Kljub nerešljivi uganki in bolečinam zlata pika na i Janje Garnbret

Slovenska plezalka Janja Garnbret se je še enkrat izkazala na evropskem prvenstvu v športnem plezanju v Münchnu in suvereno osvojila zlato kolajno v balvanih.
Fotografija: Janja Garnbret pozdravlja gledalce na nedeljski preizkušnji. FOTO: Tobias Schwarz/AFP
Odpri galerijo
Janja Garnbret pozdravlja gledalce na nedeljski preizkušnji. FOTO: Tobias Schwarz/AFP

Janja Garnbret je v Münchnu v 24 urah osvojila še drugo zlato odličje na evropskem prvenstvu v športnem plezanju, po težavnosti je najboljša v Evropi tudi v balvanskem plezanju. Z dvema zmagama si je zagotovila najboljše možno izhodišče za napad na tretje zlato, in sicer v olimpijski kombinaciji balvani-težavnost, ki bo na sporedu v sredo.

»Odlično je. Na nek način se mi je kamen odvalil od srca. Ker sem dosegla tisto, kar sem si še želela, oba naslova evropske prvakinje,« je po novem uspehu, dvojčku zmag, povedala nova dvakratna evropska prvakinja v težavnosti in balvanih.

Olimpijska šampionka, ki si je v finalu težavnosti poškodovala kazalec na desni roki, je stisnila zobe, dovolj moči prihranila tudi za četrti tekmovalni dan po vrsti ter odlično nastopila tudi v polfinalu in finalu balvanov na prizorišču na Kraljevem trgu v bavarski prestolnici. Triindvajsetletnica iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu je v disciplinah, ki skupaj sestavljata olimpijsko kombinacijo, prevladovala tako skozi kvalifikacije kot tudi v polfinalu.

Zadnji manjkajoči naslov

Po osvojeni kroni evropske kraljice težavnosti je osvojila še naslov evropske prvakinje v balvanskem plezanju, še zadnjega, ki ji je manjkal. S popolnim izkupičkom, dvema zmagama, si je zagotovila najboljšo popotnico za sklepni del prvenstva stare celine, premierno tekmovalno preizkušnjo nove olimpijske discipline, v kateri se bo sredi tedna za prestižno zmago merila najboljša osmerica.

»Danes je bilo kar težko. Mentalno je bilo še najtežje. Tudi balvani so bili težki. Začela sem kar slabo, česar nismo navajeni, niste navajeni, nisem navajena,« je dogajanje v finalu opisala Garnbretova. »Danes sem bila že sama po sebi zelo dobre volje, nisem 'zapaničarila', ker nisem 'zlezla' prvega balvana do vrha. Nekaj tekmovalnih izkušenj vseeno še imam, pred mano so bili še trije balvani, v katerih se lahko zgodi še čisto karkoli. Rekla sem si – uživaj, imej se 'fajn', plezaj tako, kot znaš,« je nadaljevala.

»Po zadnjem 'bolderju' nisem bila prepričana, ali sem zmagala ali ne, ker sem imela slušalke v ušesih in sem poslušala glasbo, nisem bila na tekočem, kaj se dogaja. Potem ko so mi povedali, da sem prva, sem rekla: 'A jaz?' Sem presrečna,« je dejala v smehu.

FOTO: Tobias Schwarz/AFP
FOTO: Tobias Schwarz/AFP

Uganka, ki je ni rešila

Prvi balvan je presenetljivo predstavljal uganko, ki je olimpijska šampionka ni rešila. Za cono, torej prvi oprimek na sredini smeri, ki šteje poleg vrha, je potrebovala dva poskusa. Želela je osvojiti vrh, nikakor ni odnehala, a je morala po nekaj poskusih odnehati. Prvega balvana se je lotila napačno in ljubitelje vertikale pustila na trnih. Kako se ga prepleza, sta pred Slovenko pokazali domačinka Hannah Meul in Francozinja Oriane Bertone, ki sta na koncu osvojili drugo in tretje mesto.

Garnbretova se je za uvodni spodrsljaj oddolžila v drugem balvanu, ki ga je kot edina rešila in zadržala vrh smeri, in to v prvem poskusu in z nasmehom. Tudi tretji balvan je rešila v enem poskusu za prevzem vodstva pred končnico finalne runde, v katero pa je že vstopila kot zmagovalka.

Po zaslugi »zlatarke« s Koroške ima Slovenija že deset zlatih kolajn z evropskih prvenstev. Garnbretova je četrta Slovenka z evropskim balvanskim zlatom po Nataliji Gros (Pariz 2008), Urški Repušič (Zakopane 2019) in Jerneju Kruderju (Moskva 2020). Garnbretova letos ne pozna poraza. Na vseh tekmah, na katerih je nastopila, je zmagala. V München je pripotovala s popotnico petih zmag v svetovnem pokalu, eno balvansko in štirimi v težavnosti. Z Münchnom pa je vse navijače povabila v Koper, kjer bo 2. in 3. septembra prvič tekmovanje svetovnega pokala v težavnosti na novi steni.

Janja Garnbret, Luka Potočar in Mia Krampl v olimpijski kombinaciji

Po koncu tekmovanj v težavnostnem in balvanskem plezanju na evropskem prvenstvu v športnem plezanju v Münchnu so znani udeleženci tekmovanja v olimpijski kombinaciji balvani-težavnost. Mesto med najboljšimi, ki bodo preizkusili novo olimpijsko tekmovanje, so si zagotovili trije Slovenci Janja Garnbret, Mia Krampl in Luka Potočar.

Prvenstvo stare celine v športnem plezanju, ki poteka v bavarski prestolnici, bo v naslednjem tednu ponudilo tekmovalno premiero v novi olimpijski disciplini športnega plezanje. To bo na sporedu poletnih olimpijskih iger v Parizu leta 2024. V tej disciplini se bo za naslov evropske prvakinje in evropskega prvaka merilo po osem tekmovalcev iz ženske oziroma moške konkurence. Ti so se na sklepni del prvenstva v športnem plezanju uvrstili na podlagi dosežkov na evropskem prvenstvu in posebnega točkovanja v posamičnih disciplinah balvanih in težavnosti.

Janja Garnbret je z dvema zmagama kot edina osvojila rekordnih 2000 točk, s čimer je postavila nov mejnik, vsaka zmaga ji je prinesla po 1000 točk. Mia Krampl se je z 21. mestom v balvanih in četrtim mestom v težavnosti z izkupičkom 740 točk s sedmim mestom uvrstila med osmerico finalistk za kombinacijo. Vita Lukan, deseta v balvanih in 12. v težavnosti, je osmerico zgrešila za 90 točk.

Pri moških je največ, 1690 točk, zbral Čeh Adam Ondra, zmagovalec težavnosti in tretji v balvanih. Potočar, ki je v težavnosti osvojil drugo mesto, v balvanih pa je bil 14., je zbral 1065 točk, kar je zadostovalo za tretje mesto v razvrstitvi balvani-težavnosti EP v Münchnu. Na lanskih OI v Tokiu je Janja Garnbret olimpijska prvakinja postala v kombinaciji treh disciplin hitrosti, težavnosti in balvanov. Na OI v Parizu bodo v športnem plezanju podelili dva kompleta olimpijskih odličij v hitrosti kot samostojni disciplini in novi kombinirani disciplini balvani-težavnosti.

Ženski finale v kombinaciji bo na sporedu v sredo, moški v četrtek. V ženskem finalu bodo nastopile še Nemka Hannah Meul (1260 točk), Avstrijka Jessica Pilz (1220) Čehinja Eliška Adamovska (1040), Belgijka Chloe Caulier (830), Italijanka Camilla Moroni (760) ter ob Kramplovi še Ukrajinka Jevgenija Kazbekova, ki je zbrala enako število točk kot Slovenka.

Pri moških so si nadaljevanje prvenstva ob Ondri in Potočarju zagotovili še olimpijski prvak iz Španije Alberto Gines Lopez, ki je zbral zgolj pet točk več od Slovenca, Avstrijec, po očetu slovenskega rodu, Nicolai Užnik (1021), njegov rojak Jakob Schubert (960), Italijan Filip Schenk z enakim izkupičkom ter Francoza Sam Avezou (925) in Mejdi Schalck (850).

FOTO: Michaela Rehle/Reuters
FOTO: Michaela Rehle/Reuters
FOTO: Michaela Rehle/Reuters
FOTO: Michaela Rehle/Reuters
FOTO: Michaela Rehle/Reuters
FOTO: Michaela Rehle/Reuters
FOTO: Michaela Rehle/Reuters
FOTO: Michaela Rehle/Reuters
FOTO: Tobias Schwarz/AFP
FOTO: Tobias Schwarz/AFP
FOTO: Michaela Rehle/Reuters
FOTO: Michaela Rehle/Reuters
FOTO: Michaela Rehle/Reuters
FOTO: Michaela Rehle/Reuters
FOTO: Tobias Schwarz/AFP
FOTO: Tobias Schwarz/AFP
FOTO: Tobias Schwarz/AFP
FOTO: Tobias Schwarz/AFP
FOTO: Tobias Schwarz/AFP
FOTO: Tobias Schwarz/AFP
FOTO: Tobias Schwarz/AFP
FOTO: Tobias Schwarz/AFP
FOTO: Tobias Schwarz/AFP
FOTO: Tobias Schwarz/AFP
FOTO: Tobias Schwarz/AFP
FOTO: Tobias Schwarz/AFP

Preberite še:

Komentarji: