Leclerc: To je res težko pogoltniti

Max Verstappen s krstno zmago v Monte Carlu prvič prevzel tudi vodstvo v skupni razvrstitvi za svetovno prvenstvo v formuli 1.
Fotografija: Max Verstappen ni skrival navdušenja po krstni zmagi v Monte Carlu. FOTO: Gonzalo Fuentes/AFP
Odpri galerijo
Max Verstappen ni skrival navdušenja po krstni zmagi v Monte Carlu. FOTO: Gonzalo Fuentes/AFP

Ko je Red Bullov zvezdnik Max Verstappen po koncu znamenite dirke formule 1 v Monte Carlu parkiral svojega »rdečega bika« pred št. 1, je še za nekaj sekund obsedel v bolidu in odkimal z glavo. Kot da ne bi mogel verjeti, da je dejansko najhitreje prikrmaril mimo številnih čeri ob Azurni obali in prvič okusil slast zmage na prestižni veliki nagradi Monaka.

»Kot otrok sem še s posebno velikim zanimanjem spremljal dirko v Monte Carlu in sanjal o tem, da bi tu enkrat zmagal. Zato sem zdaj toliko bolj ponosen, da mi je vendarle uspelo,« je bil zadovoljen 23-letni Nizozemec, ki mu je, tako kot vsem drugim, ob prečkanju ciljne črte s črno-belo karirasto zastavo zamahnila ameriška teniška šampionka Serena Williams. »Čudovito je bilo enkrat od blizu spremljati dirko in občudovati takšne športnike, ki so tudi zame izjemen navdih.«



Verstappen, ki mu je po dirki prva v objem skočila srčna izvoljenka Kelly Piquet, hčerka legendarnega Nelsona Piqueta, tokrat na monaški »ruleti« ni imel pravega tekmeca, tiste, ki bi ga lahko ogrozili, pa je na cedilu pustila tehnika. Ferrarijev domači matador Charles Leclerc, ki si je v soboto pridirkal najboljši štartni položaj in nato v zadnji minuti raztreščil svojega »poskočnega vranca« ter na ta način onemogočil zadnje napade najhujših rivalov, zaradi težav s pogonsko gredjo potem sploh ni mogel začeti dirke. »To mi je res težko pogoltniti ...« je zmajeval z glavo 23-letni Monačan.


 

Črn dan za Mercedesovi »črni puščici«


Obilo smole je imel tudi Valtteri Bottas, ki se je z Mercedesovo »črno puščico« to pot na zahtevni monaški progi znašel občutno bolje kot njegov slovitejši ekipni kolega Lewis Hamilton. Potem ko je 31-letni Finec dolgo dihal za ovratnik »pobesnelemu Maxu«, mu mehaniki, ko je v 31. krogu pripeljal na prvi postanek v bokse, nikakor niso mogli odviti prednjega levega kolesa. Po večminutnem čakanju v bolidu nato Bottasu ni preostalo drugega, kot da je vidno potrt izstopil iz svojega dirkalnika.
Na drugo mesto je napredoval Španec Carlos Sainz mlajši in s stopničkami razveselil številne Ferrarijeve navijače, tretje mesto pa je osvojil Britanec Lando Norris (McLaren).

Srčna izbranka Kelly Piquet je po dirki takole strastno poljubila Maxa Verstappna. FOTO: Andrej Isakovic/AFP
Srčna izbranka Kelly Piquet je po dirki takole strastno poljubila Maxa Verstappna. FOTO: Andrej Isakovic/AFP


Hamilton, ki se je med dirko glasno pritoževal zaradi ne najboljše strategije odgovornih pri Mercedesu, se je moral sprijazniti šele s sedmim mestom, s čimer je izgubil vodstvo v skupni razvrstitvi. Na vrh se je prvič v karieri (kot 64. dirkač v zgodovini) zavihtel Verstappen, ki ima štiri točke naskoka pred angleškim šampionom, v konstruktorskem seštevku pa je Mercedesovo ekipo za pičlo točko s prvega mesta zrinil Red Bull.

»Seveda je lepo videti svoje ime na vrhu skupne razvrstitve, toda srečnejši bom, če bom tam ostal tudi ob koncu sezone. Treba se je zavedati, da monaška dirka ni odraz pravega razmerja moči. Mercedes namreč ni tako slab, kot je bil tokrat,« je opozoril Verstappen, ki se nadeja, da bo z »rdečim bikom« tudi na naslednji preizkušnji 6. junija v Bakuju tako hiter, kot je bil danes v Monte Carlu.

Komentarji: