Na poletnih OI 2024 bi lahko nastopilo 170 slovenskih športnikov

Število bo odvisno tudi od tega, koliko ekipnih reprezentanc se bo uvrstilo na olimpijske igre.
Fotografija: Predsednik OKS Franjo Bobinac pred fotografijami slovenskih športnih legend. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Predsednik OKS Franjo Bobinac pred fotografijami slovenskih športnih legend. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Na seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) v Ljubljani so napovedali, da bi lahko na poletnih olimpijskih igrah prihodnje leto nastopilo okrog 170 slovenskih športnic in športnikov, kar bo odvisno tudi od tega, koliko bo ekipnih reprezentanc.

V središču francoske prestolnice bo tudi Slovenska hiša, v kateri bodo različni dogodki, napovedano je tudi proslavljanje slovenskih olimpijskih kolajn. Člani komisije za medicino športa OKS pa bodo v mesecih pred igrami obiskali 174 kandidatov za OI oziroma njihovih strokovnih ekip, ki bodo čez 277 dni v Parizu.

Člani IO so dali zeleno luč letnemu programu športa, ki je podlaga za sofinanciranje iz državnega proračuna. Predsednik OKS Franjo Bobinac je poudaril, da bo iz državnega proračuna za sofinanciranje športa za leto 2024 na voljo 45,2 milijona evrov, kar je 35 odstotkov več denarja, kot je bilo načrtovano, prav tako pa bo še nekaj čez tri milijone evrov dodatno v šport prišlo iz evropskih skladov.

Dobrodelna prireditev v Ljubljani

Soglasje je dobil tudi letni program za področje športne vzgoje otrok in mladine za leto 2024. Po reorganizaciji vlade je del šolskega športa ostal na ministrstvu, ki je bilo pred tem v celoti pristojno za šport, preostalo je sedaj pod okriljem ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. Državni strokovni svet za šport je 27. oktobra že dal pozitivno mnenje k obema letnima programoma, tokrat tudi OKS.

OKS pripravlja večerno dobrodelno prireditev, na kateri bo 15. novembra v Ljubljani, tudi ob neposrednem prenosu na nacionalni televiziji, aktualni boter, kolesarski as Primož Roglič, predal »dobrodelno žogo« in naziv botra svojemu nasledniku ali naslednici. V zadnjih letih imenujejo ambasadorja ali »botra«, ki v tekočem letu bdi nad zbiranjem sredstev za mlade športnike iz socialno šibkejših okolij.

Prvi ambasador fundacije je bil predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach. Nasledil ga je Aleksander Čeferin, prvi mož Evropske nogometne zveze. Sledila je nekdanja alpska smučarska zvezdnica Tina Maze, ki v lani pomagala pri rekordnem znesku 135.000 evrov. Iz njenih rok je konec lanskega leta na dobrodelni prireditvi vlogo ambasadorja prevzel Roglič.

Preberite še:

Komentarji: