Neža Klančar do zlata

Drugi dan evropskega prvenstva do 23 let je zmagala z državnim rekordom na 50 m kravl.
Fotografija: Neža Klančar je osvojila Evropo na 50 m prosto. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Neža Klančar je osvojila Evropo na 50 m prosto. FOTO: Leon Vidic

Slovenska plavalka Neža Klančar je drugi dan evropskega prvenstva mlajših članov in članic v irskem Dublinu osvojila zlato kolajno na 50 m prosto. S časom 24,76 pa je postavila tudi državni rekord. Triindvajsetletna Ljubljančanka je bila štiri stotinke hitrejša od časa, ki ga je odplavala na nedavnem svetovnem prvenstvu v japonski Fukuoki.

Klančar je pred dvema tednoma na SP na 50 m prosto zasedla končno 15. mesto, potem ko je v kvalifikacijah odplavala državni rekord 24,80. Deseta je bila Ljubljančanka še na 50 m delfin.

Tokrat je v Dublinu na EP do 23 let v jutranjem delu sporeda zabeležila drugi čas s 25,01, v finalu pa je bila še za četrt sekunde hitrejša. Za olimpijsko normo A je zaostala šest stotink sekunde. »S svojo zrelostjo je dokazala česa je sposobna. Mislim, da je potrebovala točno takšno tekmovanje. Ob nekoliko manjšem pritisku je dokazala, da kljub bolečini v ramenu, ki se ji je pojavljala v zadnjh petih dneh, sposobna še več, kot je prikazala na svetovnem prvenstvu. Norma za olimpijske igre je le še vprašanje časa,« je povedal trener Klančarjeve Tomaž Torkar.

Klančarjeva je ob koncu sporeda slavila še na tekmi na izpadanje (skin race) na 50 m prosto. V četrtfinalu je bila druga (25,37), nato pa je slavila v polfinalu (25,85) in finalu (25,83).

Na 400 m prosto je osmo mesto v finalu zasedla Katja Fain, ki je plavala 4:19,65. Za kolajno bi morala Mariborčanka plavati slabih 11 sekund hitreje. Zlato je pripadlo Nemki Isabel Marie Gose (4:05,96).

Sašo Boškan je v finalu na 400 m prosto nastopil kot prva rezerva in s časom 3:55,43 zasedel deveto mesto oziroma osmo med evropskimi tekmovalci.

V petek je v disciplini 200 m prosto bron osvojila Janja Šegel, danes pa je bila na 100 m hrbtno deseta. Deseta je bila tudi Tina Čelik na 100 m prsno, do finala ji je z 1:09,54 zmanjkala vsega desetinka sekunde.

V disciplini 200 m delfin je Tia Primc osvojila 16. mesto, Hana Sekuti 18., Jaka Pušnik pa 23. Jaš Berložnik je svoj nastop na 400 m mešano pred najhitrejšo popoldansko skupino zaključil na devetem mestu.

Komentarji: