MOK neodgovoren, ker športnike sili trenirati

Športnike čakajo tesnobni in zaskrbljeni časi, ko se trudijo na olimpijski nastop pripravljati med svetovno zdravstveno krizo.
Fotografija: Katerina Stefanidi bi morala predati olimpijski ogenj japonskim organizatorjem. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Katerina Stefanidi bi morala predati olimpijski ogenj japonskim organizatorjem. FOTO: Reuters

Olimpijska prvakinja v skoku s palico, Grkinja Katerina Stefanidi, je dejala, da so športniki prisiljeni tvegati zdravje, potem ko tako organizatorji olimpijskih iger kot Mednarodni olimpijski komite vztrajajo, da bodo OI po prvotnem programu. Igre v Tokiu so na koledarju med 24. julijem in 9. avgustom.

Stefanidijeva in britanska sedmerobojka Katarina Johnson-Thompson sta v imenu športnikov izrazili veliko skrb nad dejstvom, da je Mok odločen, da se bodo poletne olimpijske igre kljub pandemiji koronavirusa začele 24. julija.

Tudi članica Moka Hayley Wickenheiser, Kanadčanka s štirimi zlatimi medaljami v hokeju, je opozorila, da je trenutna zdravstvena kriza večja kot olimpijske igre. Vodstvo Moka je označila za neobčutljivo in neodgovorno in dodala, da športnike čakajo tesnobni in zaskrbljeni časi, ko se trudijo na olimpijski nastop pripravljati med svetovno zdravstveno krizo z novim koronavirusom.
 

»MOK tvega zdravje vseh nas«


Stefanidijeva, ena najbolj vidnih grških športnic, bi morala ceremonialno predati olimpijski ogenj japonskim organizatorjem, preden so grški del slovesnosti z olimpijsko plamenico črtali zaradi pandemije virusa sars-cov-2.

Katarina Johnson-Thompson očita Moku sprenevedanje. FOTO: Reuters
Katarina Johnson-Thompson očita Moku sprenevedanje. FOTO: Reuters


»Mok tvega zdravje vseh nas, športnikov, zdravje naših družin in javno zdravje, ko nas sili k vsakodnevnim treningom,« je tvitnila grška prvakinja: »V veliko nevarnost nas postavljate zdaj, ne šele čez štiri mesece.«

Olimpijske kvalifikacije za Tokio odpadajo druga za drugo, številne so odpovedane, nekatere preložene na poznejši datum. Za zdaj ima mesto na igrah zagotovljeno le 57 odstotkov športnikov.

»To je neverjetno. Kaj pa olimpijci v ekipnih športih, ki so prisiljeni trenirati skupaj? Kako naj se oni pripravljajo na igre? Kaj pa plavalci? Ali pa telovadci, ki se vsi dotikajo istih orodij? Trenutno Moka očitno mi, športniki, in naše zdravje niti najmanj ne zanimamo,« je bila ostra Stefanidijeva.
 

Skregano s priporočili zdravnikov


Mok še naprej spodbuja športnike, da se v zavetjih svojih domov po najboljših močeh pripravljajo na olimpijske igre.
Tudi Johnson-Thompsonova, svetovna prvakinja v sedmeroboju, je kritizirala izjavo Moka, ki je športnikom naložil, naj ne glede na vse trenirajo, kolikor zmorejo. »To ne gre skupaj z vladnimi priporočili in navodili zdravstvenih delavcev,« pravi britanska atletinja.

Predsednik Moka Thomas Bach je slišal očitke kanadske predstavnice Hayley Wickenheiser. FOTO: Reuters
Predsednik Moka Thomas Bach je slišal očitke kanadske predstavnice Hayley Wickenheiser. FOTO: Reuters


Pri Moku sicer zatrjujejo, da se zavedajo, da imajo nekateri športniki težave pri trenažnem procesu, številne panoge pa ne morejo zagotoviti niti kvalifikacijskih tekem za OI, zaradi česar obljubljajo, da bodo v prihodnjih mesecih pokazali zvrhano mero solidarnosti in vključenosti, ki krasita olimpijskega duha.

Preberite še:

Komentarji: