»Kakšna kriza?! V krizi bi bil, če bi taval v temi in bi šlo vse po zlu!«

Ferrarijev zvezdnik Sebastian Vettel je trdno odločen popraviti lanski spodrsljaj na veliki nagradi Nemčije.
Fotografija: Sebastian Vettel si je dal za dirko v Hockenheimu izdelati novo čelado v barvah nemške zastave. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Sebastian Vettel si je dal za dirko v Hockenheimu izdelati novo čelado v barvah nemške zastave. FOTO: Reuters

Ljubljana – Sebastian Vettel je v zadnjem obdobju le še bleda senca samega sebe iz šampionskih sezon 2010, 2011, 2012 in 2013, ko je z Red Bullom kot po tekočem traku nizal zmage in osvajal naslove svetovnega prvaka v formuli 1. V Ferrarijevem moštvu so upravičeno pričakovali, da bo s »poskočnim vrancem« podobno uspešen, kot je bil z »rdečim bikom«. A njihovih (visokih) pričakovanj za zdaj še ni upravičil.

Potem ko v štirih letih z ekipo iz Maranella ni osvojil še nobene lovorike, prav nič ne kaže na to, da bi lahko po njej segel letos. Ravno nasprotno; že zdaj je mogoče zapisati, da bo 32-letni Nemec tudi v svoji peti sezoni pri italijanskem moštvu – če se seveda ne bo kmalu zgodil kakšen čudež – za krmilom »rdeče boginje« ostal praznih rok.

Po polovici prvenstva, ki se bo z jutrišnjo veliko nagrado Nemčije (ob 15.10) prevesilo v drugo polovico, namreč Vettel v skupni razvrstitvi zaseda šele četrto mesto, pri čemer ga od vodilnega Lewisa Hamiltona (Mercedes) loči že velikanskih 100 točk. Natanko štiri zmage! Da to ni njegova sezona, kažejo tudi njegovi zadnji rezultati. Letos, denimo, še ni okusil slasti zmage!

Z drugima mestoma v Monte Carlu in Montrealu ter tretjima v Šanghaju in Bakuju se je le štirikrat povzpel na oder za najboljše, na zadnjih treh preizkušnjah v Le Castelletu, Spielbergu in Silverstonu pa se je moral sprijazniti s petim, četrtim in zgolj 16. mestom. Na VN Velike Britanije je sicer višjo uvrstitev zapravil v trčenju z Maxom Verstappnom (Red Bull).

Sebastianove težave s pridom izkorišča njegov enajst let mlajši ekipni kolega Charles Leclerc, ki je skupno peti z vsega tremi točkami zaostanka za izkušenejšim Nemcem. Obetavni Monačan, ki se je nazadnje štirikrat zapored prebil med najboljšo trojico, je začel že pošteno ogrožati Vettlov status dirkača št. 1 pri Ferrariju.


Mick Schumacher v šampionskem ferrariju očeta Michaela


Toda štirikratni svetovni prvak se ne vdaja. Na Hockenheimringu, na katerem bo – mimogrede – njegov mlajši rojak Mick Schumacher danes in jutri odpeljal nekaj demonstracijskih krogov s šampionskim ferrarijem F2004 slovitega očeta Michaela Schumacherja, je trdno odločen poravnati račun (s samim seboj) izpred leta dni, ko je v vodstvu na mokri stezi storil napako, zletel s proge, trčil v ogrado in zmago podaril najhujšemu tekmecu Hamiltonu.

»Popraviti moram lanski spodrsljaj!« je VN Nemčije napovedal Vettel, ki je vroči konec tedna pred svojimi navijači začel sila tekmovalno. Že na prvem prostem treningu je z najboljšim časom (popoldne je bil drugi za Leclercom) potrdil besede, ki jih je izrekel v pogovoru za televizijsko postajo RTL, med katerim je odločno zanikal namigovanja, da naj bi razmišljal o zamenjavi moštva ali celo umiku iz formule 1.

»Sprašujem se, kdo je sprožil govorice in zakaj, kajti zanje nisem dal prav nobenega povoda. Moj cilj ostaja namreč nespremenjen – želim si biti uspešen s Ferrarijem!« je poudaril šampion iz Heppenheima, ki je na vprašanje, kako komentira svojo zdajšnjo krizo, že kar malce nejevoljno odvrnil: »Kakšna kriza?! V krizi bi bil, če bi šlo vse po zlu, če bi taval v temi in ne bi vedel, kaj moram storiti, da bi bil boljši ...«

Komentarji: