Lukanova srebrna, Lobnikova bronasta

Uspešni slovenski nastopi na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu.
Fotografija: Plezalka Vita Lukan je poskrbela za zdaj največji slovenski uspeh na igrah v Buenos Airesu. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Plezalka Vita Lukan je poskrbela za zdaj največji slovenski uspeh na igrah v Buenos Airesu. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Slovenska bera na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu se je v torek povečala za dve kolajni: potem ko je v ponedeljek plavalka Tina Čelik osvojila s 3. mesto na 50 metrov prsno, sta njen uspeh dopolnili še plezalka Vita Lukan, ki je osvojila srebrno odličje, in judoistka Metka Lobnik z bronom.

Lukanova je bila med favoritinjami za kolajno v olimpijski kombinaciji hitrostnega plezanja, balvanov in težavnosti, vlogo pa nato tudi upravičila. Po pričakovanjih je bila Radovljičanka najpočasnejša v hitrostnem plezanju, saj je Slovenija šele pred kratkim dobila prvo steno za treniranje te zvrsti. Vnaprej je bilo jasno, da bo kolajno reševala iz ozadja na balvanih in jo nato skušala potrditi v težavnosti.

Na balvanih je nato celo zmagala, temu pa dodala še 3. mesto v sklepnem vzponu v steno. »Malo me je skrbelo, saj sem bila šesta po hitrosti, in vedela sem, da moram dobro odplezati nadaljevanje. Po balvanih, po zmagi je bilo lažje. Na vrsti je bila le še moja disciplina. Prav težavnost me je najmanj skrbela. Vesela sem srebra, saj je bil tukaj podeljen prvi komplet olimpijskih kolajn v športnem plezanju in sem del tega,« je bila po kolajni nasmejana Lukanova.
 

Živčni začetek, bronasti konec


Judoistka Metka Lobnik pa je bila v kategoriji do 78 kilogramov najprej boljša od Egipčanke Ale Mohamed Musad, nato je izgubila z Nemko Raffaelo Igl, v repešažu pa je najprej ugnala Iranko Maral Mardani in nato še enkrat Egipčanko Musadovo. V boju za bron je premagala še Čehinjo Ester Svobodo po slabe pol minute borbe.

»Začela sem živčno, a uspešno prebila led. Nato je bila na vrsti Nemka, ki me je premagala že v četrtfinalu evropskega prvenstva. Pokušala sem z drugo taktiko, a ni šlo. V nadaljevanju sem se morala zbrati in prišla sem do brona. Bilo pa je težko, saj se s Čehinjo s priprav dobro poznava,« je po kolajni dejala slovenska judoistka.

Blizu kolajni je bil v kategoriji do 100 kg tudi Roki Pogorevc, ki pa je moral v odločilnem obračunu za bron priznati premoč Madžaru Zsomborju Vecu.

Komentarji: