Dovizioso vodi proti Marquezu že s 6:1

Italijan je bil v zadnjem ovinku na VN Avstrije vnovič hitrejši od španskega šampiona.
Fotografija: Marc Marquez (93) in Andrea Dovizioso (04) sta uprizorila pravi spektakel. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Marc Marquez (93) in Andrea Dovizioso (04) sta uprizorila pravi spektakel. FOTO: AFP

Spielberg – Zaradi premoči Marca Marqueza je bila prva polovica motociklističnega SP že kar dolgočasna, prvakovi izzivalci so imeli zelo redke prebliske. Zato pa je v enajsti dirki sezone napočil trenutek za pravi spektakel, v katerem je VN Avstrije ponudila identičen razplet kot pred dvema letoma. Tudi tokrat je Andrea Dovizioso bil ogorčeno bitko z Marquezom in ga prehitel v zadnjem zavoju pred ciljem.

V Ducatijevem moštvu se je Doviziosa oprijel vzdevek Profesor, ki je bil pogosto tudi neupravičen, saj Italijan pri 33 letih že 12 sezon tekmuje v elitnem razredu motogp, v 207 nastopih pa je iztržil 14 zmag, nima niti enega samega šampionskega naslova. Lani in predlani je bil drugi, letos pa si je zelo zgodaj nakopal velik zaostanek. Toda ko gre za razburljive končnice dvobojev z Marquezom, je res mojster in v njih vodi že s 6:1 v zmagah. Leta 2017 je bil uspešnejši v Avstriji in na Japonskem, lani v Katarju in Brnu, letos v Katarju in Avstriji; v izenačenem finišu je bil počasnejši le lani na Tajskem.

Dirkališče v Spielbergu resda sodi med Ducatijeva »dvorišča«, saj so od vnovične vključitve VN Avstrije leta 2016 vselej zmagali aduti italijanskega moštva; po vrsti Andrea Iannone, Dovizioso in lani Jorge Lorenzo. In tudi prvo Marquezovo mesto v letošnjih kvalifikacijah pred Fabiom Quartararojem in Doviziosom ni obetalo tako zanimive predstave. Po zgodnjem vodstvu Quartararoja se je za kratek čas prebil v ospredje Dovizioso, že v osmem krogu pa je Marquez napovedal, da ga zelo mika že sedma zmaga v sezoni. Po desetih krogih pa so se njegovi načrti začeli majati in z Doviziosom sta uprizorila nekaj spektakularnih prehitevanj. V vrtoglavem slogu sta vztrajala vse do zadnjega zavoja, v katerem je Marqueza odneslo preveč na široko, Dovizioso pa je po notranji strani ubral krajšo linijo in burno proslavil drugo zmago v sezoni; prvi je bil tudi na uvodni dirki v Katarju.
 

Sem Marc Marquez ...


»Ko sva prispela do zadnjega ovinka, si nisem mislil, da mi bo uspelo takšno prehitevanje. Zaviral sem lahko šele v trenutku, ki po moji presoji ni bilo idealno, in drugje kot Marc. Toda šlo je za zadnji krog, v katerem je bilo tveganje neizogibno, saj sem si zelo želel izkoristiti priložnost z zmago. Če bi tudi mene odneslo predaleč, bi dirko končal na drugem mestu, saj je Fabio zaostal, tako pa so občutki še veliko prijetnejši. V tistem trenutku sem ocenil, da sem močnejši. V preteklosti sem večkrat podobno razmišljal, a svojih želja nisem znal udejanjiti, tokrat pa se je vse izšlo v mojo korist,« je bil vesel Dovizioso, ki je zmanjšal zaostanek za Marquezom na (še vedno velikih) 58 točk.

Marquez je kot pravi šampion čestital junaku dneva, nato pa s kislim obrazom poiskal razloge za izenačenje najslabše uvrstitve v sezoni. Poleg šestih zmag ima v lasti štiri druga mesta, v ZDA pa je z neprevidnim padcem zapravil prepričljivo vodstvo. »Na koncu moram biti zadovoljen, saj smo se ušteli pri izbiri zadnje gume. Že v prvih krogih je bilo jasno, da mehke pnevmatike omogočajo boljši oprijem in večjo konstantnost. Kakorkoli, sem Marc Marquez in tudi v takšnih okoliščinah sem moral poskusiti na vso moč. V zadnjem ovinku mi je odneslo zadek, Dovi pa je imenitno izkoristil priložnost. Prednost 58 točk me kljub vsemu prepričuje, da sem na pravi poti, v preostalih osmih dirkah moram nadaljevati v podobnem ritmu,« je zagotovil Marquez. Spielberg zanj ostaja edino prizorišče SP, na katerem še ni zmagal.

graf moto
graf moto

Preberite še:

Komentarji: