Daša Grm na poti do rezultata kariere

Celjanka se je kot 16. od 24 uvrstila v petkov finale svetovnega prvenstva na Japonskem. 
Fotografija: Daša Grm se je izkazala v kratkem programu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Daša Grm se je izkazala v kratkem programu. FOTO: Reuters

Daša Grm se je uvrstila v finale svetovnega prvenstva v umetnostnem drsanju v Saitami. Sedemindvajsetletna Celjanka je bila v današnjem kratkem programu 16. in si je zanesljivo priborila mesto med 24 najboljših, ki se bodo za naslov svetovne prvakinje pomerile v petkovem finalu, torej prostem oziroma dolgem programu.

Edina slovenska predstavnica v konkurenci posameznic je za svoj kratki program dobila oceno v vrednosti 57,58 točke.
Sodnike je očarala ruska najstnica, komaj 16-letna Alina Zagitova, aktualna olimpijska prvakinja, ki je za svoj čaroben nastop s temo Fantoma iz opere, ki ga je zabelila s kombinacijo najzahtevnejših skokov trojnega lutza in trojnega loopa, dobila najboljšo oceno sezone 82,08 točke.

Domačinka Kaori Sakamoto je bila druga, z oceno 76,86 točke, tretje mesto po kratkem programu zaseda Kazahstanka Elizabet Tursinbajeva (75,96 točke).
 

Doslej najboljša osemnajsta


Grmova je z uvrstitvijo v prosti program izpolnila primarni cilj. V finalu pa si želi izboljšati svoje dosedanje uvrstitve na svetovnih prvenstvih, najboljša doslej je bila 18. v sezoni 2014/15, lani pa je bila 22. Pred tem se v letih 2016 in 2017 ni uvrstila v finale.

Grmova je bila 17. na januarskem evropskem prvenstvu v beloruskem Minsku, kjer je vpisala svoj najboljši dosežek v kratkih programih z oceno 53,50 točke. Rusinja Jevgenija Medvedeva, svetovna prvakinja v sezonah 2015/16 in 2016/17 ter olimpijska podprvakinja, je zasedla četrto mesto (74,23). Letošnja evropska prvakinja Rusinja Sofija Samodurova je zasedla deveto mesto (70,42). V ženski konkurenci bi morala naslov braniti Kanadčanka Kaetlyn Osmond, ki pa si je vzela tekmovalni premor.

Grmova je za Radio Slovenija povedala, da še ima rezerve, saj ni bila najbolj zadovoljna z nastopom, zlasti s skoki.

Preberite še:

Komentarji: