Kauzer je šel za naslov evropskega prvaka »na glavo«

Slovenski slalomist na divjih vodah Peter Kauzer je na evropskem prvenstvu v Pragi zmagal, ekipno so bili tretji.
Fotografija: Peter Kauzer je evropski prvak! Foto Nina Jelenc Kzs
Odpri galerijo
Peter Kauzer je evropski prvak! Foto Nina Jelenc Kzs

Slovenski šport se veseli novega velikega uspeha, tokrat so zanj na evropskem prvenstvu poskrbeli kajakaši. Peter Kauzer je s progo, nastopil je na sredini petnajsterice finalistov, opravil brezhibno brez kazenskih točk, prevzel vodstvo in ga zadržal do konca. Drugo mesto je osvojil Čeh Vit Prindiš pred rojakom Jirijem Prskavcem.

Uspeha se je veselila tudi slovenska ekipa v postavi Kauzer, Martin Srebotnik in Niko Testen, ki je ekipno preizkušnjo končala na tretjem mestu. Slovenci so zaostali le za Čehi in Poljaki, Kauzer pa je tako v enem dnevu v žep pospravil kar dve odličji z evropskega prvenstva. 

Hrastničan, ki je lani na svetovnem prvenstvu v Pauu osvojil bronasto odličje, je bil leta 2005 in 2007 že evropski podprvak, leta 2010 pa je v Bratislavi prvič stopil na evropski tron. Kauzer je uspeh kariere sicer dosegel pred dvema letoma na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, kjer je končno premagal urok olimpijskih krogov in osvojil srebrno kolajno. 

S progo Troja v Pragi doslej ni bil velik prijatelj, vedno so mu napake onemogočile, da bi se povzpel na sam vrh, tokrat teh ni bilo. Morda je razlog tudi v opremi, zdaj namreč nosi bolj oprijet rešilni jopič, ki je integriran v tekmovalni dres in je s tem za nekaj centimetrov ožji, kar Kauzerju omogoča, da lahko gre na kakšnih vratih tudi bolj na tesno skozi.
 

Tokrat je šel na glavo


Peter Kauzer je evropski prvak! Foto Nina Jelenc Kzs
Peter Kauzer je evropski prvak! Foto Nina Jelenc Kzs


»Pred finalom sem se šalil, da nisem bil tukaj v Pragi v finalu tekme že vse od leta 2011. Če mi leta 2016 ni uspelo zaradi dotikov, ki so me lani na svetovnem prvenstvu pahnili tudi s prvega mesta na tretje, je bila danes vožnja popolna. V Pragi še nisem zmagal, tokrat sem tako imel najlepšo priložnost za to. Vožnja mi je uspela, kot sem si zadal, šel sem na glavo, povzel češki način vožnje in gledal, če se bo izšlo. Na koncu se je izšlo, tako da sem izredno vesel in presrečen,« je po zmagi dejal 34-letni kajakaš. 

»Že po olimpijski kolajni, ko sem jo končno osvojil, sem dejal, da bom z zanimanjem čakal naslednje sezone, da vidim, kako se bom soočil s pritiskom velikih tekem, kako se jih bom lotil in zaenkrat mi kar uspeva. Na startu sem zelo miren, osredotočam se nase in se ne obremenjujem z drugimi. Vem, kaj lahko naredim, zavedam se, da sem kar hiter in tudi danes sem pokazal, da če naredim svojo vožnjo, sem lahko konkurenčen marsikomu,« je povedal Hrastničan.
 

V finalu je treba pokazati, kaj znaš


V polfinalu je odvozil preudarno,» na ziher«, vedel je, da mora najprej priti v finale najboljših petnajstih, šele nato lahko pokaže kaj resnično zna. »Vedel sem, da moram biti za finale osem sekund počasnejši od trenutno prvega časa. S takim mišljenjem sem se nadzorovano spravil naprej. Nič ne pomaga, če greš v polfinalu na glavo in delaš napake. Treba je priti v finale in tam pokazati kaj znaš,« je še dejal Kauzer.

Peter Kauzer je evropski prvak! Foto Nina Jelenc Kzs
Peter Kauzer je evropski prvak! Foto Nina Jelenc Kzs


»Pred prvenstvom sem se šalil, da je moj cilj poskrbeti, da ne bodo Čehi imeli državnega prvenstva v Pragi. Prej sem vedno delal dotike, tokrat mi je uspelo odpeljati brez in zdaj je rezultat tukaj. Sem kot vino, starejši kot sem, boljši sem,« se je še pošalil Kauzer.

Kauzer je bil edini današnji slovenski finalist v Pragi, v kvalifikacijah sta nastopila še kanuistka Nina Bizjak in kajakaš Martin Srabotnik, a sta bila prepočasna za veliki finale. 

Komentarji: