Evforija v Stožicah: Slovenija na dramatičen način v četrtfinale

Slovenska odbojkarska reprezentanca uspešno ujela četrtfinale svetovnega prvenstva v derbiju z Nemčijo.
Fotografija: Slovenski odbojkarji so vnovič navdušili rojake v polni stožiški dvorani. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Slovenski odbojkarji so vnovič navdušili rojake v polni stožiški dvorani. FOTO: Jure Eržen

Slovenski odbojkarji so v zadnjih tednih tako močno navdušili rojake, da ti spremljajo tako rekoč vsak njihov korak. Ni čudno, da so hitro pošle tudi vstopnice za današnji spektakel med Slovenijo in Nemčijo v dvorani Stožice, ki so spet pokale po šivih. Upravičeno! Slovenija se je prebila v četrtfinale svetovnega prvenstva v odbojki, potem ko je z izidom 3:1 (18, 19, -21, 22) premagala Nemčijo. Slovenija se bo v sredo v četrtfinalu mundiala pomerila z boljšim iz para Nizozemska vs. Ukrajina (ponedeljek, 17.30).

Prvi niz: Nemcem prva točka, Slovencem vodstvo z 1:0

Nemci so bolje začeli eno od ključnih tekem letošnjega šampionata. Osvojili so prvo točko, Slovenci drugo, nato pa so gostje ohranjali pobudo skozi celoten prvi niz, večkrat so pobegnili na tri točke prednosti (2:5, 3:6, …), gostitelji pa so jih ujeli pri rezultatu 7:7, 8:8, 9:9. Slovenci so prvič prešli v vodstvo na 10:9, nato povedli z 11:9.

Alen Pajenk v pogovoru s selektorjem Gheorghejem Crețujem med dvobojem z Nemčijo. FOTO: Jure Makovec/AFP
Alen Pajenk v pogovoru s selektorjem Gheorghejem Crețujem med dvobojem z Nemčijo. FOTO: Jure Makovec/AFP

Gostitelji so nato na krilih glasnih navijačev prevzemali pobudo, nizali točke in le še povečevali svojo prednost (23:14, 24:15). Slovenci so popolnoma zasluženo osvojili prvi niz z rezultatom 25:18, pri čemer so prispevali točke Tonček Štern 6, Klemen Čebulj 4, Tine Urnaut 2, Alen Pajenk in Dejan Vinčić po 1.

Drugi niz: kapetan Urnaut vzel vajeti v svoje roke

Tudi drugi niz je bil vsaj sprva izenačen; prva točka je pripadla Slovencem, druga Nemcem, toda vseskozi so ohranjali vodstvo gostitelji, ki so večkrat povedli za tri gole (6:3, 8:5, 12:9, 14:11, …). Spet je šlo za boljši servis, spet so odločali močnejši živci v napetem ozračju polne stožiške dvorane. Logično, v igri je bil dvoboj za preboj v četrtfinale. V takšnem ozračju so se vendarle bolje znašli odlični gostitelji odbojkarskega mundilala, enkrat so pobegnili tudi na prednost petih točk (17:12).

Slovenci so navdušeni nad odbojko. FOTO: Jure Eržen
Slovenci so navdušeni nad odbojko. FOTO: Jure Eržen

V podobnem ritmu je šel drugi niz naprej, prvo ime tega dela igre pa je bil slovenski kapetan Urnaut, ki je zabeležil največ točk. Slovenci so dobili drugi niz z rezultatom 25:19, točke so prispevali Urnaut 7, Čebulj 5, T. Štern 4, Pajenk in Jan Kozamernik po 1.

Tretji niz: Nemci še niso rekli zadnje besede

Nemški odbojkarji so v tretjem nizu poskušali na vse načine ostati nad vodo in tako so tudi krenili na igrišče. Hitro so začeli nizati točke, povedli za štiri (2:6), nato tudi za pet (4:9), toda Slovenci so se nato vendarle zbrali in začeli nižati zaostanek – najprej na 7:9, 8:10, po nekaterih napakah gostov in odličnem bloku gostiteljev pa je prišlo tudi do izenačenja na 11:11, 12:12, 13:13, 14:14, 15:15, 16:16! Izjemno napeta in izenačena tekma, po novih točkah Nemcev (16:18) pa je slovenski selektor Cretu vzel minuto odmora.

Vrvež je zaznamoval že zadnjih nekaj ur pred začetkom tekme med Slovenijo in Nemčijo. FOTO: Jure Eržen
Vrvež je zaznamoval že zadnjih nekaj ur pred začetkom tekme med Slovenijo in Nemčijo. FOTO: Jure Eržen

Ta poteza ni obrodila sadov, Nemci so še naprej ohranjali zbranost, bili boljši in se očitno niso želeli vdati v usodo po dveh izgubljenih nizih. Pobegnili so na tri točke prednosti (19:22, 20:23) in kazalo je na njihov niz in dodatno zapleten slovensko-nemški dvoboj. To se je res zgodilo, niz je pripadel Nemcem z rezultatom 21:25.

Četrti niz: scenarij le za navijače z močnim srcem

Hitro je napočil čas za morda odločilni četrti niz, v katerem so Slovenci krenili po zmago, saj si prav nihče ni želel igrati petega niza proti Nemčiji – v tem primeru bi bilo namreč izjemno nepredvidljivo in negotovo, saj prav vse nemške ekipe v kolektivnih športih igrajo nepopustljivo do konca, tudi odbojkarska. Začetni scenarij ni bil po godu navijačev s slabim srcem, Nemci so namreč pobegnili na dve točki prednosti (3:5), selektor Cretu je potegnil iz igre Klemna Čebulja, priložnost je dobil Rok Možič.

Slovenci so nekako vzpostavili ravnotežje, prek Urnauta in Šterna izenačili rezultat na 6:6, nato pa povsem zasukali izid (10:7), zato je moral vzeti minuto odmora tudi nemški selektor. Kljub temu je šlo naprej po željah polnih Stožic – 11:8, 14:9, 16:11, 18:12, …

Prvi niz je zasluženo pripadel Slovencem tudi zavoljo odličnega servisa. FOTO: Jure Eržen
Prvi niz je zasluženo pripadel Slovencem tudi zavoljo odličnega servisa. FOTO: Jure Eržen

V dvorani je postajalo vse bolj vroče, razumljivo, slovenska izbrana vrsta je bila vse bližje velikemu podvigu – uvrstitvi v četrtfinale svetovnega prvenstva v odbojki. Rezervist Možič se je vklopil v moštvo, nanizal nekaj točk, delež je prispeval tudi Gregor Ropret, Alen Pajenk je zabil dve pomembni točki, preostali so ohranili svojo raven igre, fantje so ohranjali zajetno prednost pred Nemci – vse do rezultata 23:22, ko so Nemci vendarle ujeli korak s Slovenci. Cretu je moral vzeti novo minuto odmora. Pravilno! Najprej 24:22 in nato 25:22!!!

Četrtfinalni tekmec Nizozemska ali Ukrajina

Slovenija bo v četrtfinalu, ta bo odigran v sredo ob 21. uri, igrala bodisi z Nizozemsko bodisi z Ukrajino. Slednji dvoboj bo na sporedu v ponedeljek ob 17.30.

Preberite še:

Komentarji: