Izračuni pred velikimi tekmami so nesmiselni

Z najboljšo popotnico na svetovno prvenstvo odhajata Boštjan Maček in Živa Dvoršak. Slovenki ustreza korejsko strelišče.
Fotografija: Živa Dvoršak. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Živa Dvoršak. FOTO: Leon Vidic/Delo

Najboljšo popotnico za svetovno prvenstvo v strelstvu v Južni Koreji imata v slovenski odpravi Živa Dvoršak in Boštjan Maček. Ljubljančanka je aprila na prizorišču, na katerem bodo od ponedeljka naprej delili naslove svetovnih prvakov in olimpijske kvote, osvojila premierne stopničke v svetovnem pokalu, Maček pa je pred mesecem v Avstriji postal evropski prvak v trapu.

Slovenska aduta bosta na strelišče stopila že takoj na začetku. Njuni končni uvrstitvi bosta znani v ponedeljek. Maček bo po posamični tekmi nastope končal v petek na preizkušnji mešanih parov s sestro Jasmino, Dvoršakovo po ponedeljkovi tekmi z zračno puško čaka konec tedna nastop z malokalibrsko puško v trojnem položaju.

»Spomladi sem spoznala strelišče, ustrezalo mi je, rezultat je sprožil pričakovanja, a strelstvo je zelo nepredvidljivo. Res pa je, da je lep vtis, s katerim odhajam v Korejo, zame velik plus,« je povedala Dvoršakova, navdušena nad novim streliščem v Changwonu.

»Zunanje je na oko prijazno in lažje je streljati, če se dobro počutiš,« je dejala sogovornica, ki je pripravljena na močno konkurenco. »SP je po moji oceni najmočnejše tekmovanje, saj je strelcev zares veliko, vsaka država lahko pripelje po tri tekmovalke. Na OI tekmujeta samo po dve,« se zaveda težke naloge.
 

Uči se iz slabih in dobrih izkušenj


V Changwonu je bila aprila tretja na tekmi za svetovni pokal z malokalibrsko puško v trojnem položaju. Nekoč je bila uspešnejša z zračno, zdaj se je trend obrnil. »Še vedno imam ogromno težav z zračno, ne pridem do dogovora s proizvajalcem. Zavedam pa se, da ni vse v orožju,« je poudarila. Konkurenca je letos močno napredovala. Rezultati so izjemno visoki: »Ne glede na formo bom potrebovala z zračno več sreče kot z malokalibrsko.«

Vselej je njen cilj poseči po najvišjih mestih, a poudarja, da nihče nikoli ne ve, kaj bodo naredili tekmeci. »Na tekmo se sicer odpraviš z izračuni glede na statistiko lastnih dosežkov, ampak tolikokrat se je že izkazalo, da je to nesmiselno. Sploh na velikih tekmovanjih. Čutim pa, da sem letos ogromno naredila in da sem pripravljena tako tehnično kot mentalno. Svetovni pokal v Koreji mi je dal ogromno zaupanja, ponesrečeno evropsko prvenstvo z zračnim orožjem pa dragoceno izkušnjo. Zdaj vem, da se bom v podobnih okoliščinah znala drugače odzvati. Skratka, učim se iz slabih in dobrih izkušenj. Na SP se odpravljam z zavedanjem, da se znam v vsaki situaciji odzvati na najboljši način,« je razmišljala Dvoršakova.

Manj navdušen nad prizoriščem v Changwonu je tekmovalec v trapu Maček. »Je novo in zahtevno. Strelišča so različna, prva tri so na isti ravnini, četrto in peto pa sta malo bolj dvignjeni, drugačna sta tudi izlet in ozadje,« je opisal sogovornik, ki ga prvi tekmovalni dan čaka že danes.

Prekmurec, ki je izgubil lansko sezono zaradi hude poškodbe kolena, je prejšnji mesec dosegel rezultat kariere, postal je evropski prvak. »Na vsako tekmo gledam kot na novo zgodbo, vsaka se začne z ničle, prav zato je povsem nepomembno, kaj sem dosegel na EP. Nočem si naložiti prevelikega pritiska, skušal bom streljati sproščeno. V zadnjih treningih sem se ukvarjal prav s tem, bolj sem delal na zbranosti in kakovosti kot na količini. Upam, da sem dobro tempiral formo in da mi bo SP prineslo soliden rezultat,« je povedal Maček in dodal, da je težko napovedati uvrstitev, saj je včasih 116 ustreljenih letečih tarč dovolj za finale, včasih pa je tudi 122 premalo. »Treba bo imeti tudi kanček sreče. Če si dobro pripravljen, zaupaš vase in na uradnem treningu ujameš pravi ritem, potem si že na dobri poti,« ohranja optimizem.

Komentarji: