Luka Janežič jutri zvečer v finalu

Najboljši slovenski atlet je na dvoranskem evropskem prvenstvu na Poljskem vendarle unovčil svoje izkušnje.
Fotografija: Luka Janežič desno bo nastopil v polfinalu. FOTO: Lukasz Szelag/ Reuters
Odpri galerijo
Luka Janežič desno bo nastopil v polfinalu. FOTO: Lukasz Szelag/ Reuters

Slovenski rekorder Luka Janežič je bil na dvoranskem evropskem prvenstvu v atletiki v Torunu v polfinalu teka na 400 m v drugi skupini drugi s 47,25 sekunde in bo nastopil v soboto ob 20.10 v finalu. V skupini je zmagal Nizozemec Leimarvin Bonevacia (46,75). »Nisem bil stoodstotno prepričan, če bom prišel v finale, ko smo prečkali ciljno črto. Presenečen sem bil, da je prišel Poljak tako blizu po prvi progi. Ampak se je izšlo, sem ga prehitel. Problem je, da zaradi poškodbe nisem treniral, kot bi moral, to se po dveh tekih v enem dnevu še bolj pozna. Vesel sem, ker sem dokazal, da sem še vedno med najboljšimi v Evropi in bom to skušal dokazati še v finalu. Sem pa razbremenjen, z drugačnim izhodiščem kot na prejšnjih EP, nisem v vlogi favorita. Kljub temu sem prišel na Poljsko, da nekaj dokažem, in pred mano je še finale,« je povedal naš vodilni atlet.

V Torunu na Poljskem, kjer je danes že prvih šest končnih odločitev, se je najprej zanesljivo uvrstil v večerni polfinale. V prvi kvalifikacijski skupini je zmagal z izidom sezone, 46,73 sekunde.

Izpadli so debitanti na velikih članskih tekmah Lovro Mesec Košir, Gregor Grahovac in Jan Luxa. Janežič je dosegel skupno četrti izid prvega kroga za polfinale, Lovro Mesec Košir je imel 26. čas (47,47), Grahovac pa 34. (47,84) med 49 tekači na 400 m. Med 14 udeleženci troskoka je bil Luxa 12. (15,78 m).

»Končno lahko rečem, da izkušnje nekaj veljajo. Taktično sem odtekel vrhunsko, težko bi bolje. Hitro sem odtekel prvih 200 m, a se obenem nisem preveč zagnal. Izboril sem si dober položaj in izkoristil tudi dober finiš in prišel do prvega mesta v zaključku, Slednje je izjemno pomembno za delitev proge v polfinalu,« je bil zadovoljen Janežič, ki bo tekel v drugi skupini polfinala ob 19.17.
 

Dovolj smole


Pred štirimi leti je bil na dvoranskem EP v Beogradu zaradi prestopa diskvalificiran, pred dvema letoma v Glasgowu pa kot velik favorit za najvišja mesta končal kot četrti. V tej zimi je pred EP zaradi poškodbe nastopil le ne balkanskem prvenstvu in bil tretji.

Janežič je zmagal v svoji skupini. FOTO: Sergei Gapon/AFP
Janežič je zmagal v svoji skupini. FOTO: Sergei Gapon/AFP


»Ves čas priprav sem vedel, da sem dobro pripravljen, a me je ustavila poškodba. Na tem prvenstvu pa sem vseeno dokazal, da sem med najboljšimi na 400 m. Na to tekmo sem šel razbremenjen, prej sem na tovrstna prvenstva odhajal kot eden glavnih favoritov za medalje. Tudi na to prvenstvo sem šel s to miselnostjo, sicer se veliko o tem ni govorilo in pisalo. A s trenerjem Rokom Predaničem sva vedela, da sem še vedno med najboljšimi,« je zatrdil Janežič.
 

Diskvalifikacija Mišmaševe


V prvih šestih končnih odločitvah prvenstva pa ne bo Maruše Mišmaš Zrimšek po diskvalifikaciji zaradi prestopa. Na EP je prišla s prvim prijavljenim izidom na 3000 m ter dosegla tudi najboljši čas v četrtkovih kvalifikacijah.

Maruša Mišmaš Zrimšek je bila diskvalificirana. FOTO: Jože Suhadolnik
Maruša Mišmaš Zrimšek je bila diskvalificirana. FOTO: Jože Suhadolnik


Slovenska reprezentanca se je po tekmi pritožila, na obeh stopnjah pa ji ni bilo ugodeno. Mimšaš Zrimšek je kot vzrok za prestop navedla odrivanje španske tekmice, a sta sodnik in pritožbena komisija na drugi stopnji trdila, da se je prestop zgodil pozneje, po petih korakih Grosupeljčanke.

Tako je slovenska 14-članska ekipa ostala brez najmočnejšega orožja že na prvi tekmi, na kateri je nastopila. To je sicer prvo veliko tekmovanje v kraljici športov po svetovnem prvenstvu v Dohi septembra in oktobra 2019,

Preberite še:

Komentarji: