Elaine Thompson-Herah v Parizu 10,72 na 100 m

Šprinterka z Jamajke je navdušila tudi na mitingu diamantne lige v Franciji.
Fotografija: Elaine Thompson-Herah (v sredini) je prekosila tudi Shericko Jackson in Dino Asher-Smith. FOTO: Lucas Barioulet/AFP
Odpri galerijo
Elaine Thompson-Herah (v sredini) je prekosila tudi Shericko Jackson in Dino Asher-Smith. FOTO: Lucas Barioulet/AFP

Jamajčanka Elaine Thompson-Herah, trikratna olimpijska zmagovalka v Tokiu (100, 200 in 4 x 100 m), je na atletskem mitingu diamantne lige v Parizu na 100 m 10,72 sekunde, kar je izvrsten izid in rekord mitinga, vendar slabši kot na nekaj zadnjih tekmah, ko se je bližala svetovnemu rekordu (10,49) Florence Griffith Joyner iz leta 1988. Prejšnji teden je v ameriškem mestu Eugene tekla drugi najhitrejši čas v zgodovini (10,54), v četrtek v Lozani pa 10,64.

»Svetovni rekord je vsekakor kratkoročni cilj. Zelo blizu sem, toda četudi bi sezono končala brez njega, me to ne bi potrlo. Imam dve posamični zlati olimpijski kolajni, še nikoli nisem bila hitrejša, zato sem že sedaj s sezono 2021 zadovoljna,« je dejala 29-letna Elaine Thompson-Herah.


Soufiane El Bakali s steze na nosilih


Danes je v francoski prestolnici na 100 m pod 11 sekundami tekla le še njena rojakinja Shericka Jackson (10,97). Atleti so šprintali na dvakrat daljši razdalji. Fred Kerley iz ZDA, drugi na 100 m v Tokiu, je po fotofinišu dobil dvoboj z rojakom Kennyjem Bednarekom, obema so namerili 19,79 sekunde.

Švedski zvezdnik Armand Duplantis je tako kot v Tokiu tudi tokrat slavil zmago, v skoku s palico je presegel šest metrov (6,01 m). Pred njim sta tekmo končala Filipinec John Ernest Obiena (5,91 m) in srebrni na OI Chris Nilsen iz ZDA (5,81 m). Duplantis je nato poskušal izboljšati še svoj svetovni rekord, a je na 6,19 m trikrat podrl letvico.

Na 3000 m zapreke je najboljši izid sezone na svetu tekel Benjamin Kigen (8:07,12). Kenijec je bil tretji na OI v Tokiu, kjer je zmagal Maročan Soufiane El Bakali. Tokratno tekmo je zaznamoval tudi hud padec El Bakalija, ki so ga morali s tekmovališča odnesti na nosilih.

Komentarji: