Koreji razmišljata o skupni kandidaturi za OI

Severna in južna Koreja razmišljata, da bi skupaj vstopili v boj za poletne olimpijske igre leta 2032. 
Fotografija: Južna Koreja je že letos gostila zimske olimpijske igre. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Južna Koreja je že letos gostila zimske olimpijske igre. FOTO: Matej Družnik/Delo

Predstavniki Južne in Severne Koreje bodo ta mesec govorili o možnosti skupne kandidature za olimpijske igre 2032. Septembra sta južnokorejski predsednik Moo Jae-in ter severnokorejski voditelj Kim Jong Un na srečanju v Pyongyangu že govorila o tem, prihodnje srečanje pa naj bi dalo odgovor, ali se bosta Koreji odločili za kandidaturo.

"Južna in Severna Koreja sta se dogovorili, da bosta govorili o skupni kandidaturi za poletne olimpijske igre leta 2032," sta Koreji zapisali v skupni izjavi za javnost, podrobnosti pa nista razkrili, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na letošnjih zimskih olimpijskih igrah sta obe Koreji sestavili skupno žensko hokejsko reprezentanco, na letošnjih azijskih igrah v Džakarti pa sta se dogovorili za nadaljnje sodelovanje na področju športa.

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je pred dnevi na zasedanju v Buenos Airesu izrazil željo, da bi Severna in Južna Koreja na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu 2020 oblikovali čim več skupnih ekip in nastopili pod isto zastavo.

Komentarji: