Mark Lebedew ni več selektor slovenskih odbojkarjev

Romun Gheorghe Cretu je na klopi slovenske moške članske odbojkarske vrste nasledil Avstralca Marka Lebedewa.
Fotografija: Mark Lebedew se je moral hitro posloviti od klopi trikratnih evropskih podprvakov. FOTO: Fivb
Odpri galerijo
Mark Lebedew se je moral hitro posloviti od klopi trikratnih evropskih podprvakov. FOTO: Fivb

Avstralski odbojkarski strateg Mark Lebedew se po manj kot pol leta poslavlja od vodenja slovenske članske reprezentance, ki jo je vodil v letošnji ligi narodov in z njo osvojil 10. mesto. Lebedew je februarja nasledil Italijana Alberta Giulianija in na 12 tekmah dosegel pet zmag in sedem porazov. 

»Ocenjujemo, da je bilo za izpolnitev naših ciljev, povezanih s svetovnim prvenstvom, potrebnih nekaj sprememb. Enotno smo se odločili, da zamenjamo vodjo strokovnega štaba, ki se mu na tem mestu zahvaljujemo za opravljeno delo,« so sporočili z Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) slabe tri tedne pred začetkom domačega turnirja.

Namesto Lebedewa na klop trikratnih evropskih podprvakov prihaja Romun Gheorghe »Gianni« Cretu, ki je ravno v ponedeljek proslavil svoj 54. rojstni dan, v minuli sezoni pa je s poljskim prvoligašem Grupa Azoty Kedzierzyn-Kozle v ljubljanski dvorani Stožice osvojil prestižni naslov zmagovalcev elitne evropske lige prvakov. Temu je dodal dve največji poljski lovoriki, državno prvenstvo in pokal.

Gheorghe Cretu je v dvorani Stožice s poljskim moštvom Grupa Azoty Kedzierzyn-Kozle osvojil prestižno ligo prvakov. FOTO: Cev
Gheorghe Cretu je v dvorani Stožice s poljskim moštvom Grupa Azoty Kedzierzyn-Kozle osvojil prestižno ligo prvakov. FOTO: Cev

»Verjamem, da je Crețu pravi za našo ekipo. Takoj je bil pripravljen sprejeti posel, pri tem pa sploh ni spraševal o denarju. Dogovorila sva se le za vodenje ekipe na svetovnem prvenstvu, verjamem pa, da se bomo z njim dogovorili o daljšem sodelovanju. Zazdaj lahko rečem, da smo imeli z Lebedewom pogodbo za eno leto z možnostjo podaljšanja, tako da nas sprememba ne bo veliko stala. Vse, kar počnemo, počnemo z namenom, da ekipo dvignemo na višjo raven. Imam zelo dober občutek, Crețu je človek z izredno veliko pozitivne energije, njegovi rezultati niso slučajni, verjamem, da fantom lahko da tisto, kar jim še manjka,« pravi Ropret.

Starega selektorja je o zamenjavi obvestil šele včeraj. »Lebedew je izrazil presenečenje in razočaranje. V nekem smislu sem se mu kar opravičeval, a pred domačim prvenstvom res nismo želeli nobene reči prepustiti naključju,« je dodal.

Trenersko pot začel na Dunaju

Štiriinpetdesetletni Romun ima po poročanju STA za sabo dolgo trenersko zgodovino, ki se je začela leta 1997, ko je imel vlogo trenerja in igralca pri dunajskem Sokolu. Igralsko kariero je na poklicni ravni sklenil leta 2000 po 15 sezonah. Naslove je osvajal že kot igralec tako v domovini kot v Avstriji. Tam je prvič postal državni prvak tudi kot trener z dunajsko zasedbo hotVolleys. V zadnjih dvanajstih letih je bil trener številnih poljskih klubov, deloval je tudi v Rusiji, kjer je treniral Kuzbas iz Kemerovega in Belgorod. Vmes je bil dejaven še v Katarju (2013, 2014).

Z Romunom po nove zmage in veselje! FOTO: CEV
Z Romunom po nove zmage in veselje! FOTO: CEV

V reprezentančni odbojki je sedel na klopi Estonije (2014–2019) in domače Romunije v letih 2007 in 2008. Dvakrat je bil v Estoniji izbran tudi za trenerja leta, potem ko je osvojil evropsko ligo v letih 2016 in 2018. Zdaj bo vodil Slovenijo, ki jo čez slabe tri tedne čaka domače svetovno prvenstvo. Na njem bo nastopila drugič, potem ko je bila pred štirimi leti v Italiji na koncu dvanajsta. V skupinskem delu tokratnega SP se bodo varovanci novega selektorja pomerili s Kamerunom (26. 8.), Francijo (28.) in Nemčijo (30.).

Najboljši dve ekipi iz vsake od šestih skupin se bosta uvrstili v osmino finala, tam bodo igrale tudi štiri najboljše tretjeuvrščene zasedbe. Ljubljana bo sicer gostila štiri od šestih skupin, nato pa še štiri obračune osmine finala ter dva četrtfinalna dvoboja. Zaključni del najboljše četverice bo v Katovicah na Poljskem. Pred tem bodo Poljaki dve skupini in izločilne boje organizirali v Gliwicah. Prvenstvo bi moralo biti prvotno v Rusiji, a so zaradi agresije Rusije na Ukrajino pri Mednarodni odbojkarski zvezi poiskali nova gostitelja.

Preberite še:

Komentarji: