Evropska odbojkarska elita v Ljubljani

V nedeljo klubski superfinale v obeh konkurencah, pri dekletih za naslov Conegliano in Vakifbanka, pri moških Azoty Kedzierzyn Kozla in Trentino Itas.
Fotografija: Stožice bodo v nedeljo prizorišče odbojkarskih finalnih tekem za evropski klubski naslov v moški in ženski konkurenci. FOTO: Uroš Hočevar H
Odpri galerijo
Stožice bodo v nedeljo prizorišče odbojkarskih finalnih tekem za evropski klubski naslov v moški in ženski konkurenci. FOTO: Uroš Hočevar H

Ljubljanska dvorana Stožice bo v nedeljo prizorišče odbojkarskega spektakla, po katerem bosta znana zmagovalca evropske lige prvakov in prvakinj za sezono 2021/22.

Na sporedu bo superfinale v obeh konkurencah, najprej se bosta ob 18. uri za naslov pri dekletih merili ekipi Conegliana in Vakifbanka, nato pa se bosta udarili še moški ekipi Azoty Kedzierzyn Kozle in italijanski Trentino Itas.

Italijanski Conegliano in poljski Azoty Kedzierzyn Kozle branita naslov v finalih istih ekip kot lani. Za tekmi vlada veliko zanimanje, poleg navijačev vseh klubov si bo tekmo ogledalo tudi veliko slovenskih ljubiteljev odbojke, po zadnjih podatkih so organizatorji prodali več kot 8000 vstopnic.

Pred tekmama je zmagovalca nemogoče napovedati. Pri dekletih je turška ekipa iz Istanbula letos osvojila zaenkrat vse štiri lovorike, decembra je četrtič v zgodovini postala tudi svetovni klubski prvak, potem ko je v finalu s 3:2 ugnala prav Conegliano.

Znana je, da najbolje igra takrat, ko je to najbolj potrebno, je pa imela letos tudi padce, ki pa jih je uspešno prebrodila. V sezoni je zabeležila 46 zmag in doživela šest porazov, v polfinalu je po zlatem nizu ugnala Fenerbahče. Turkinje bodo lovile svoj peti naslov evropskih prvakinj, petkrat so bile druge.

Italijanske branilke naslova bodo vse prej kot lahek plen, že podatek, da Conegliano v ligi prvakinj že tri leta ne pozna poraza, pove veliko. Zadnjič je leta 2019 izgubil finale proti Novari, za tem pa je vknjižil 26 zaporednih zmag, letos osem. Od decembra 2019 pa do decembra 2021 je dobil rekordnih 76 tekem zapovrstjo, toda po tem ekipa ni bila več tako prepričljiva, v letošnji sezoni ima pet porazov in tudi ni osvojila naslova italijanskih prvakinj. A v ligi prvakinj upa na nadaljevanje zmagovite serije, kar bi ji prineslo četrti evropski naslov.

Tudi v moški konkurenci bodo gledalci videli finale istih ekip kot lani, Trentino, trikratni zmagovalec tega tekmovanja, se bo poskušal oddolžiti Poljakom za lanski poraz in se po enajstih letih spet prebiti na evropski prestol. Po lanskem porazu je nekoliko premešal ekipo, zdaj je mešanica izkušenosti in mladosti, njen glavni zvezdnik pa je 23-letni italijanski reprezentant Alessandro Michieletto.

V skupinskem delu tekmovanja je Trentino dvakrat izgubil proti Perugii, a se ji je za poraza oddolžil z zmago v zlatem nizu v polfinalu. V italijanskem prvenstvu je zasedel tretje mesto, v polfinalu ga je ugnala Lube Civitanova.

Azoty Kedzierzyn Kozle, lani Zaksa, je pred letom postal prvi poljski klub z naslovom zmagovalca lige prvakov, pa čeprav v domačem prvenstvu ni bil najboljši. Letos je spet postal državni prvak, prav tako pokalni zmagovalec, do tega je prišel z novim trenerjem (Georghe Cretu) in z nekoliko spremenjeno sestavo. Novinci v začetni šesterici so Američan Erik Shoji, podajalec Marcin Janusz in bloker Norbert Huber, slednjega pa v Ljubljano zaradi poškodbe najbrž ne bo, kar bi znalo predstavljati težavo.

V predtekmovanju so Poljaki igrali tudi s slovenskim prvakom Merkur Mariborom, v polfinalu pa so bili boljši od poljskih tekmecev, ekipe Jastrzebski Wegiel.

Komentarji: