Na igrah Commonwealtha izginili novi športniki

Prireditelji iger Commonwealtha so sporočili, da pogrešajo že 14 športnikov. Tovrstne primere poznamo tudi iz Slovenije.
Fotografija: Od 4. do 15. aprila v Avstraliji potekajo športne igre držav Commonwealtha.
Odpri galerijo
Od 4. do 15. aprila v Avstraliji potekajo športne igre držav Commonwealtha.

Med zadnjimi izginulimi so dva igralca skvoša iz Sierre Leone ter atleta iz Gane in Ruande, pogrešajo tudi dva atleta iz Ugande, so razkrili prireditelji. Že pred tem so brez obvestila odšli kamerunski športniki, trije dvigalci uteži in pet boksarjev.

Vodja iger Commonwealtha David Grevemberg je pojasnil, da dokler ne bo kršitev pogojev za vizum, lahko položaj spremljajo, ne morejo pa ukrepati. »Iščemo jih, lahko potujejo znotraj omejitev vizuma.«

Pred začetkom iger je notranji minister Avstralije Peter Dutton opozoril športnike, naj ne ostajajo pri njih po preteku vize.
Omenjeni primeri izginotja športnikov pa niso prvi na velikih tekmovanjih. Leta 2012 je pet boksarjev, nogometašica in plavalec izginilo iz olimpijske vasi na OI v Londonu. Na zadnjih igrah Commonwealtha v Avstraliji leta 2006 je za azil zaprosilo 26 športnikov in športnih funkcionarjev iz afriških držav.
 

V Sloveniji sta izginili kubanski odbojkarici


V preteklosti so tuji športniki »izginjali« tudi že v Sloveniji. Tako je bilo oktobra lani na mladinskem svetovnem prvenstvu za odbojkarice v Ljubljani, saj se domov nista vrnili kubanski igralki, komaj polnoletnih Heidy Casanova in Liset Herrera, ki sodita v krog najobetavnejših igralk na svetu.

V Ljubljani sta ostali samovoljno in se s preostankom odprave nista vrnili na Kubo. Za takšno potezo sta se odločili, ker sta želeli zamenjati državljanstvo in zaigrati v precej bogatejših evropskih klubih, kar jim Kuba drugače ne bi dovolila. Kljub temu Casanova in Herrera nista ostali v Sloveniji, ampak sta odšli v Francijo.

Enako je bilo tudi z nekaterimi največjimi zvezdniki kubanske odbojke, na čelu z Osmanyjem Juantoreno in Wilfredom Leonom.

Komentarji: