Maruša Štangar izgubila šele v finalu tekmovanja za veliki slam

Judoistka Olimpije si je po štirih zmagah in enem porazu v Abu Dabiju izbojevala srebrno kolajno.
Fotografija: Maruša Štangar se je v Abu Dabiju izkazala s srebrno kolajno. FOTO: Miha Šimnovec
Odpri galerijo
Maruša Štangar se je v Abu Dabiju izkazala s srebrno kolajno. FOTO: Miha Šimnovec

Ljubljana - Mlada slovenska judoistka Maruša Štangar je na tekmovanju za veliki slam v Abu Dabiju (z nagradnim skladom 154.000 ameriških dolarjev) zablestela v srebrnem sijaju. Z odličnim drugim mestom v kategoriji do 48 kilogramov je osvojila lepo število točk za svetovni pokal in v kvalifikacijah za olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu.

V uvodnem krogu je Štangarjeva z iponom (10:0) izločila Sariuno Cižipovo, ki se kot begunka bori pod zastavo Svetovne judoistične zveze (IJF). Zatem je 21-letna Ljubljančanka z vazarijem (7:0) ugnala Mongolko Narantsetseg Ganbaatar, nakar je bila boljša še od dveh Špank – v četrtfinalu od Julie Figueroe (10:0) in v polfinalu od Laure Martinez Abelenda (7:0).

V zaključnem dvoboju pa je Marišin zmagoviti pohod ustavila favorizirana Ukrajinka Darja Bilodid, ki v zadnjem obdobju na velikih tekmovanjih ne pozna poraza. Svetovna prvakinja iz Bakuja '18 in Tokia '19 ter evropska šampionka iz Varšave '17 in Minska '19 je vlogo favoritinje upravičila tudi proti judoistki Olimpije in zmagala, potem ko je našo reprezentantko že po minuti ujela v končni prijem.


Jutri na tatamiju Tina Trstenjak


Preostali slovenski judoisti uvodni tekmovalni dan v Abu Dabiju niso bili tako uspešni. Matjaž Trbovc (do 60 kg) je premagal Ukrajinca Dilšota Halmatova (7:0) in izgubil s Francozom Walidom Khyarjem (0:10), Adrian Gomboc (do 66 kg) je izločil Kirgizistanca Almaza Altinbeka Uuluja (10:0) in klonil pred Izraelcem Baruchom Shmailovom (0:10), David Štarkel (do 60 kg) pa je izpadel že v uvodnem krogu, potem ko je moral priznati premoč Francozu Luku Mkheidzeju (0:10).

Jutri se bosta pod slovensko zastavo borili Tina Trstenjak (do 63 kg) in Anka Pogačnik (do 70 kg), v soboto pa bodo naše barve branili Klara Apotekar (do 78 kg), Ana Velenšek (nad 78 kg) in Vito Dragič (nad 100 kg).
 

Preberite še:

Komentarji: