Neža Klančar prva Slovenka z mejnikom v bazenu na 100 metrov

Naša reprezentantka je po mitingu v Ljubljani postala prva slovenska plavalka, ki je v štirih slogih na 100 m plavala hitreje od minute.
Fotografija: Neža Klančar je bila upravičeno zadovoljna ob dosežku v Ljubljani. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Neža Klančar je bila upravičeno zadovoljna ob dosežku v Ljubljani. FOTO: Leon Vidic/Delo

Neža Klančar je postala prva slovenska plavalka, ki je v štirih slogih 100-metrsko razdaljo preplavala v manj kot minuti. Osebnim rekordom na 100 m mešano, prosto in hrbtno je danes dopoldan na mitingu v Ljubljani dodala še izid 59,72 na 100 m delfin.

Že v soboto je bila od lastnega slovenskega rekorda na 50 m prosto s 24,69 oddaljena vsega pol sekunde, popoldan se je osebnemu rekordu na 100 m prosto s 53,85 približala na štiri stotinke sekunde. »Saj je skrajni čas. Že nekaj časa vztrajam pri svojih izidih, ki pa jih želim izboljšati. Tukaj se vidi, da s trenerjem Tomažem Torkarjem res dobro delava in veselim se sezone, ki prihaja,« je dejala mlada Ljubljančanka.

Presenečenje je bilo predvsem hitro jutranje plavanje na 50-metrski razdalji. »Plavalci včasih na to pomislimo, sama pa grem tudi dopoldan popolnoma osredotočena na tekmo, se pa kdaj to res pozna. Večja težava je v tem, da sem letos v 25-metrskem bazenu opravila vsega dva treninga in nekaj razlike vendarle je. Moji glavni cilji pa niso usmerjeni v mali bazen, seveda pa sem vesela, da mi gre dobro,« je še dodala plavalka.

»Z dosežki sem zelo zadovoljen, nikakor pa jih ne bi ocenil s 'čisto' desetko. Na 50 m prosto je plavala zelo hitro, a imela vrsto malih napak ter dokazala, da je res hitra. Na 100 m prosto in 100 delfin pa sem si glede na treninge želel še boljše čase, pozna pa se, da sva vse do zdaj delala na osnovi, zavesljaju in aerobiki in predvsem pri delfinu jo je na koncu malo pobralo,« je dopolnil trener Torkar.

Med ostalimi Slovenci je Sašo Boškan iz kranjskega Triglava izstopal z dosežkom 49,31 na 100 m prosto, soliden je bil tudi izid 3:50,26 na 400-metrski razdalji. V nedeljo je prepričal z 1:45,53 na 200 prosto. Temu je dodal še zmago na 50 hrbtno in drugo mesto na 100 mešano, ter zmago v mešanem slogu na enkrat daljši razdalji.

Soliden je bil tudi osebni rekord Zare Podržavnik s 4:16,60 na 400 m prosto, Anemari Košak je s solidnimi časi in z zmagama prepričala na 50 m hrbtno in delfin, v prostem slogu pa je zasedla drugo mesto.

Preberite še:

Komentarji: