Kolajne osvajale le ženske, čas za moškega?

Na dvoransko evropsko prvenstvo osem slovenskih atletov.
Fotografija: Slovensko reprezentanco za EP sestavljajo Filip Jakob Demšar, Maruša Černjul, Anita Horvat, Luka Janežič, Maruša Mišmaš, Žan Rudolf, Tina Šutej in Maja Mihalinec. Na fotografiji sta tudi trenerja Milan Kranjc in Rok Predanič ter vodja reprezentance Marija Šestak. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Slovensko reprezentanco za EP sestavljajo Filip Jakob Demšar, Maruša Černjul, Anita Horvat, Luka Janežič, Maruša Mišmaš, Žan Rudolf, Tina Šutej in Maja Mihalinec. Na fotografiji sta tudi trenerja Milan Kranjc in Rok Predanič ter vodja reprezentance Marija Šestak. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

»Letošnja sezona je sezona, na katero bi bili lahko ponosni. To bi lahko bilo naše leto. Lani nisem bil optimist, letos pa sem,« predsednik strokovnega sveta pri Atletski zvezi Slovenije (AZS) Vladimir Kevo razmišlja pred prvim vrhuncem leta, dvoranskim evropskim prvenstvom, ki ga bo od petka do nedelje gostil Glasgow. Resda v nadaljevanju leta računa na vrhunske rezultate in kolajne v mlajših kategorijah, za začetek pa bi se še kako prileglo člansko odličje. Kandidat je jasen: Luka Janežič.

Potem ko je na zadnjem dvoranskem EP v Beogradu nastopilo pet slovenskih atletov, jih bo tokrat osem. To so Luka Janežič (400 m), Anita Horvat (400 m), Maruša Mišmaš (1500 m), Tina Šutej (palica), Maja Mihalinec (60 m), Maruša Černjul (višina), debitant na velikih članskih tekmovanjih Filip Jakob Demšar (60 m ovire) in Žan Rudolf (800 m). Z izjemo slednjega so vsi letos potrdili norme, kar je bila zahteva stroke AZS, Rudolf, ki jo je izpolnil lani, pa se ji je dovolj približal, da je dobil zeleno luč.

»Toliko potrjenih norm v tako kratkem času od 1. januarja je zelo spodbudno. Veseli me tudi, da so nekateri naši tekmovalci zelo visoko na evropskih lestvicah, denimo Luka tretji, Maruša sedma in Tina enajsta, še nekaj jih je okrog 20. mesta. Njihovi rezultati nas navdajajo z optimizmom in upam, da bodo pokazali, česa so sposobni. Naj vsak doseže, kar si želi, mi ne nalagamo imperativa kolajne, finalov,« je dejal Kevo, ki pa je nato vendarle razkril, da so želja trije finali, Janežič pa seveda sodi v krog favoritov za kolajne.

»Lukove predstave nas navdajajo z optimizmom, da lahko osvojimo prvo odličje na dvoranskih EP po desetih letih. Naša reprezentanca je hkrati mlada in izkušena, je ravno prav številčna in močna, merimo na evropski vrh,« je bil bolj jasen predsednik zveze Roman Dobnikar, tudi vodja reprezentance v Glasgowu Marija Šestak je prst uperila v Janežiča: »Doslej smo kolajne osvajale zgolj atletinje, morda je napočil čas, da jo tudi atlet. V vsakem primeru verjamem, da se bomo domov vrnili z zelo dobrimi rezultati.«

Marija Šestak (troskok) je s Sonjo Roman (1500 m) Sloveniji zagotovila zadnjo kolajno na dvoranskih EP, in sicer v Torinu 2009, kjer sta bili obe srebrni. Romanova je sicer sprva osvojila bron, a je zaradi dopingirane ruske tekmice kasneje napredovala na 2. mesto. Zadnjo člansko kolajno na velikih tekmovanjih sploh pa je za našo reprezentanco osvojil Robert Renner na EP 2016 (a se je, žal, odtlej povsem izgubil), tako da bi slovenska atletika res potrebovala spet eno odličje.


V Beogradu se ni izšlo


Zelo podoben položaj je bil že pred dvema letoma, ko je dvoransko EP gostil Beograd. Tja je šel Janežič kot kandidat za kolajno, bil je peti na evropski lestvici, nato pa je bil zaradi prestopa diskvalificiran že v kvalifikacijah … »Letos sem veliko tekmoval, in to na visoki ravni, osvojil sem skupno 3. mesto v seštevku mitingov IAAF. Konkurenca bo vrhunska in že minimalna napaka te stane uvrstitve v naslednji krog. Moji cilji so visoki, a za to bodo potrebni trije teki brez napake,« se dobro zaveda Vodičan, ki je v dvoranskih tekih na 400 metrov izkusil že zelo različne situacije, ki lahko preprečijo vrhunski rezultat, vseh pa gotovo še ne. Janežič bo tudi prvi od Slovencev nastopil na Škotskem, saj ga prvi krog tekmovanja čaka v petek ob 10.20 po lokalnem času, če bo šlo vse po sreči, pa zvečer (20.55) tudi polfinale.

Preberite še:

Komentarji: