale. Toda že na ogrevalnem štadionu sem videl, da sem zelo dobro pripravljen, a da bom vrgel tako daleč, tega nisem pričakoval. Zelo sem vesel. Tudi na SP prejšnji mesec v Oregonu sem dosegel rekord prvenstev, sedaj ga imam tudi na EP, a sem v dobrih pogojih sposoben še več,« je napovedal Čeh.

Za petek je v bavarski prestolnici napovedan dež. »A upam, da se nas bo malo usmilil in ne bo močan. Ta trenutek tega še ne vemo, a tudi to ni težava. Krog za izmet je dober in hrapav,« je dodal za slovenske medije. Pred tem je več kot uro odgovarjal tujim televizijskim postajam in drugim medijem, ki so se zelo zanimali za njegovo in slovensko športno zgodbo o uspehu. Odgovoril je tudi, da se je s košarkarskim zvezdnikom Lukom Dončićem doslej srečal le enkrat.

Agata Zupin, v sredini, je na Bavarskem obstala v kvalifikacijah na nizkih ovirah. FOTO: Lukas Barth/Reuters
Agata Zupin, v sredini, je na Bavarskem obstala v kvalifikacijah na nizkih ovirah. FOTO: Lukas Barth/Reuters

V kvalifikacijah je bil tako osredotočen, da ni niti slišal, ko so ga napovedali kot svetovnega prvaka. »Ne, res nisem slišal. Poleg tega nič drugače ne gledam na tokratni finale, kot sem na SP. Želim si, da bi imel v dežju dober oprijem v krogu za izmet, da tehnično dobro vržem, tako bo disk tudi daleč letel,« je še povedal Čeh. Triindvajsetletni Ptujčan bo prvi favorit v finalu. V boj za medalje se bo podal v petek ob 20.20. Že v prvem metu kvalifikacij je v skupini A, kjer je bil osmi po vrsti, ne le krepko presegel kvalifikacijsko normo za finale (66 m), temveč tudi presegel rekordnih 68,87 m, kolikor je Poljak Piotr Malachowski dosegel za zmago na EP pred 12 leti v Barceloni.

Trije prestopi

V kvalifikacijah je bil za Čehom v skupini drugi tako kot prejšnji mesec na SP 19-letni Litovec Mykolas Alekna, v tretji seriji so mu namerili 65,48 m, tretji pa Šved Simon Pettersson z 62,39 m, srebrn na lanskih olimpijskih igrah v Tokiu. V skupini B sta prek kvalifikacijske norme vrgla le branilec naslova Andrius Gudžius iz Litve (66,70 m), ter olimpijski zmagovalec, Šved Daniel Ståhl (66,39 m). Četrti izid med vsemi je zabeležil Avstrijec Lukas Weisshaidinger (65,48 m), bronast na OI v Tokiu, SP v Dohi 2019 ter tudi tretji na prejšnjem EP v Berlinu, a šele deseti na SP v Oregonu. Čeh je zato zanj že pred kvalifikacijami napovedal, da bo zelo nevaren in motiviran.

Neja Filipič ni zadela odrivne deske. FOTO: Aleksandra Szmigiel/Reuters
Neja Filipič ni zadela odrivne deske. FOTO: Aleksandra Szmigiel/Reuters

Slovenska rekorderka Agata Zupin pa je izpadla v kvalifikacijah teka na 400 m ovire in se ni uvrstila v četrtkov polfinale. V drugi skupini je imela s 57,42 sekunde sedmi čas. Brez izida v kvalifikacijah je po treh prestopih ostala Neja Filipič v troskoku, kjer je imela šesti prijavljeni izid sezone, na četrtem mestu pa je v seštevku sezone v diamantni ligi. Slovenski predstavnici nista imeli zelo težkega dela, da bi prišli v nadaljevanje EP, v troskoku je bilo za finale dovolj 13,71 m, v teku na 400 m ovire pa za polfinale 56,72 sekunde ali prva tri mesta v posamezni skupini.

Odmisliti poškodbo

Zuipinova je bila na tretjem mestu, na osmi oviri pa se je skoraj povsem ustavila in ostala brez nadaljevanja. Nastopila bo še v štafeti 4 x 400 m. »Pričakovala sem več, uvrstitev v finale. Na osmi oviri imam že ves čas težave. Po štafetnem nastopu na EP bom morala razmisliti, kako naprej. Zagotovo pa bom še vztrajala, saj sem se ponovno vrnila na tekmovališča po poškodbi, ko bi večina odnehala. Prav ta poškodba je tista, ki psihično vplivala na moj tek, to bi morala odmisliti,« je dejala Zupinova, ki je na predzadnjem treningu pred EP začutila bolečino v zadnji loži, a med kvalifikacijami ni čutila bolečin.

Filipičevi se je nastop ponesrečil že prejšnji mesec v Oregonu, brez finala je ostala tudi tokrat. »Pričakovanja, da se bom uvrstila v finale, so bila realna. Imela sem dobre skoke, dovolj za napredovanje, a nikakor mi ni uspelo zadeti odrivne deske. Mogoče zato, ker v zadnjem času nisem imela tekem in smo na treningih odpravljali pomanjkljivosti. V kvalifikacijah je svoje dodal še spremenljiv veter, ki je motil zalet, zato so bili na splošno doseženi slabši izidi,« je povedala Filipičeva.

Komentarji: