Neslaven začetek VN Las Vegasa, trening prekinjen zaradi pokrova jaška

Dirkalniki v Las Vegasu so se na uvodnem treningu pred nedeljsko premierno dirko predstavili vsega osem minut. Trening so ob 2. uri ponoči nato le izvedli.
Fotografija: Max Verstappen je bil za uvod na progi le nekaj minut. FOTO: Gary A. Vasquez/Reuters
Odpri galerijo
Max Verstappen je bil za uvod na progi le nekaj minut. FOTO: Gary A. Vasquez/Reuters

Bolidi na dirki formule 1 v Las Vegasu so se na četrtkovem uvodnem treningu pred nedeljsko premierno dirko za veliko nagrado predstavili vsega osem minut. Zaradi težav s pokrovom odtočnega jaška so prireditelji po 19 minutah nato odpovedali nadaljevanje na slovitem Las Vegas Boulevardu.

Do prekinitve je prišlo, potem ko se je Španec Carlos Sainz s Ferrarijem ustavil na progi, pred tem pa je dirkalnik poskočil preko ovire na cesti. Pregled steze je hitro pokazal, da je bil vzrok betonski okvir odtočnega jaška, ki je popustil.

Carlos Sainz je poškodoval dirkalnik. FOTO: Angela Weiss/AFP
Carlos Sainz je poškodoval dirkalnik. FOTO: Angela Weiss/AFP

Prireditelji so se odločili, da bodo iz varnostnih razlogov preverili vse jaške in nato ustrezno ukrepali ter prilagodili program.

Po Sainzovem skoku so prireditelji z rdečo zastavico najavili prekinitev in Ferrarija odvlekli v bokse. Poškodbo na bolidu pa je imel tudi Francoz Esteban Ocon (Alpine), razlog pa je verjetno enak.

Ob drugi uri ponoči po lokalnem času so prireditelji trening nato vendarle izvedli. Najhitrejši je bil Ferrarijev Charles Leclerc. Na novem, a zelo spolzkem asfaltu je bil drugi Sainz, tretji pa Fernando Alonso (Aston Martin). A vse skupaj se je odvilo pred praznimi tribunami, saj so jih prireditelji iz logističnih razlogov izpraznili. Svetovni prvak Max Verstappen (Red Bull) je bil šesti.

Vsekakor gre za ponesrečen uvod dirke v Las Vegasu, ki velja za prestižni projekt podjetja Liberty Media, ki si želi rast tega proizvoda na ameriškem trgu. Še dan prej sta na velikem odprtju dirke nastopala tudi zvezdnika Kylie Minogue in John Legend.

Bržkone je za napako kriva naglica pri organizaciji dirke, saj je 2900 delavcev progo v puščavi Las Vegasa uredilo v vsega 378 dneh. V projektu, ki je presegel ceno milijardo evrov, so morali odstraniti tudi do 25 cm plasti starega asfalta in ga zamenjati z novim.

image_alt
VN Las Vegasa kot superbowl na turbo pogon

Besni so tudi pri Ferrariju, kjer so sprva zatrdili, da je bil dirkalnik Carlosa Sainza tako poškodovan, da ga do drugega treninga ne bodo pripravili za dirkanje, kar je bilo za italijansko moštvo nesprejemljivo. Iz drugih moštev pa so prišle kritike, da tovrstni dogodki močno škodijo ugledu tekmovanja.

Pri Ferrariju so se na hitro odločili za menjavo poškodovanega motorja v dirkalniku. S tem je Sainz sicer zasedel drugo mesto, a so tekmovalni komisarji že napovedali, da se bodo strogo držali pravilnikov, kar pomeni, da bo po kvalifikacijah Sainz kljub nepredvidenim dogodkom na prvem treningu izgubil 10 mest.

Trening je bil prekinjen. FOTO: Chris Graythen/AFP
Trening je bil prekinjen. FOTO: Chris Graythen/AFP

Nedeljska velika nagrada, predzadnja dirka sezone, se bo začela ob 7. uri, kvalifikacije bodo v soboto ob 9. uri, pred tem pa še tretji prosti trening (5.30).

image_alt
Naj živi Las Vegas, oaza sredi puščave postaja športna metropola

Preberite še:

Komentarji: