Koprčanka tik pod stopničkami v muhastih razmerah

Kajakašici Anji Osterman 4. mesto na evropskih igrah. V nedeljo finale v Areni Minsk za telovadki Tejo Belak in Adelo Šajn.
Fotografija: Anja Osterman je na evropskih igrah v Minsku za malo ostala brez kolajne. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Odpri galerijo
Anja Osterman je na evropskih igrah v Minsku za malo ostala brez kolajne. FOTO: Nina Jelenc/KZS

Slovenski tabor je ob sredinem začetku druge polovice evropskih iger nazdravil zlati kolajni lokostrelke Toje Ellison, a nato upal, da bo bero kolajn nadaljeval tudi v četrtek. Vendar pa je sedmi dan iger kajakašica Anja Osterman ostala tik pod stopničkami, torej na 4. mestu. V finale gimnastičnega sporeda sta se uvrstili Teja Belak in Adela Šajn.

Prizorišče za discipline z vesli na mirnih vodah je najbolj oddaljeno od mestnega središča Minska, prek 30 km, a v domači športni javnosti je pritegnilo nadvse spodobno zanimanje, saj imata kajak in kanu v tej obliki v Belorusiji izjemno tradicijo. Slovenska se s to ne more primerjati, a dobra pripravljenost Koprčanke je obetala konkurenčna nastopa tako na 500 m kot tudi v najkrajši disciplini sporeda – 200 m. In prav v slednji je bila zelo blizu tekmicam v boju za prva tri mesta, a je na koncu ostala brez tako želene kolajne.

»Ne morem si ničesar zameriti, saj sem veslala na vso moč. Hitreje ni šlo. Ne vem, mogoče bi bilo drugače ob ugodnejših vremenskih razmerah, a na to pač ne moreš vplivati,« je poudarila ob končnem razpletu v nacionalnem centru za veslanje in kajakaštvo na mirnih vodah. Na 500 m je zasedla 7. mesto, veseli pa se vrnitve k dvojcu, v katerem je skupaj s Špelo Ponoramenko Janić, ki je ni na teh igrah, že nekaj časa v svetovnem vrhu. Prepričana je o dobri pripravljenosti za sezono, o tem se je prepričala tudi v včerajšnjem muhastem vremenu. Beloruski dan so namreč krojili veter, dež in sonce.
 

Smola Tjaše Kysselef


Še precej več gledalcev se je zbralo ob prvem dnevu gimnastičnega sporeda v Areni Minsk, zlasti za naše hokejske rise eni od najljubših dvoran na svetu. Tu so se namreč pred slabimi tremi leti v veličastnem slogu uvrstili na OI. V lepem spominu pa bo po prvem snidenju ostala tudi našima telovadkama Teji Belak, 4. v kvalifikacijah preskoka, in Adeli Šajn, mesto nižje v parterju. Tako boste obe nastopili v nedeljskem finalu, blizu katerega je bila tudi Tjaša Kysselef. Bila je namreč 6. v preskoku, a ker na evropskih igrah v finalu šesterice lahko nastopi le ena reprezentantka države, je ostala brez želenega sklepnega nastopa.

»Žal mi je, da je tako, saj sem si z izidom priborila finale, a tukaj so pač pravila drugačna kot na evropskem prvenstvu,« je dejala in se tako spomnila, da na klasičnem šampionatu v finalu po orodjih nastopi osem finalistk, iz ene države sta lahko največ dve. Tako pa bo nedeljsko priložnost lahko izkoristila izraelska telovadka, sinoči sicer na 7. mestu ...

Teja Belak je na preskoku dobila četrto oceno kvalifikacij. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Teja Belak je na preskoku dobila četrto oceno kvalifikacij. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Kysselefova je sicer v mnogoboju zasedla 27. mesto, vidno veseli dobro opravljenih nalog na poti v želeni finale pa sta bili Belakova in Šajnova. Sploh slednja je bila presenečena nad zelo lepim nastopom v parterju. »Nekaj let nisem nastopala v parterju, mučila me je poškodba, nisem več najmlajša, zato je tudi regeneracija počasnejša. A ko sem lani le poskusila na sredozemskih igrah, sem si rekla, zakaj ne bi nadaljevala,« se je spomnila 29-letna reprezentantka.

Obenem je tudi po 8. mestu na gredi prva v čakalni vrsti za finalni nastop v primeru, da bi katera od uvrščenih odpovedala udeležbo. Zagotovo pa bo nastopila v parterju, tako kot štiri leta mlajša kolegica iz izbrane vrste v preskoku. »Veselim se nedelje, oba skoka sta bila spodobna, prvi mogoče malo slabši, a za finale je vse skupaj zadostovalo,« je poudarila Belakova, ki kot vedno tudi zdaj uživa na dogodkih pisane palete različnih športnih panog.


Namiznoteniški tabor razočaran


Slovenski namiznoteniški tabor je bil razočaran. V ekipnem delu tekmovanja se je namreč zataknilo proti Danski, ostal je brez želenega četrtfinala. Bojan Tokić, Darko Jorgić in Deni Kožul so namreč po napetem boju proti skandinavski trojici tesno izgubil (2:3) in tako niso nadaljevali svoje lepe zgodbe z zadnjega prvenstva stare celine, ko so namiznoteniško Evropo presenetili z ekipno bronasto kolajno.

Bojan Tokić (na fotografiji), Darko Jorgić in Deni Kožul se v ekipnem delu namiznoteniškega tekmovanja niso uvrstili v četrtfinale. FOTO: Matej Družnik/Delo
Bojan Tokić (na fotografiji), Darko Jorgić in Deni Kožul se v ekipnem delu namiznoteniškega tekmovanja niso uvrstili v četrtfinale. FOTO: Matej Družnik/Delo

Komentarji: